Agorafobili ve agorafobisiz panik bozukluk tanılı hastalarda uykusuzluk ve uyku kalitesi
Insomnia and sleep quality in patients diagnosed with panic disorder with and without agoraphobia
  1. Tez No: 883083
  2. Yazar: EREN ÇAĞLA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI BEŞİRLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Agorafobi, Panik Bozukluk, Uykusuzluk, Uyku kalitesi, Agorafobili Panik Bozukluk, Agorafobisiz Panik Bozukluk, Agoraphobia, Panic Disorder, Insomnia, Sleep Quality, Agoraphobic Panic Disorder, Non-Agoraphobic Panic Disorder
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu çalışma, agorafobisi olan ve olmayan panik bozukluk tanılı hastalarda uykusuzluk ve uyku kalitesini araştırmayı amaçlamaktadır. Agorafobinin uyku bozuklukları üzerindeki etkisini anlamak ve bu etkileri sadece panik bozukluğu olan hastalarda görülenlerle karşılaştırmak, hedefe yönelik terapötik müdahaleler için değerli bilgiler sağlayabilir. Gereç ve Yöntem: Çalışma 33 agorafobili panik bozukluk, 33 agorafobisiz panik bozukluk, 33 sağlıklı kontrol bireyinden oluşmaktadır. Kapsamlı veri toplamak için katılımcılardan, araştırmacı tarafından geliştirilen sosyodemografik özellikler formu da dahil olmak üzere bir dizi değerlendirme ölçeğini doldurmaları istenmiştir. Ayrıca, Panik Agorafobi Ölçeği, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve Uykusuzluk Şiddeti İndeksi (UŞİ) araştırmacının gözetimi altında doldurulmuştur. Panik bozukluğunun şiddeti, klinik muayenelere dayalı olarak Panik Bozukluğu Şiddet Ölçeği kullanılarak bir klinisyen tarafından değerlendirilmiştir. Bulgular: İlk bulgular, hasta grupları ile sağlıklı kontroller arasında uyku kalitesi ve uykusuzluk şiddeti açısından farklılıklar olduğunu, ancak agorafobinin varlığının uykusuzluk şiddetini önemli ölçüde etkilemediğini göstermektedir. Panik bozukluğu olan (agorafobisi olan ve olmayan) her iki hasta grubu da sağlıklı bireylere kıyasla daha yüksek düzeyde uykusuzluk ve daha düşük uyku kalitesi bildirmiştir. Daha ileri analizler, panik bozukluğu semptomlarının şiddeti ile uyku bozuklukları arasında korelasyonlar olduğunu, ancak agorafobinin uyku ile ilgili sorunları önemli ölçüde şiddetlendirmediğini ortaya koymuştur. Sonuç: Çalışma, panik bozukluğun uyku kalitesi ve uykusuzluk şiddeti üzerindeki kritik etkisinin altını çizmektedir. Bu bulgular, panik bozukluğuna yönelik klinik müdahalelerin agorafobinin varlığından bağımsız olarak uyku bozukluklarını ele alması gerektiğini göstermektedir. Panik bozukluğu semptomlarını hedef alan özel tedavi stratejileri, bu hastalar için uyku sonuçlarının ve genel yaşam kalitesinin iyileşmesini sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate insomnia and sleep quality in patients diagnosed with panic disorder with and without agoraphobia. Understanding the impact of agoraphobia on sleep disturbances and comparing these effects with those seen in patients with only panic disorder can provide valuable insights for targeted therapeutic interventions. Methods: The study sample comprised 33 patients with agoraphobic panic disorder, 33 patients with non-agoraphobic panic disorder, and 33 healthy control subjects. To gather comprehensive data, participants were asked to complete a range of assessment tools, including a sociodemographic characteristics form developed by the researcher. Additionally, they filled out the Panic Agoraphobia Scale, Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and Insomnia Severity Index (ISI) under the researcher's supervision. The severity of panic disorder was evaluated by a clinician using the Panic Disorder Severity Scale, based on clinical examinations. Results: Initial findings indicate that while there are differences in sleep quality and insomnia severity between the patient groups and healthy controls, the presence of agoraphobia does not significantly impact insomnia severity. Both patient groups with panic disorder (with and without agoraphobia) reported higher levels of insomnia and poorer sleep quality compared to healthy individuals. Further analyses revealed correlations between the severity of panic disorder symptoms and sleep disturbances, but agoraphobia did not exacerbate sleep-related issues significantly. Conclusion: The study underscores the critical impact of panic disorder on sleep quality and insomnia severity. These findings suggest that clinical interventions for panic disorder should address sleep disturbances regardless of the presence of agoraphobia. Tailored treatment strategies targeting panic disorder symptoms could lead to improved sleep outcomes and overall quality of life for these patients.