Liberteryen insan hakları anlayışı üzerine bir tartışma
A discussion on the liberterian understanding of human rights
  1. Tez No: 883163
  2. Yazar: ONUR RAMAZAN HACIMUSTAFAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL KUYURTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Haklar, İnsan Hakları, Sosyal ve Ekonomik Haklar, Sivil ve Siyasal Haklar, Liberteryenizm, Natural Rights, Human Rights, Social and Economic Rights, Civil and Political Rights, Libertarianism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın konusu olarak liberteryen insan hakları anlayışını seçmemdeki ana sebep, bu anlayışının sosyal ve ekonomik haklara olan kesin karşı duruşudur. Liberteryenler güncel bir tartışmanın radikal kanadında yer almışlardır ve sosyal ve ekonomik haklara karşı olan pek çok düşünür ve hatta politikacı liberteryen düşünürlerin argümanlarını kullanmışlardır. Bütün bunlar göz önüne alındığında araştırma konusu olarak liberteryen insan hakları anlayışını seçmemim, sosyal ve ekonomik hakların meşruiyeti ve gerekliliğine dair bir bu tartışmayı berraklaştırmak için uygun olduğunu düşünmekteyim. İlgili tartışmayı en açık biçimde gösterebilmek için de öncelikli olarak insan haklarının tarihsel süreçte nasıl ortaya çıktığını ortaya koymak gerekiyordu. Bu sebeple araştırmanın ilk bölümünde insan haklarının kaynağı olarak doğal hakların ortaya çıkış koşullarını göstermeye çalışmakla işe başladım ve sonrasında İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne kadar giden süreci ortaya koymaya çalıştım. İkinci bölümde liberteryen insan hakları anlayışını ortaya koyabilmek adına Ayn Rand, Robert Nozick ve August V. Hayek'in haklar anlayışını tanıttım. Üçüncü ve son bölümde ise liberteryenlerin insan hakları anlayışının neden eksik olduğunu ortaya koymaya çalıştım. Bu noktada onları özellikle müdahale edilmemeyi talep eden negatif karakterli bireysel özgürlük kavramı üzerinden eleştirmeye çalıştım zira argümanlarını dayandırdıkları temel zemin bu özgürlüğün korunmasıdır. Aynı zamanda bu bölümde, çalışmanın temel amacını oluşturan sosyal ve ekonomik hakların önemi üzerinde durdum ve bu haklar olmaksızın liberteryenlerin savunduğu türden bir özgürlüğün fiili olarak mümkün olmadığını ortaya koymaya çalıştım.
Özet (Çeviri)
The main reason for choosing to study the libertarian conception of human rights as the subject of this research is its firm opposition to social and economic rights. Libertarians have been on the radical side of the current debate and many thinkers and even politicians who are against social and economic rights have used the arguments of libertarian thinkers. Given all this, I think it is appropriate to choose the libertarian conception of human rights as my research topic in order to clarify this debate on the legitimacy and necessity of social and economic rights. In order to illustrate this debate in the clearest way possible, it was first necessary to reveal how human rights emerged in the historical process. For this reason, in the first part of the research, I started by trying to show the conditions of the emergence of natural rights as the source of human rights and then tried to reveal the process leading up to the Universal Declaration of Human Rights. In the second part, in order to reveal the libertarian understanding of human rights, I tried to present the understanding of rights of Ayn Rand, Robert Nozick and August V. Hayek. In the third and final part, I tried to show why the libertarian conception of human rights is incomplete. At this point, I tried to criticise them on the basis of the negative concept of individual freedom, which demands non-interference, since the main ground on which they base their arguments is the protection of this freedom. At the same time, in this section, I emphasised the importance of social and economic rights, which constitute the main purpose of the study, and tried to show that without these rights, the kind of freedom advocated by libertarians is de facto impossible.