Üniversite öğrencilerinin toplumsal cinsiyet rollerine dair deneyimlerinin çözümlenmesi
Analysis of university students' experiences on gender roles
- Tez No: 883784
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF AYDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen adayı, Toplumsal cinsiyet rolleri, Cinsiyet eşitsizliği, Teacher candidate, Gender roles, Gender inequality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Araştırmanın temel amacı eğitim fakültesi son sınıf öğretmen adaylarının cinsiyet eşitsizliği algılarını ortaya koymak ve konu ile ilgili aile, okul ve toplum içinde yaşadıkları deneyimleri betimlemektir. Yöntem: Bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesi son sınıf öğretmen adayları oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmış ve içerik analizi yapılarak veriler analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmanın bulgularından yola çıkarak dört adet ana tema oluşturulmuştur. Bunlar, 'sömürü sisteminde kadın olmak', 'hegemonik erkekliğin pekiştirilme biçimleri', 'eğitim kurumları bağlamında toplumsal cinsiyet eşitsizliği' ve 'meslek seçiminde toplumsal cinsiyetin rolü' dür. Eğitim Fakültesi son sınıf öğretmen adayları genel olarak toplumsal cinsiyet rollerine dayalı eşitsizliğe karşı çıkarken, ülkemizde tam olarak cinsiyete dayalı eşitsizliğin yok edilebileceğine inanmamaktadır. Öğretmen adayları aile hayatında ve sosyal hayatta eşitsizliğe tamamen karşı söylemlerde bulunsalar da cinsiyete dayalı meslek seçimi konusunda eşitlikçi görüş sergilememektedir. Sonuç ve Öneriler: Araştırmanın sonucunda; özellikle eğitim kurumlarında cinsiyet eşitsizliği, ayrımcılık kavramlarına ilişkin farkındalıklarının arttırılması gerektiği, eğitim fakültelerinde mesleki eğitim süresinde ayrımcılık ve eşitsizlik kavramları üzerine dersler almaları gerektiği öneri olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main purpose of the research is to reveal the perceptions of gender inequality of senior teacher candidates at the faculty of education and to describe their experiences regarding the subject in family, school and society. Method: In this research, the phenomenology pattern, one of the qualitative research designs, was used. The study group of the research consisted of senior teacher candidates at Uşak University Faculty of Education. In the research, a semi-structured interview form was prepared as a data collection method and the data was analyzed by content analysis. Findings: Based on the findings of the research, four main themes were created. These are 'being a woman in the system of exploitation', 'forms of reinforcement of hegemonic masculinity', 'gender inequality in the context of educational institutions' and 'the role of gender in career choice'. While senior teacher candidates at the Faculty of Education generally oppose inequality based on gender roles, they do not believe that genderbased inequality can be completely eliminated in our country. Although prospective teachers speak out against inequality in family life and social life, they do not display an egalitarian view on gender-based career choice. Conclusion and Recommendations: As a result of the research; It has been suggested that their awareness of the concepts of gender-gender inequality and discrimination should be increased, especially in educational institutions, that they should take courses on the concepts of discrimination and inequality during vocational training in education faculties.