Sıçanlarda ikinci derece yanık iyileşmesinde borik asit ve çinko borat katkılı grafen hidrojellerin araştırılması
Investigation of boric acid and zinc borate doped graphene hydrogels in second degree burn healing in rats
  1. Tez No: 884593
  2. Yazar: NUH YAYLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASİN BAYIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Borik asit, çinko borat, grafen hidrojel, sıçan, yanık, Boric acid, zinc borate, graphene hydrogel, rat, burn
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Ecz) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Sıçanlarda İkinci Derece Yanık İyileşmesinde Borik Asit ve Çinko Borat Katkılı Grafen Hidrojellerin Araştırılması Amaç: Yanık yaralanmalarında en sık karşılaşılan durum ikinci derece yanıklardır. Bu araştırmada, yanık yaralarının tedavisi ve komplikasyonlarının önlenmesinde borik asit ve çinko borat içeren grafen hidrojel bazlı yanık bantlarının sıçanlarda ikinci derece yanık iyileşmesinde etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmamızda 80 adet Albino Wistar cinsi 240-260 g ağırlığında erkek sıçan kullanıldı. 8 gruptan oluşan deney aşamasında her bir gruba 10 sıçan olacak şekilde sıçanlar kafeslere yerleştirildi ve adaptasyonları için bir hafta beklenildi. Yapısal tanımlamaları yapılan yanık bantlarının 25 kGy gamma radyasyon ile sterilizasyon işlemi tamamlandı. Sıçanlarda pirinç tarak (brass comb) ile oluşturulan 2. derece derin yanık modelinde yanık bantlarının etkinliğinin değerlendirilmesi; 3, 7, 14, 21. günlerde sürüntü analizleri mikrobiyolojik sürüntü analizleri ve alınan biyopsi dokularında Kollajen Tip 1, α-SMA, TGF-β, VEGF, TNF-α ve IL-6 mRNA ekspresyonlarının analizleri ve masson trikrom boyama ile Smad3 ve VEGF'nin immunohistokimyasal analizini içermektedir. Bulgular: Borik asit ve çinko borat katkılanmış grafen hidrojeller ile oluşturulmuş bantlar ile yapılan 2. derece yanık modelinde kontrol grubuna göre %1,5 GH-BA ve % 9 GH-ÇB gruplarının epidermis ve dermis üzerinde anlamlı bir iyileşme gösterdiği histopatolojik incelemeler sonucu tespit edilmiştir. İn-vivo deneylerin 3, 7, 14, 21. günlerde elde edilen dokulardaki TNF-α, IL-6, TGF-β1, VEGF, α-SMA ve Col1α1 rölatif mRNA ekspresyon seviyelerinde ve VEGFR1 ve Smad3 immünohistokimyasal boyama sonuçlarında %1,5 GH-BA ve %9 GH-ÇB gruplarında kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. Sonuç: Yeni geliştirilen grafen hidrojele borik asit ve çinko borat katkılanan yara bantlarının 2. derece yanıklarda iyileşmeyi artırdığı tespit edilmiş olup; klinik çalışmalarla desteklenmeye yönelik çalışmaların yapılmasının önü açılmıştır.
Özet (Çeviri)
Investigation of Boric Acid and Zinc Borate Doped Graphene Hydrogels in Second Degree Burn Healing in Rats Aim: The most common condition in burn injuries is second degree burns. In this study, it was aimed to investigate the effects of graphene hydrogel-based burn patches containing boric acid and zinc borate in the treatment of burn wounds and prevention of complications in second degree burn healing in rats. Material and method: In our study, 80 Albino Wistar male rats weighing 240-260 g were used. In the experimental phase consisting of 8 groups, rats were placed in cages with 10 rats in each group and waited for one week for adaptation. Sterilisation of the structurally defined burn bands was completed with 25 kGy gamma radiation. The evaluation of the effectiveness of the burn bands in the 2nd degree deep burn model induced by brass comb in rats included swab analyses on the 3rd, 7th, 14th and 21st days, microbiological swab analyses and analyses of collagen type 1, α-SMA, TGF-β, VEGF, TNF-α and IL-6 mRNA expressions in the biopsy tissues and immunohistochemical analysis of Smad3 and VEGF by masson trichrome staining. Results: Histopathological examinations revealed that 1,5% GH-BA and 9% GH-CB groups showed a significant improvement on the epidermis and dermis compared to the control group in the 2nd degree burn model made with tapes formed with graphene hydrogels doped with boric acid and zinc borate. Statistically significant differences were observed in TNF-α, IL-6, TGF-β1, VEGF, α-SMA and Col1α1 relative mRNA expression levels and VEGFR1 and Smad3immunohistochemical staining results in the tissues obtained on the 3rd, 7th, 14th and 21st days of in-vivo experiments in 1,5% GH-BA and 9% GH-CB groups compared to the control group. Conclusion: Newly developed graphene hydrogels doped with boric acid and zinc borate have been found to increase the healing of 2nd degree burns and paved the way for studies to be supported by clinical studies.