Dini gruplardaki dayanışma faktörünün grup aidiyetine etkisi(Gaziantep örneği)
The effect of solidarity on group belongingness in religion group (Gaziantep example)
  1. Tez No: 885855
  2. Yazar: MİNE BİNDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal grup, dini grup, grup aidiyeti, grup dayanışması, grup bütünleşmesi, Social group, Religious group, Group loyalty, Group solidarity, Group entegration
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu araştırmanın amacı dayanışma ve aidiyet odağında dini grup üyelerinin cemaate bağlılıklarının, özerk benliklerinin, dini gruba güvenlerinin, dayanışma eğilimlerinin, demografik değişkenlerle ölçümü ve bunların birbirleri ile korelasyonunun nasıl ve ne durumda olduğunu araştırmaktır. Bu kapsamda araştırma Gaziantep ilinde faaliyet gösteren Bülbülzade Eğitim Sağlık ve Dayanışma Vakfı ile İhsaniye Eğitim ve Yardımlaşma Derneğine üye, basit gelişi güzel yöntemle seçilmiş 300 yetişkin birey oluşturmaktadır. Her iki gruptan gelen veriler ortak bir havuzda birleştirilip istastiki verilere ulaşılmıştır. Araştırmada nicel araştırma modellerinden kapalı uçlu anket çalışması ve bu çalışmayı destekleyici olarak nitel araştırma modellerinden mülakat ve katılımlı gözlem teknikleri ile bir karma çalışma yapılmıştır. Araştırmada ölçme aracı olarak Kişisel Bilgi Formu; Horozcu ve Kalkan (2017) tarafından geliştirilen Cemaate Bağlılık Ölçeği; Bindal (2023) tarafından geliştirilen Dini Grup Üyelerinde Özerk Benlik Ölçeği; Bindal (2023) tarafından geliştirilen Dini Gruba Güven Ölçeği; Bindal (2023) tarafından geliştirilen Dini Grup Dayanışma Eğilimi Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; dini gruba üye; kadınların, orta ve ileri yaşların, eğitim seviyesi düşük olanların, aktif çalışma hayatı olmayanların, evlilerin, ekonomik durumu düşük olanların, çalışma alanında altı yıldan fazla ikamet edenlerin cemaate bağlılıkları, gruba güvenleri ve dayanışma eğilimleri yüksektir. Dini gruba üye; erkeklerin, gençlerin, eğitim seviyesi yüksek olanların, aktif çalışma hayatı olanların, bekârların, ekonomik durumu yüksek olanların özerk benlikleri yüksektir. Bu demografik özelliklere sahip olan grupların özerk benliklerinin yüksek olması cemaate bağlılık oranlarını, dini gruba güven oranlarını ve dini grup dayanışma oranlarını düşürmektedir. Sonuç olarak; dini gruplardaki dayanışma faktörü grup üyelerinin grup aidiyetlerini artırmakta ve üyelerin gruba güvenlerine ve dayanışma eğilimlerine de önemli katkı sağlamaktadır. Bu çalışmanın dini grup üyelerinin aidiyet durumlarının temelindeki nedeni analiz etmesi açısından alana katkı sunması ümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to observe the effect of solidarity in religious group to group loyalty, autonomous individuality and reliability to their groups and evaluate correlation of these parameters with distinct demografic factors. The sample of the study was random selected 300 adults whose were the members of two foundation, Bülbülzade Education, Health, Solidarity Foundation and İhsaniye Education and Welfare Assosiation serving in Gaziantep. Data from both groups were collected in a single pool and statistical data was obtained. Closed-ended Questionnaire was used as quantitative observation model and for supporting this model interview and participant observation were used as qualitative observation model. Personal information forms Congregational Commitment Scale improved by Horozcu (2017); Autonomous Individualty Scale improved by Bindal (2023); Religion Group Reliability Scale improved by Bindal (2023); Religious Group Solidarity Tendency Scale improved by Bindal (2023) was used as measurement scale. Religion group members that women, middle and advanced age, lower educational status, whose don't have active occupation, married, lower economic status, accomodation more than six years in obsevation region have a higher groups loyalty, confidence and solidarity. Religion group members that are men, young, having higher education, active occupational status, singles, higher economic status have higher autonomous self. Demografic properties similar with latter which have higher autonomous self decrease the ratio of loyalty, confidence, solidarity to religion group. As a result solidarity in religion group increases the loyalty to group and have a significant contribution to group confidence and solidarity tendency. We hope this study contribute to area as analysising the reasons of loyalty of religion group members.