Mobility of the middle income class to low income and high income the case of Türkiye: (2018-2021)
Orta gelir sınıfının düşük gelir ve yüksek gelire hareketliliği Türkiye örneği: (2018-2021)
  1. Tez No: 883837
  2. Yazar: YEMLİHA OK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA BANU BEYAZ SİPAHİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Probit model, orta gelir, gelir hareketliliği, Probit model, middle income, income mobility
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tarsus Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki orta gelir grubu içindeki hareketliliği inceleyerek literatüre katkı sağlamaktadır. Bu anlamda, çalışmanın amacı, Türkiye'deki orta gelir sınıfının profilini sunmak ve orta gelir grubu hareketliliğinin gelir dağılımı ve gelir eşitsizliği üzerindeki etkisini göstermektir. Orta gelir grubu düşük gelir grubuna ve yüksek gelir grubuna geçiş üzerindeki sosyo-ekonomik ve demografik faktörlerin etkilerini probit modeli kullanarak belirlemektir. Orta sınıf, göreceli gelir ölçütü kullanılarak belirlenmiştir. Analizlerde kullanılan veriler, 2018-2021 döneminde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırmalarından (GYKA) elde edilmiştir. Analizin sonunda, yaş, cinsiyet, eğitim seviyesi, medeni durum, çalışma durumu, maddi yetersizlik gibi konuların orta gelir grubunun düşük gelir grubuna veya yüksek gelir grubuna geçişini farklı şekillerde etkilediğini göstermektedir. Hane üyelerinin genç olması, hane üyelerinin yüksek eğitim düzeyine sahip olması olması, orta gelir sınıfından düşük gelir grubuna geçiş olasılığını olumsuz etkiler. Aksine, bu faktörler yüksek gelir grubuna geçişi olumlu yönde etkilemektedir. Yaş ve cinsiyetin ekonomik geçişler üzerinde karmaşık etkileri mevcuttur.
Özet (Çeviri)
This study contributes to the literature by examining mobility within the middle-income group in Turkey. In this sense, the aim of the study is to present the profile of the middle-income class in Turkey and to demonstrate the impact of middle-income group mobility on income distribution and income inequality. It identifies the effects of socio-economic and demographic factors on transitions from the middle-income group to the low-income and high-income groups using a probit model. The middle class has been defined using relative income criteria. The data used in the analyses were obtained from the Income and Living Conditions Surveys (ILCS) conducted by the Turkish Statistical Institute (TÜİK) for the period 2018-2021. The analysis shows that factors such as age, gender, education level, marital status, employment status, and financial deprivation affect the transition of the middle-income group to either the low-income group or the high-income group in different ways. Younger household members and higher education levels among household members negatively impact the likelihood of transitioning from the middle-income class to the low-income group. Conversely, these factors positively affect the transition to the high-income group. Age and gender have complex effects on economic transitions.