Panik bozukluk tanısı alan hastalarda total antioksidan kapasite, paraoksanaz, arilesteraz, malondialdehid düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of levels of the total antioxidant capacity, paraoxonase, arylesterase and malondialdehyde in patients diagnosed with panic disorder
  1. Tez No: 282182
  2. Yazar: IŞIL GÖĞCEGÖZ GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT KARLIDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Panik bozukluk, oksidatif stres, oksidatif/antioksidatif parametreler, Panic disorder, oxidative stres, oxidative/antioxidative parameters
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Son yıllarda yapılan çalışmalar, oksidatif stresin ve antioksidan sistemlerin, PB patogenezinde rol oynadığına dair kanıtları giderek artırmaktadır. Bu çalışmanın amacı, ilk olarak PB'si olan hastalar ile sağlıklı kontrolleri, daha sonra PB agorafobili ve agorafobisiz alt tiplerini son olarakta kontrol, agorafobili ve agorafobisiz olarak ayırdığımız üç grubu antioksidatif parametrelerden TAC, PON, ARE ile bir oksidan olan MDA düzeyleri yönünden karşılaştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, Ekim 2009 ile Ekim 2010 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Psikiyatri kliniğine başvuran DSM-IV-TR tanı ölçütlerine göre PB tanısı almış 53 hasta ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 53 kontrol grubu ile yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak, sosyodemografik veri formu, PAÖ total, HAM-D ve HAM-A kullanılmıştır. Hasta ve kontrol grubundan, geceden en az 12 saatlik açlık sonrası sabah 08.00-09.00 saatleri arası 8-10 cc kan jelli biyokimya tüpüne alınmıştır. Kan örnekleri 4000 rpm'de 10 dakika santrifuj edilerek plazmaları ayrılmıştır. Ayrılan serumlar kuru steril tüplere aktarılmış ve çalışma gününe kadar -80 C0'de saklanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 16 paket programı ile yapılmıştır.Bulgular: Çalışmamızda, PB hasta grubunda kontrol grubuna göre TAC, PON, ARE antioksidanları anlamlı olarak daha düşük, MDA oksidanı ise daha yüksekti. Aynı parametreler, agorafobili ve agorafobisiz PB alt gruplarında karşılaştırıldığında, agorafobili grupta agorafobisiz gruba göre TAC, PON, ARE antioksidanları anlamlı olarak daha düşük, MDA oksidanı ise anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Agorafobili ve agorafobisiz PB alt grupları ayrı ayrı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, agorafobili grupta kontrol grubuna göre TAC, PON, ARE düzeyleri daha düşükken, MDA düzeyi daha yüksekti. Ancak agorafobisiz grupta kontrol grubuna göre TAC, PON, ARE düzeyleri daha düşük olmakla birlikte istatistiksel olarak anlamlı değildi. MDA düzeyleri ise kontrol grubundan farklı değildi. Agorafobili, agorafobisiz ve kontrol grubu kendi aralarında karşılaştırıldığında ise agorafobili grupta TAC, PON, ARE antioksidanları kontrol ve agorafobisiz gruptan anlamlı düzeyde düşük, MDA oksidanı ise yüksekti. Aynı parametreler agorafobisiz grupta kontrol grubundan farklı değildi.Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre, PB hastalarında oksidatif stres belirteci olan MDA düzeyi yüksek iken, antioksidanlardan PON, ARE ve TAC düzeyleri düşüktü. Agorafobili grupta kontrol grubuna göre MDA'nın daha yüksek, PON, ARE ve TAC'ın daha düşük olması ancak agorafobisiz PB alt grubunda kontrol grubuna göre TAC, PON, ARE düzeyleri daha düşük, MDA düzeyi daha yüksek olmakla birlikte istatistiksel olarak anlamlı olmaması, parametrelerdeki değişikliği agorafobili grubun yarattığını göstermektedir. Bu bulgular, PB'ye agorafobinin eklenmesi, atak sayısının artması, yüksek HAM-A skorları gibi hastalık şiddetinin arttığını gösteren değişkenlerin, PB'deki artmış oksidatif stresi ve hasarlı antioksidatif mekanizmaları daha da artırdığını düşündürür.
Özet (Çeviri)
Aim: Recent studies have increased evidences that oxidative stress and antioxidant systems play a role in the pathogenesis of panic disorder. The aim of this study is firstly comparing healthy controls with panic disorder diagnosed patients, secondly comparing panic disorder subgroup with and without agoraphobia and lastly, comparing three groups seperated as control, with agoraphobia and without agoraphobia based on antioxidan parameters TAC, PON, ARE levels and oxidan MDA level.Material and Metod: This research is performed between October 2009 and October 2010 on gender and age matched 53 control groups with 53 patients who applied to Inonu University Faculty of Medicine Turgut Ozal Medicine Centre Psychiatric Clinic and diagnosed with panic disorder according to DSM-IV-TR criteria. As data collection tools, sociodemographic data form, the Panic Agoraphobia Scale, theHamilton Depression Rating Scale and Hamilton Anxiety Rating Scale are used. 8-10 cc of blood is taken from patients and control groups between the hours of 08:00 to 09:00 am after fasting for at least 12 hours from the night to biochemistry gel tube. Blood samples were centrifuged at 4000 rpm for 10 minutes and plasmas are separated. Reserved serums are transferred to dry sterile tubes and stored at -80 Celsius degree. Statistical analysis was done using SPSS 16 packet programs.Results: In our study, TAC, PON and ARE antioxidants were significantly lower and MDA was higher according to control group in the PD diagnosed group. When same parameters are compared to PD subgroups with and without agoraphobia, TAS, PON, ARE antioxidants are found significantly lower and MDA oxidant is found significantly higher in subgroup with agoraphobia compared to the subgroup without agoraphobia. When PD subgroups with and without agoraphobia are compared to the control group separately, in the subgroup with agoraphobia, TAC, PON and ARE levels were lower while MDA level was higher. However, compared to control group, in the subgroup without agoraphobia, despite the fact that TAC, PON and ARE were lower and MDA was higher, the levels were not statistically significant. When with agorophobia, without agorophobia and control group are compared among themselves, in group with agorophobia TAC, PON, ARE antioxidans were significantly lower but MDA oxidan was significantly higher than control group and group without agoraphobia. Same parameters were not different among group without agoraphobia and control group.Conclusion: According to the results of our study, in the patients with panic disorder, while the level of oxidative stress marker MDA was higher, the levels of antioxidants (PON, ARE, and TAC) was lower. Compared to control group, the results of higher MDA, lower PON, ARE and TAC in the subgroup with agoraphobia and, in the subgroup without agoraphobia, despite lower TAC, PON, ARE and higher MDA levels, being statistically insignificant indicates that the subgroup with agoraphobia is responsible for the change in the parameters. These findings suggest that increased oxidative stress and damaged antioxidative mechanisms are further increased by the variables which indicates the severity of the illness is increased such as adding agoraphobia in PD, increased number of panic attacks and high HAM-A scores.