Zigomatik implant cerrahisi öncesi zigomatik kemiğin değerlendirilmesi : Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi üzerinde sanal implant yerleştirme çalışması
The aim of our study was to evaluate zygomatic implants placed in the prosthetically ideal position in the maxilla on cbct images using an implant placement program and to compare the parameters according to gender
  1. Tez No: 884848
  2. Yazar: DENİZCAN ATALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ŞAHİN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Quad zygoma implants, zygoma, CBCT
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çalışmamızın amacı, implant yerleştirme programı kullanarak KIBT görüntüleri üzerinde maksillada protetik olarak ideal konumda yerleştirilen zigomatik implantların değerlendirilmesi ve parametreleri cinsiyetlere göre karşılaştırmaktır. 16 kadın 12 erkek toplam 28 hastanın, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakultesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi AD. arşivinde yer alan KIBT görüntülerine bakılarak 56 zigomatik kemik incelenmiştir. KIBT aracılığıyla elde edilen DICOM verileri DTX Studio ImplantTM (Nobel Biocare, Zürih, İsviçre) programı kullanılarak sanal olarak toplam 112 dörtlü zigoma implantı, önceki çalışmalar rehber alınarak yerleştirilmiştir. Sanal implantların her biri için zigomatik kemik içinde kalan implant uzunlunluğu, zigomatik implant ile maksiller sinüs arasındaki ilişki (ZAGA), zigomatikofasiyal sinir ilişkisi, ve zigomatik kemikteki şekil farklılıkları cinsiyete bağlı olarak karsılastırılarak incelenmiştir. Analizler MedCalc Statistical Software version 12.7.7 (MedCalc Software bvba, Ostend, Belgium; http://www.medcalc.org; 2013) Programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak araştırdığımız parametrelerin hiçbirinde cinsiyete bağlı istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Zigomatik kemik boyutları ve zigoma implantının ideal konumu kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Cerrahi öncesi KIBT görüntülerinin incelenmesi ve implant konumu için her hastaya özel planlama yapılması son derece önem arz etmektedir. Anahtar Kelimeler : Dörtlü zigoma implantı uygulaması, zigoma, KIBT
Özet (Çeviri)
56 zygomatic bones from 28 patients, 16 females and 12 males, were examined using CBCT images from the archives of Izmir Katip Çelebi University Faculty of Dentistry, Department of Oral, Dental and Maxillofacial Radiology. A total of 112 quad zygomatic implants were virtually placed using the DTX Studio ImplantTM program (Nobel Biocare, Zurich, Switzerland) using the DICOM data obtained through CBCT as a guide. For each of the virtual implants, the implant length within the zygomatic bone, the relationship between the zygomatic implant and the maxillary sinus (ZAGA), the zygomaticofacial nerve relationship, and the shape differences in the zygomatic bone were compared and analyzed in terms of gender. Analyses were performed using MedCalc Statistical Software version 12.7.7 (MedCalc Software bvba, Ostend, Belgium; http://www.medcalc.org; 2013). In conclusion, no statistically significance found between gender-related parameters that were investigated. The zygomatic bone dimensions and the ideal position of the zygomatic implant vary from person to person. It is of utmost importance to examine the CBCT images prior to surgery and to plan the implant position specifically for each patient.