Kamu ihale sürecinin etkinliği açısından e-ihale sistemi (Yerel yönetimler örneği)
E-tender system in terms of the effectiveness of the public procurement process (Local governments example)
  1. Tez No: 885104
  2. Yazar: SÜMEYYE SEVİM ATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA AHMET UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İhale Süreci, E-İhale, Yerel Yönetim, Tender Process, E-Tender, local government
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tez çalışması, ihale süreçlerinin e-ihale alanına uyarlanmasını vurgulayarak, ihale görevlilerinin takdir yetkilerini, usul koşullarını ve kanunla tanımlanan ihale prosedürlerinin karmaşıklıklarını ele almaktadır. Bu araştırma geleneksel ihale yönteminden elektronik ihaleye geçişte kamu ihale sürecinin etkinliğinin analiz edilmesi ve yorumlanması, ayrıca e-ihale sistemlerinin uygulanmasında ve yönetilmesinde karşılaşılan zorlukların belirlenmesi, belirlenen bu zorlukların derinlemesine incelenmesi yoluyla araştırma, özellikle yerel yönetim alımları alanında e-ihale sistemlerinin sürdürülebilirliğinin arttırılmasını amaçlamaktadır. E-ihale sistemleri, geleneksel ihale süreçlerine alternatif olarak bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanan teknolojik bir ilerlemeyi temsil etmektedir. Elektronik platformlar, talepten sözleşmenin imzalanmasına kadar tüm satın alma döngüsünü dijitalleştirmektedir. E-ihale sistemleri satıcılar arasında daha fazla katılımı teşvik ederek adil ve rekabetçi bir pazar ortamına zemin hazırlamaktadır. Çevrimiçi platformlar aracılığıyla özellikle vatandaşlarla bire bir iletişimde bulunan yerel yönetimler örneği dahilinde tüm kurumlar, daha geniş bir tedarikçi havuzuna ulaşmaktadır. Bunun sonucu olarak da rekabet artarak maliyetler düşmektedir. Ek olarak, e-ihale sistemleri kapsamlı veri analitiği ve raporlama yetenekleri sunarak yerel yönetimlere karar alma ve satın alma stratejilerini optimize etme yetkisi vermektedir. Ancak, sayısız faydalarına rağmen, e-ihale sistemlerinin benimsenmesi yerel yönetimler için bazı zorluklar doğurmaktadır. Dijital okuryazarlık, siber güvenlik kaygıları ve mevzuata uygunluk engelleri gibi sorunlar, bu sistemlerin mevcut satın alma çerçevelerine kusursuz entegrasyonunu engellemektedir. Ayrıca bu satın alma süreçlerinden elektronik satın alma süreçlerine geçiş, altyapıya, eğitime ve değişiklik yönetimi girişimlerine önemli miktarda yatırım yapılmasını gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis addresses the discretionary powers of contracting officers, procedural conditions and the complexities of tendering procedures defined by law, emphasizing the adaptation of tendering processes to the field of e-procurement. This research aims to analyze and interpret the effectiveness of the public tender process in the transition from traditional tender method to electronic tender, as well as to identify the difficulties encountered in the implementation and management of e-procurement systems, and by examining these identified difficulties in depth, the research aims to increase the sustainability of e-procurement systems, especially in the field of local government procurement. E-procurement systems represent a technological advance that utilizes information and information technologies as an alternative to traditional tender processes. Electronic platforms digitalize the entire purchasing cycle, from the request to the signing of the contract. E-tender systems pave the way for a fair and competitive market environment by encouraging more participation among sellers. All institutions, especially local governments that communicate one-on-one with citizens through online platforms, have access to a wider pool of suppliers. As a result, competition increases and costs decrease. Additionally, e-procurement systems provide comprehensive data analytics and reporting capabilities, empowering local governments to optimize decision-making and procurement strategies. However, despite their numerous benefits, the adoption of e-procurement systems poses some challenges for local governments. Issues such as digital literacy, cybersecurity concerns, and regulatory compliance barriers hinder the seamless integration of these systems into existing procurement frameworks. Additionally, the transition from these purchasing processes to electronic purchasing processes requires significant investment in infrastructure, training, and change management initiatives.