Hemşirelerin yapay zekâya yönelik genel tutumlarının incelenmesi
Examining nurses general attitudes towards artificial intelligence
  1. Tez No: 882540
  2. Yazar: FATMA KANDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA AZİZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İnsansı Robot, Teknostres, Yapay Zekâ, Artificial Intelligence, Humanoid Robot, Technostress
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Tanımlayıcı ve kesitsel olarak planlanan çalışmanın amacı, bir sağlık uygulama ve araştırma merkezinde çalışan hemşirelerin yapay zekâya yönelik genel tutumlarını incelemektir. Bir üniversite hastanesinde çalışan %14,1'i (n=39) erkek ve %85,9'u (n=237) kadından oluşan toplam 276 hemşire örneklem gurubunu oluşturmaktadır. Çalışma 1 Ocak-31 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler,“Yapay Zekâya Yönelik Genel Tutum Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”ile toplanmıştır. Verilerin karşılaştırılmasında normal dağılım gösteren değişkenlerin iki grup değerlendirmelerinde Student t test; üç grup ve üzerindeki karşılaştırmalarında Oneway Anova test ve farklılığa neden olan grubun tespitinde Games Howell test kullanılmıştır. Normal dağılım göstermeyen değişkenlerin üç grup ve üzeri karşılaştırmalarında Kruskal Wallis test ve farklılığa neden olan grubun tespitinde Dunn test kullanılmıştır. Katılımcıların Yapay Zekâya Yönelik Genel Tutum Ölçeği“Pozitif tutum”alt boyutundan aldıkları puanlar 16 ile 60 arasında değişmekte olup, ortalama 43,74±6,87 puan;“Negatif tutum”alt boyutundan aldıkları puanlar 8 ile 40 arasında değişmekte olup, ortalama 25,53±5,64 puan olarak bulunmuştur. Bulgular, cinsiyete göre erkeklerin, yaşa göre 29 yaş ve daha genç olanların, bekârların, çocuk sahibi olmayanların, meslekte 10 yıl ve daha az çalışanların, kurumda 1 yıldan az çalışanların ve vardiyalı çalışanların pozitif tutum sergilediklerini göstermektedir (p0,05). Sağlık hizmetlerinde yapay zekâya yönelik tutumun pozitif yönde gelişmesi için yenilikçiliği ve yaratıcılığı destekleyen bir ortam oluşturularak hizmet içi eğitim içeriğinin yeniden yapılandırılması ve değişime gidilmesinin önemi vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the descriptive and cross-sectional study was to examine the general attitudes of nurses working in a health practice and research center towards artificial intelligence. A total of 276 nurses, 14.1% (n=39) male and 85.9% (n=237) female, working in a university hospital constituted the sample group. The study was conducted between January 1 and March 31, 2024. The data were collected using the“General Attitude Toward Artificial Intelligence Scale”and“Personal Information Form”. In the comparison of the data, Student t test was used for two group evaluations of variables with normal distribution, Oneway Anova test was used for comparisons of three groups and above, and Games Howell test was used to determine the group causing the difference. Kruskal Wallis test was used in the comparisons of variables that do not show normal distribution in three groups and above, and Dunn test was used to determine the group causing the difference. The participants' scores from the“Positive Attitude”sub-dimension of the General Attitude Towards Artificial Intelligence Scale ranged between 16 and 60, with an average of 43.74±6.87 points; the scores from the“Negative Attitude”sub-dimension ranged between 8 and 40, with an average of 25.53±5.64 points. The findings show that men according to gender, those who are 29 years old and younger according to age, single people, those who do not have children, those who have been working 10 years or less in the profession, those who have been working less than 1 year in the organization and shift workers exhibit positive attitudes (p0.05). The importance of restructuring and changing the content of in-service training by creating an environment that supports innovation and creativity xi for the positive development of attitudes towards artificial intelligence in health services is emphasized.