Türk hukukunda bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle hırsızlık suçu
The crime of theft committed through the use of information systems under Turkish law
- Tez No: 982941
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAYDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bilişim, Bilişim sistemleri, Hırsızlık, Informatics, Information systems, Theft
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşen yaşam koşulları ve teknolojinin ilerlemesi sonucunda birçok bilişim sistemi ortaya çıkmıştır. Bu sistemlerin failler tarafından suç işlemek amacıyla kullanılması ise“bilişim suçu”kavramının literatürde yer almasına yol açmıştır. Bu noktada gerek iç hukukta gerekse uluslararası hukukta bilişim suçlarıyla ilgili kanuni düzenlemeler yapılmış ve bu konuda birçok akademik çalışma ortaya konulmuştur. Bu çalışmada da hırsızlık suçunun bir nitelikli hali olan bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle hırsızlık suçunun konusu, kapsamı, benzer diğer suçlardan olan farkları ayrıntılı bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, bilişim suçlarına ilişkin genel kavramlar ve bilişim suçları alanında ilk uluslararası sözleşme niteliğine haiz olan Avrupa Konseyi Siber Suçlar Sözleşmesine yer verilmiştir. İkinci bölümde ise çalışmanın da asıl konusunu oluşturan bilişim sisteminin kullanılması suretiyle hırsızlık suçu detaylı bir şekilde açıklanmış, bu açıklamalar sırasında ilgili kanuni düzenlemeler, öğreti görüşleri ve yargı kararlarından faydalanılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle hırsızlık suçu açısından suçun özel görünüş biçimleri, muhakeme usulü, yaptırım vb. hususlar açıklanmıştır. Çalışma sırasında bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle hırsızlık suçunun konusunun ne olduğu hususunda öğretide tartışmalar olduğu görülmüş, özellikle de bu suçun uygulamada bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçuyla karıştırıldığı anlaşılmıştır. Bu nedenle sonuç kısmında bu hususlarla ilgili önerilere yer verilmiş, bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle hırsızlık suçunun kanuni düzenlemesinin ne şekilde olması gerektiğiyle ilgili açıklamalar yapılmıştır. Özellikle bilişim sistemleri ile ifade edilmek istenen hususun ne olduğu, bilişim sistemlerinin hırsızlık suçunun işlenmesi sırasında ne şekilde kullanılmasının bu suçun oluşumuna sebebiyet vereceği gibi hususların kanunda daha detaylı bir şekilde ifade edilmesi gerektiğine vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the digitalization of daily life and the advancement of technology, numerous information systems have emerged. The use of these systems by offenders to commit crimes has led to the incorporation of the concept of“cybercrime”into the literature. In this regard, both domestic and international legal frameworks have introduced legislative regulations on cybercrimes, and numerous academic studies have been conducted in this field. This study focuses on an aggravated form of theft, namely theft committed through the use of information systems. The subject matter, scope, and distinctions of this offense from other similar crimes are examined in detail. The first chapter provides general concepts related to cybercrimes and includes the Council of Europe's Convention on Cybercrime, which constitutes the first international treaty in this field. The second chapter elaborates on the main subject of the study—theft committed through the use of information systems—with reference to relevant legislative provisions and judicial decisions. In the final chapter, specific manifestations of the offense, procedural aspects, sanctions, and other related legal issues are discussed. During the course of the study, it has been observed that there are doctrinal debates regarding the nature of the offense of theft committed through the use of information systems. In particular, it is frequently confused in practice with the offense of fraud committed through information systems. For this reason, the conclusion section includes recommendations on these matters and provides explanations regarding how the legal regulation of this offense should be structured. It has been emphasized that the concept specifically referred to by the term 'information systems,' as well as the manner in which such systems may be utilized in the commission of theft and thereby give rise to the offense, should be articulated in greater detail within the legislation.