Sivas Cumhuriyet Üniversitesi öğrencilerinin sekülerleşmeye ilişkin tutumları
Attitudes of Sivas Cumhuriyet University students towards secularisation
- Tez No: 883389
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sekülerleşme, Din, Laiklik, Modernleşme, Modernizm, Değişim, Secularization, Religion, Secularism, Modernization, Modernism, Change
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Sekülerleşme, modernleşme sürecinden itibaren kültürel ve bireysel alanlarda dinin etkisinin azalmasını ifade eden bir kavramdır. Bu süreç geleneksel din inançların ve dini pratiklerin toplumsal ve bireysel hayatta daha az belirleyici olması ile karakterizedir. Sekülerleşme süreci batı toplumlarında başlayarak, tarihsel süreç içerisinde dünyanın farklı bölgelerine de yayılarak çeşitli biçimlerde etkisini göstermiştir. Bu nedenle sekülerleşmenin farklı dinamikleri ve boyutları sosyal bilimler içerisinde uzun süredir tartışılmakta ve araştırma konusu olmaktadır. Türkiye özelinde sekülerleşme kavramı, Cumhuriyetin temelleri atıldıktan sonra meydana gelen toplumsal değişimler sonucunda kendisine yer edinebilmiş laikleşme ve modernleşme kavramları bağlamında önemli bir sosyolojik tartışma konusu olmuştur. Toplumsal değişimin öncüleri arasında görülen üniversite öğrencilerini din ve sekülerleşmeye dair tutumları gelecekteki toplumsal eğilimleri belirlemede yol gösterici olabilmektedir. Bu doğrultuda Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde öğrenimine devam eden öğrencilerin sekülerleşme tutumlarını belirlemek ve bu tutumların şekillenmesinde hangi faktörlerin belirleyici olduğunu saptamak bizlere Türkiye'deki sekülerleşme sürecine dair önemli veriler sunacaktır.
Özet (Çeviri)
Secularization is a concept that describes the diminishing influence of religion in cultural and individual spheres since the modernization process. This process is characterized by the decreasing importance of traditional religious beliefs and practices in social and individual life. Starting in Western societies, the secularization process has spread to different regions of the world over time, manifesting in various forms. As a result, the different dynamics and dimensions of secularization have long been a subject of debate and research within the social sciences. In the context of Turkey, the concept of secularization has become a significant sociological topic in light of the societal changes that occurred after the foundation of the Republic, particularly within the framework of secularism and modernization. The attitudes of university students, seen as pioneers of social change, towards religion and secularization can provide guidance in determining future social trends. In this regard, identifying the secularization attitudes of students studying at Sivas Cumhuriyet University and determining the factors that shape these attitudes will provide important data on the secularization process in Turkey.