El bileği kemiklerinin posteroanterior radyografi görüntüleri üzerinden morfometrik incelenmesi
Morphometric examination of wrist bones on posteroanterior radiographic images
- Tez No: 883165
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UZUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: El bileği, Morfometri, Radyografi, Wrist, Morphometry, Radiography
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Çalışmanın amacı 20-74 yaş arası bireylere ait posteroanterior radyografi görüntüleri üzerinden el bileği kemiklerinin bazı morfometrik ölçümlerini ve ölçümlerden elde edilen tanımlanmış el bileği ile ilgili oranların yaşa ve cinsiyete göre değişimini incelemek ve normal ortalama değerlerini belirlemektir. Çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne başvuran 150' si erkek ve 150'si kadın olmak üzere toplam 300 bireyin bilateral posteroanterior el bileği radyografilerinin incelenmesi ile yapıldı. Radyografiler üzerinden Horos Medical Wiever (Version 3.3, USA) programı kullanılarak dijital ortamda el bileği kemiklerine ait uzunluk ve açı ölçümleri alındı. Ayrıca alınan ölçümlerden el bileği'ne ait oranlar hesaplandı. Bireyler 20-39, 40-59, 60 ve üzeri olmak üzere 3 yaş grubuna ayrıldı. Veriler yaşa ve cinsiyete göre analiz edildi. Elde edilen analiz sonuçlarına göre ulnar varyans dışındaki tüm uzunluk ölçümlerinin erkeklerde kadınlara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü (p0,05). Radyokarpal açı ölçümünde yaş grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı (p0,05). Karpal yükseklik oranı, karpal radial oran ve karpal ulnar oran değerlerinde yaşa ve cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı (p0,05). El bileği patolojilerinin tanısında ve takibinde el bileği morfometrik ölçümlerinin sıklıkla kullanılması sebebiyle farklı populasyonlara özgü ve farklı yaş gruplarında normal referans veri tabanı oluşturulması gerekmektedir. Çalışmamızın bu konuda gelecekte yapılacak çalışmalara fayda sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate some morphometric measurements of the wrist bones and the variations in wrist-related ratios obtained from these measurements based on age and gender in individuals aged 20-74 years, and to determine the normal average values. The study was conducted by examining the bilateral posteroanterior wrist radiographs of 300 individuals (150 males and 150 females) who applied to Ondokuz Mayıs University Health Practice and Research Hospital. Using the Horos Medical Viewer (Version 3.3, USA) program, length and angle measurements of the wrist bones were taken digitally from the radiographs. Additionally, wrist ratios were calculated from these measurements. Individuals were divided into three age groups: 20-39, 40-59, and 60 and above. Data were analyzed based on age and gender. According to the analysis results, all length measurements, except for ulnar variance, were found to be significantly higher in males compared to females (p0.05). There was a statistically significant difference between age groups in the radiocarpal angle measurement (p0.05). There were statistically significant differences in carpal height ratio, carpal radial ratio, and carpal ulnar ratio values according to age and gender (p0.05). Due to the frequent use of wrist morphometric measurements in the diagnosis and follow-up of wrist pathologies, it is necessary to establish a normal reference database specific to different populations and age groups. We believe that our study will contribute to future research in this subject.