Synthesis and biological evaluation of novel hydrazone derivatives for the treatment of Alzheimer's disease
Alzheimer hastalığının tedavisine yönelik yeni hidrazon türevlerinin sentezi ve biyolojik aktivitilerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 882758
  2. Yazar: SAZAN JAMEEL HAJI ALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ASIM KAPLANCIKLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Asetilkolin Esteraz İnhibitörleri, sitotoksisite, Alzheimer Hastalığı, Piperidin, tiyazol halkası, Hantzsch yöntemi, Acetylcholine Esterase Inhibitors, cytotoxicity, Alzheimer's Disease, Piperidine, thiazole ring, Hantzsch method
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 286
Özet
Son yıllarda Alzheimer hastalığı, sessiz salgın nörodejeneratif bir hastalık olarak ele alınmaktadır. Karmaşık patofizyolojisi nedeniyle, semptomatik rahatlamanın ötesine geçen etkili tedavilerin geliştirilmesine yönelik önemli bir bilimsel ilgi vardır. Hedef, hastanın yaşam kalitesini yükseltmek ve henüz tam olarak gerçekleşmemiş olan Alzheimer'a bağlı ölüm oranını azaltmak, böylece Alzheimer araştırmalarını odak noktası haline getirmektir. Bu doktora tezimizde asetilkolinesteraz inhibitörü (AChEI) olan donepezilin moleküler yapısını temel alarak 27 hibrit molekülden oluşan bir set tasarladık. Hibrit moleküller, dihidrotiyazolil hidrazon ve fenil piperidin kısımlarına sahiptir. Üretilen bileşikler, IR, NMR ve HRMS spektroskopisi kullanılarak biyolojik aktiviteleri ve sitotoksisite açısından değerlendirildi. Biyolojik aktivite çalışmaları D1.f kodlu bileşiğin AChE enzimine karşı diğer 27 türev arasında en aktif olanı olduğunu içermektedir. Bu bileşiğin ilgili enzimler üzerindeki inhibitör aktiviteleri (IC50 değerleri) 0,039 ±0,001 μM arasında değişmektedir ve NIH3T3 fibroblast hücre hattındaki IC50 değerleri 3,324±0,155 μΜ olup, diğer türevler arasında en yüksek seçicilik indeksi SI 85,231'dir. Tüm türevler arasında D1.f, moleküler dinamik çalışmalarında en iyi AChEI aktivitesini ve optimal kenetlenme pozlarını ve stabiliteyi gösterdi. Elde edilen verilere dayanarak D1.f molekülü daha ileri araştırmalara adaydı.
Özet (Çeviri)
In recent years, Alzheimer's disease has been addressed as a silent epidemic neurodegenerative disorder. Due to its complex pathophysiology, there is significant scientific interest in developing effective treatments that go beyond symptomatic relief. The goal is to raise the patient's quality of living and reduce the mortality rate associated with Alzheimer's, a goal that has not yet been fully realized, thus keeping Alzheimer's research in focus. In this PhD thesis, we designed a set consisting of 27 hybrid molecules based on the molecular structure of donepezil, as an acetylcholinesterase inhibitor (AChEI). The hybrid molecules feature dihydrothiazolyl hydrazone and phenyl piperidine moieties. The produced compounds were assessed for their biological activity and cytotoxicity using IR, NMR, and HRMS spectroscopy. The biological activity studies comprise that the compound coded D1.f was the most active one among the other 27 derivatives against AChE enzyme. The inhibitory activities (IC50 values) of this compound on the relevant enzymes range from 0.039 ±0.001 μM, and its IC50 values in the NIH3T3 fibroblast cell line value as 3.324±0.155 μΜ with the highest value of selectivity index SI 85.231 among other derivatives. Among all derivatives, D1.f demonstrated the best AChEI activity and optimal docking poses and stability in the molecular dynamics studies. based on the obtained data, molecule D1.f was a candidate for further investigations.