Amatör yetişkin korolarında çocuk şarkıları söylemenin koro üyelerine etkilerinin incelenmesi: Çanakkale Barış Korosu örneği
Investigation of the effects of singing children's songs in adult amateur choirs on choir members the example of the: Çanakkale Peace Choir
- Tez No: 885864
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL FUNDA TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Koro, Koro Eğitimi, Amatör Korolar, Çocuk Şarkıları, Çanakkale Barış Korosu, Music Education, Choir, Choir Training, Amateur Choirs, Children's Songs, Çanakkale Peace Choir
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Müzik kültürün önemli öğelerinden biridir ve toplumsal yapının her boyutunda olduğu görülebilir. Toplum şarkı söylemede, korolar ise toplumsal kültür açısından önemli bir rol üstlenir. Özellikle yetişkin koroları seslendirdikleri müziklerin yanı sıra bireysel, toplumsal, kültürel, eğitsel ve ekonomik açılardan önemli kurumlar olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Ülkemizde genellikle sanat müziği, halk müziği toplulukları olarak karşımıza çıkan bu korolar arasında bir yetişkin korosu olarak bir araya gelmiş olan Çanakkale Barış Korosu farklı bir yapılanma ile dikkati çekmektedir. Çanakkale Barış Korosu genç ve yaşlılardan oluşan bir yetişkin korosu olmakla birlikte eğitsel çocuk şarkıları seslendiren bir topluluktur. Bu yapısı ile yetişkinlerin çocukluk yıllarına atıfta bulunmaktadır. Tür olarak yetişkinlerin çocuk şarkıları söylediği bir koro olma özelliğine sahip olan Çanakkale Barış Korosunun birçok meslek grubunu bir araya getiren bir yapısı olması açısından önemli olduğu, bu açıdan örnek teşkil ederek yön göstereceği düşünülmektedir. Bu araştırma Çanakkale Barış korosunda çocuk şarkıları söylemenin koro üyeleri üzerindeki kültürel, psikolojik, sosyolojik ve ekonomik etkilerini incelemek üzere yapılmıştır. Araştırma betimsel tarama modeline uygun olarak yürütülmüş nitel bir araştırmadır. Araştırmanın kaynak tarama sürecinde koro ve koro türleri gibi kavramlar irdelenmiş bu kavramlara dayalı olarak koro üyelerine yöneltilecek olan görüşme formu hazırlanmıştır. Daha sonra bu sorular uzmanların değerlendirmesine sunulmuş ve gerekli düzeltme ve düzenlemeler yapıldıktan sonra koro üyelerine uygulanmış, anket tekniğiyle veri toplanmıştır. Araştırmada ortaya çıkan en önemli sonuçlar arasında, çocuk şarkıları yoluyla kuşaklar arasında bağlantı kurulduğu, yetişkin olarak koroya olan katılımın müzik dilini ögrenmesine ve müzikal becerilerini geliştirmesine katkıda bulunduğu, farklı kültürlerin öğrenilmesine, kültürleri tanımaya ve kültürel açıdan zenginleşmeye katkı sağladığı ve koronun işlevleri arasında gösterilen bireysel, kültürel ve toplumsal yararlarının yoğun olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Music is one of the important elements of culture and can be seen in every dimension of the social structure. Society plays an important role in singing, and choirs play an important role in social culture. Especially adult choirs appear as important institutions in terms of individual, social, cultural, educational and economic aspects, as well as the music they perform. Among these choirs, which generally appear as art music and folk music groups in our country, Çanakkale Peace Choir, which came together as an adult choir, attracts attention with its different structure. Çanakkale Peace Choir is an adult choir consisting of young and old people, as well as a community that performs educational children's songs. With this structure, it refers to the childhood years of adults. It is thought that Çanakkale Peace Choir, which has the feature of being a choir where adults sing children's songs, is important in terms of having a structure that brings together many professional groups, and will lead by setting an example in this respect. This research was conducted to examine the cultural, psychological, sociological and economic effects of singing children's songs in the Çanakkale Peace Choir on the choir members. The research is a qualitative research conducted in accordance with the descriptive survey model. During the source scanning process of the research, concepts such as choir and choir types were examined and an interview form to be directed to choir members was prepared based on these concepts. These questions were then presented to the experts for evaluation and after the necessary corrections and adjustments were made, they were applied to the choir members and data were collected using the survey technique. Among the most important results of the research are that connections are established between generations through children's songs, participation in the choir as an adult contributes to learning the musical language and developing musical skills, contributing to the learning of different cultures, recognizing cultures and cultural enrichment, and the individual, It has been understood that its cultural and social benefits are intense.