Mekanizma tasarımı teorisi perspektifinden optimal ihale tasarımı
Optimal public procurement design from perspective of mechanism design theory
- Tez No: 537671
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KERİM ESER AFŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, İşletme, Economics, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mekanizma Tasarımı Teorisi, Optimal Statik Mekanizma, Beyan Prensibi, Teşvik Sözleşmeleri, Asil-Vekil Sorunu, Mechanism Design Theory, Optimal Static Mechanism, Revelation Principle, İncentive Contracts, Principal-Agent Problem
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansal İktisat ve Bankacılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Küresel ölçekte önemli bir büyüklüğe ulaşan kamu alımlarının ekonomik ve sosyal açıdan önemi gün geçtikçe artmaktadır. Kamu alımları piyasasının ülke ekonomisi içerisinde önemli bir paya sahip olduğu dikkate alındığında, alım sürecine yönelik etkinliğin sağlanması gereği hasıl olmaktadır. Kamu alımları piyasasında etkinliğin sağlanması, hem kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması açısından hem de sosyal faydanın (refah) arttırılması açısından önem arz etmektedir. Bu çalışma, kamu alımları sürecinin etkinliğinin sağlanmasına yönelik optimal çözüm önerileri sunabilmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, kamu alımları piyasasında rekabetçi teklifler arasından en uygun bedelle ve en yüksek kalitede mal, hizmet veya yapım işinin sağlanması süreci olan ihale mekanizmasının başarısız olmasına yol açan eksik rekabet ve asimetrik bilgi kaynaklı sorunlar ve bu sorunların kamu alımları piyasasında meydana getirdiği olumsuzluklar incelenmiş; Mekanizma Tasarımı Teorisi perspektifinden, kamu alım piyasalarının etkin bir işleyiş yapısından uzaklaşmasına yol açan engellerin ne şekilde aşılabileceği teorik anlamda tartışılmış ve teorik tartışmadan çıkarılan sonuçlardan hareketle somut bir biçimde uygulanabilir olduğu düşünülen optimal regülasyon önerileri sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The economic and social importance of public procurement, which has reached an important scale globally, is on the rise day by day. Since public procurement market covers a serious portion of national economy, it is necessary to boost the efficiency of procurement process. Achieving the efficiency of public procurement market is crucial not only to use public resources efficiently and effectively, but also to increase social benefit (welfare). This study aims to offer optimal solutions towards achieving the efficiency of public procurement process. For that purpose, problems originating from imperfect competition and asymmetric information which lead to the failure of procurement mechanism – which is the process of procuring the most economical and the highest quality goods, services or construction jobs – are examined. Also, the unfavorable situations caused by aforementioned problems in public procurement market are analysed; ways of overcoming the obstacles that cause public procurement markets to diverge from operating efficiently are discussed in light of Mechanism Design Theory; finally optimal and applicable regulation advice are offered utilizing the results of theoretical discussion.