Anlamaya dayalı öğretim tasarımının (UbD) öğrencilerin İngilizce konuşma becerilerine ve motivasyonlarına etkisinin incelenmesi: Tasarım tabanlı bir araştırma
Examining the effect of understanding by design (UbD) on students' english speaking skills and motivation: A design-based research
- Tez No: 885122
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anlamaya Dayalı Tasarım (UbD), İngilizce Konuşma Becerisi, İngilizce Konuşma Motivasyonu, Understanding by Design (UbD), English Speaking Skills, English Speaking Motivation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Günümüzde en önemli iletişim araçlarından biri olan dil, sadece aynı kültürde yaşayan insanların değil, aynı zamanda farklı kültürlerde yaşayan insanlar arasındaki iletişimi kolaylaştırmada da önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, toplumlararası iletişim kurma ihtiyacından ortaya çıkan yabancı dil kavramıyla birlikte akla ilk gelen dilin İngilizce olduğu söylenebilir. Birçok disiplinde olduğu gibi, İngilizce öğrenme ve öğretme sürecinde de özellikle konuşma becerilerinin geliştirilmesi amacıyla çeşitli yaklaşımlardan yararlanılarak öğrencilerin süreçte daha istekli ve aktif bir şekilde rol almaları sağlanabilir. Sonuç olarak, bu tür yaklaşımlar öğrenilen bilgilerin gerçek yaşam durumlarına aktarılmasına ve dilin özgün kullanımına katkı sağlayabilir. Bu araştırmanın amacı, 6. sınıf öğrencilerinin İngilizce konuşma becerilerini geliştirmeye yönelik ihtiyaçlarına bağlı olarak Anlamaya Dayalı Tasarım (UbD) uygulamalarının, öğrencilerin İngilizce konuşma becerileri ve İngilizce konuşma motivasyonları üzerinde nasıl bir değişime neden olduğunu incelemektir. Tasarım tabanlı bir araştırma olan bu çalışma iç içe geçmiş karma desenle yürütülmüştür. Araştırmanın nicel boyutunda yarı deneysel desenlerden zaman serisi deseni, nitel boyutunda ise durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Burdur ilinin Bucak ilçesinde bir devlet ortaokulunda öğrenim gören ve toplam 24 kişiden oluşan bir şube 6. sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırma kapsamında, UbD'ye dayalı toplam üç tasarım geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Her tasarımın geliştirilmesi ve uygulanmasının ardından çeşitli analizler ve değerlendirmeler yapılarak tasarımda gerekli düzenlemeler yapılmış ve süreç döngüsel olarak devam etmiştir. Nicel verilerin toplanmasında, Temel İngilizce Becerilerine Yönelik İhtiyaç Belirleme Anketi, Konuşma Becerisi Değerlendirme Rubriği (KBDR), İngilizce Konuşma Motivasyonu Ölçeği (İKMÖ) ve Gözlem Değerlendirme Rubriği kullanılmıştır. Nitel veriler ise odak grup görüşmeleri ve araştırmacı notları aracılığıyla toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde ortalama, standart sapma, ilişkili örneklemler t- testi ve korelasyon analizi teknikleri kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmada ihtiyaç analizinden elde edilen bulgular ışığında, öğrencilerin en önemli becerilerden biri olarak görmelerine rağmen, kendilerini en yetersiz gördükleri İngilizce dil becerisinin konuşma becerisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen UbD uygulamalarının öğrencilerin İngilizce konuşma becerisi üzerindeki etkisine yönelik KBDR verilerinden elde edilen nicel bulgular, uygulamalardan önce ve uygulamalar süresince yapılan ölçümlerin tamamı arasındaki farkın bir sonraki ölçüm lehine istatiksel olarak anlamlı olduğunu ortaya koymuştur. Bu konuda elde edilen nitel bulgular ise nicel bulguları desteklemektedir. Ayrıca, UbD uygulamalarının öğrencilerin İngilizce konuşma motivasyonu üzerindeki etkisine yönelik İKMÖ verilerinden elde edilen bulgular, ilk tasarımın uygulanması sonucunda yapılan 2. ölçüm ile son tasarım sonunda yapılan 4. ölçüm arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğunu, diğer ölçümler arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını ortaya koymuştur. Öte yandan, nitel verilerden elde edilen bulgular, UbD'nin öğrencilerin İngilizce konuşma motivasyonlarını artırdığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Language, one of the most important means of communication today, not only holds significance for people within the same culture but also plays a crucial role in facilitating communication among individuals from different cultures. In this context, English stands out as the primary language associated with the need for intercultural communication. Just as in many other disciplines, various approaches can be employed in the process of learning and teaching English, particularly to enhance speaking skills, thereby encouraging students to actively engage in the process. Consequently, such approaches can contribute to the transfer of learned knowledge into real-life situations and the authentic use of the language. The aim of this research is to investigate how Understanding by Design (UbD) practices, tailored to meet the needs of 6th-grade students in improving their English speaking skills, affect both their speaking proficiency and motivation. This design-based research employs a nested mixed-methods design, utilizing a quasi-experimental time-series design for the quantitative component and a case study for the qualitative dimension. The research participants consist of a total of 24 6th-grade students from a state middle school in the district of Bucak, Burdur province, during the 2022-2023 academic year. Throughout the study, three designs based on UbD were developed and implemented. Following the implementation of each design, various analyses and evaluations were conducted, leading to necessary adjustments in the designs, thus maintaining a cyclical process. For data collection, the Basic English Skills Needs Assessment Survey, Speaking Skill Assessment Rubric (SSAR), English Speaking Motivation Scale (ESMS), and Observation Evaluation Rubric were utilized for quantitative data, while qualitative data were gathered through focus group interviews and researcher notes. Quantitative data were analyzed using techniques such as mean, standard deviation, paired samples t-test, and correlation analysis, while qualitative data were analyzed through content analysis. Findings from the needs analysis reveal that, despite considering speaking proficiency as one of the most important skills, students perceive themselves as least competent in this aspect of English language proficiency. Quantitative findings derived from SSAR data regarding the impact of UbD practices on students' English speaking skills indicate a statistically significant difference favoring the subsequent measurement over all measurements taken before and during the interventions. Qualitative findings corroborate these quantitative results. Additionally, findings from ESMS data regarding the effects of UbD practices on students' English speaking motivation reveal a statistically significant difference between the 2nd measurement after the implementation of the initial design and the 4th measurement after the final design, while no significant differences were found between other measurements. Moreover, qualitative findings suggest that UbD enhances students' motivation to speak English.