Sosyal statüleri açısından ilk Müslümanlar ve ihtidâ yaşları
The first Müslims in terms of their sacial statüs conversion ages
  1. Tez No: 884824
  2. Yazar: MUSTAFA TERLEMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İlk Müslümanlar, İhtidâ, Sosyal Statü, Sahâbe, Dârülerkam, First Muslims, Conversion, Social Status, Sahâbe, Dârülerkam
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Çalışmanın giriş kısmında, sahâbenin tanımı, sayıları, tabakaları ve ilk sahâbiler (ilk Müslümanlar) üzerine durulmuştur. Sahâbe kavramı üzerinde farklı görüş ve yorumlar ele alınarak genel kabule yakın kanaate ulaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, konuyla bağlantısı olduğu kanaatine vardığımız İslâmiyet'ten önce Arap yarımadası özelinde Mekkelilerin sosyokültürel bağlamda dini, sosyal ve iktisadi durumları ana hatlarıyla ele alınarak ilk Müslüman Arapların ihtidâ etmeden önceki günlük yaşantıları aktarılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, ilk inananların bazı kadim eser ve muasır çalışmaların ihtiva ettiği, ilk Müslümanlar başlığı altında ilk ihtidâ edenlerin isim ve sayıları tespit edilmeye çalışılmıştır. Devamında ilgili kaynaklara müracaat ederek konuyla ilgili olduğu kanaatine vardığımız konulara değinilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonuç kısmında ise; ilk inananların bulunduğu bölge halkının alt tabakasını oluşturan zayıf, güçsüz ve yoksullardan oluşmadığı anlaşılmış olup büyük çoğunluğunun dönemin şartları dahilinde orta halli veya zengin; toplum içinde saygın ve sözü geçenlerin de yer aldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the introduction part of the study, the definition of the sahâbe, their numbers, layers and the first sahâbe (first Muslims) were emphasized. Different views and interpretations on the concept of sahâbe were discussed and an attempt was made to reach an opinion close to general acceptance. In the first part of the study, the daily lives of the first Muslim Arabs before their conversion were tried to be conveyed by briefly discussing the socio-cultural context of the religious, social and economic situations of the Meccans in the Arab peninsula before Islam, which we believe is related to the subject. In the second part of the study, the names and numbers of the first converts were tried to be determined under the title of the first Muslims, which are included in some ancient works and contemporary studies of the first believers. Subsequently, by consulting relevant sources, we tried to touch upon the issues that we believe are relevant to the subject. In the conclusion part of the study; It has been understood that the lower class of the people of the region where the first believers were located were not composed of weak, powerless and poor people, but the majority of them were middle-class or rich within the conditions of the period; It has been determined that there are also people who are respected and influential in the society.