Şirketler topluluğuna dahil bir anonim şirkette pay sahiplerinin yönetsel hakları
Shareholders' administrative rights in a joint stock company within group of companies
- Tez No: 885066
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT AKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Şirketler Topluluğu, Anonim Şirket, Pay Sahipliği Hakları, Yönetsel Haklar, Ticaret Hukuku, Group of Companies, Joint Stock Company, Shareholder Rights, Administrative Rights, Commercial Law
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez çalışmasında 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile hukuk dünyamıza giren şirketler topluluğuna dahil bir anonim şirketteki pay sahiplerinin yönetsel hakları incelenmiştir. Bir ticaret şirketi, diğer bir ticaret şirketi üzerinde Türk Ticaret Kanunu'nun 195. maddesindeki hakimiyet kriterlerini sağladığında bu şirketler birlikte şirketler topluluğu oluşturur. Şirketler topluluğuna ilişkin hükümler Kanun'un 195 ila 209'uncu maddeleri arasında düzenlenmiştir. Çalışmamızda ilk olarak şirketler topluluğu hakkında genel bilgilere yer verilmiş, özellikle teşebbüs ve hakimiyet kavramları üzerinde durulmuştur. Devamında anonim şirket pay sahiplerine doğrudan dava açma imkanı vermeyen yönetsel haklara kısaca değinilmiş, bu hakları etkileyen şirketler topluluğu hükümleri şartlarıyla birlikte açıklanarak sonuçlar saptanmıştır. Son olarak anonim şirket pay sahiplerine doğrudan dava açma imkanı veren yönetsel haklardan bahsedilmiş, Bu tez çalışmasının amacı; hukuk sistemimize yeni giren şirketler topluluğu hükümlerinin, halihazırdaki anonim şirket pay sahipliği hakları üzerinde yönetsel haklar özelinde nasıl bir etki meydana getirdiğinin tespitinden ibarettir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of group of companies provisions, which entered our legal world with the Turkish Commercial Code No. 6102, on the administrative rights of shareholders in joint stock companies were examined. When a company meets the dominance criteria in Article 195 of the Turkish Commercial Code over another company, these companies together form a group of companies. Provisions regarding the group of companies are regulated between Articles 195 and 209 of the Code. In our study, firstly, general information about the group of companies was given, and especially the concept of enterprise and dominance was emphasized. Subsequently, the administrative rights of joint stock company shareholders are briefly mentioned, the provisions of the group of companies affecting these rights are explained together with their conditions and the results are determined. Finally, the impact of the group provisions on the judicial rights of joint stock company shareholders and the new types of lawsuits that shareholders have the right to file are mentioned. The purpose of this thesis; consists of determining the impact of the new group of company provisions in our legal system on the existing joint stock company shareholder rights, specifically in terms of administrative rights.