Lipödem hastalarında ekstrakorporeal şok dalga tedavisi (ESWT) ve kompleks dekonjestif tedavi (KDT) sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of extracorporeal shockwave therapy (ESWT) and complex decongestive therapy (CDT) outcomes in lipedema patients
- Tez No: 885512
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZERRİN KASAP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lipödem, Ağrı, ESWT, KDT, Lipedema, Pain, ESWT, CDT
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmada Ekstrakorporeal Şok Dalga Tedavisi (ESWT) ve Kompleks Dekonjestif Tedavi (KDT) uygulamalarının lipödem hastalarındaki etkinliğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Giresun Üniversitesi Giresun Eğitim Araştırma hastanesine başvuran 33 lipödem hastası kabul edildi. Hastalar gruplara zarf yöntemi ile rastgele alındı; demografik ve klinik verileri kaydedildi. Tüm hastalara iki hafta boyunca haftada üç seans tedavi uygulandı. 11 hastaya yalnızca ESWT, 11 hastaya yalnızca KDT, 11 hastaya ise aynı seansta önce ESWT daha sonra KDT uygulaması yapıldı. Katılımcıların her iki alt ekstremite volüm ölçümü, Vücut-Kitle İndeksi (VKİ), Vizüel Analog Skala (VAS), algometrik ölçümleri, Nottingham Sağlık Profili (NSP) yaşam kalitesi ölçeği, Dual Enerjili X-ışını Absorbsiyometri (DXA) ölçümleri (vücut kompozisyonu, android ve gynoid yağ kütlesi, total yağ kütlesi) tedavi başlangıcından hemen önce ve tedavi sonrası ikinci haftada olmak üzere toplamda iki kez değerlendirildi. Bulgular: ESWT, KDT ve ESWT+KDT tedavilerinin ağrı (sırasıyla p=0,003, p=0,003, p=0,003), alt ekstremite sağ/sol volüm ölçümleri (sırasıyla p=0,04, p=0,013, p=0,042 / p=0,003 p=0,021 p=0,041), algometrik ölçümler sağ/sol (sırasıyla p=0,005, p=0,016 p=0,003/p=0,07, p=0,50, p=0,003) ve genel yaşam kalitesi üzerinde (sırasıyla p=0,003, p=0,003, p=0,003) anlamlı iyileşme gösterdiği ancak birbirlerine üstünlükleri olmadığı görülmüştür (p>0,05). KDT tedavisi alan grupta total (p=1,000) ve alt ekstremite yağ kütlesinde (p=0,213 / p=0,929) anlamlı fark olmamış, ESWT (p=0,003 p=0,003 / p=0,004) ve ESWT+KDT (p=0,003, p=0,004 / p=0,008) grubunda ise istatistiksel olarak anlamlı şekilde iyileşme saptanmıştır. Ancak bu iyileşmenin düşük düzeyde olması nedeniyle ESWT ve ESWT+KDT tedavilerinde KDT tedavisine göre anlamlı bir üstünlük saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Tedavilerin tümü lipödem tedavisinde uygulanabilecek güvenli yöntemlerdir. Etkinliği bizim çalışmamızla birlikte birçok çalışmada gösterilmiş olan ESWT tedavisinin ucuz, kolay ulaşılabilir, kolay uygulanabilir olması nedeniyle diğer yöntemlerden daha öncelikli olarak tercih edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to compare the effectiveness of Extracorporeal Shockwave Therapy (ESWT) and Complex Decongestive Therapy (CDT) in patients with lipedema. Materials and Methods: Thirty-three lipedema patients who were applied to Giresun University Giresun Training and Research Hospital were accepted to the study. Patients were randomly assigned to groups by envelope method; demographic and clinical data were recorded. Each patient had three treatment sessions per week for two weeks. Only ESWT was applied to 11 patients, only CDT was applied to 11 patients, and first ESWT and then CDT were applied to 11 patients in the same session. Both lower extremity volume measurements, Body Mass Index (BMI), Visual Analog Scale (VAS), algometric measurements, Nottingham Health Profile (NHP) quality of life scale, DXA measurements (body composition, android and gynoid fat mass, total fat mass) were evaluated twice in total, just before the start of treatment and two weeks after treatment. Results: Pain (p=0.003, p=0.003, p=0.003, respectively), lower extremity right/left volume measurements (p=0.04, p=0.013, p=0.042 / p=0.003, p=0.021 p=0.041 respectively) algometric measurements on right/left (p=0.005, p=0.016, p=0.003/p=0.07, p=0.50, p=0.003 respectively) and general quality of life (respectively p=0.003, p=0.003, p=0.003) showed significant improvement, but they were not superior to each other in ESWT, CDT and ESWT+CDT treatments (p>0.05). There was no significant difference in total (p=1.000) and lower extremity fat mass (p=0.213 / p=0.929) in the group receiving CDT treatment. A statistically significant improvement was detected in the ESWT (p=0.003, p=0.003/p=0.004) and ESWT+CDT (p=0.003, p=0.004/p=0.008) group. However, due to the low level of this improvement, no significant advantage was detected in ESWT and ESWT+CDT treatments compared to CDT treatment (p>0.05). Conclusion: All treatments are safe methods that can be applied in the treatment of lipedema. ESWT treatment, whose efficacy has been demonstrated in many studies including our study, is recommended to be preferred over other methods because it is inexpensive, easily accessible and easy to apply.