İslamcı epistemoloji bağlamında çevirinin ideolojik manipülasyonu: İz yayıncılık örneği
Ideological manipulation of translation in the context of Islamist epistemology: Example of iz publishing
  1. Tez No: 885934
  2. Yazar: SUAT ALİ AKCİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATALAY GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mütercim-Tercümanlık, Translation and Interpretation
  6. Anahtar Kelimeler: Anlatı Analizi, İslamcılık, Bilim, Epistemoloji, Çerçeveleme, İdeoloji, Narrative Analysis, Islamism, Science, Epistemology, Framing, Ideology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mütercim Tercümanlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mütercim Tercümanlık (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı, çeviri metinlerin ideolojik anlatılar ve ön kabuller tarafından nasıl şekillendirildiğini incelemektir. Bu bağlamda araştırmada, İslamcı bilim anlatısı çerçevesinde, İz Yayıncılık tarafından çevrilmiş ve yayımlanmış olan Harman'a ait“Küresel Zihniyet Değişimi”ve Prigogine & Stengers'a ait olan“Kaostan Düzene”isimli kitapları çalışmanın inceleme birimleri olarak ele alınmıştır. Çalışmanın kuramsal çerçevesi Baker'ın Çeviride Anlatı Kuramı ile Bourdieu'nun“The Social Conditions of the International Circulation of Ideas”isimli makalesindeki kavramlar üzerinde temellendirilmiştir. Kuramsal çerçeve belirlendikten sonra bir İslamcı yayınevi olarak İz Yayıncılığın yayın ve çeviri politikası yayınladıkları kitaplar ve ön plana çıkardıkları yazarlar bağlamında ortaya konmuş, devamında ise İslamcı anlatı ve klasik bilimsel yaklaşıma yönelik alt-anlatıları ortaya konulmuştur. Bu bağlamda İz Yayıncılık tarafından ön planda tutulan çeşitli İslamcı yazarlara ait çalışmalar İslamcı bilim anlatısının niteliklerini ortaya koymak amacıyla incelenmiştir. Bu nitelikler çerçevesinde erek ve kaynak metinlerin anlatısal yapısı, çeviri sürecinde metinler içerisinde ortaya koyulan modifikasyonlar ve yan-metinsel ögeler incelenmiş ve bu unsurlar ile İslamcı bilim anlatısı arasındaki koşutluklar ortaya koyulmuştur. Sonuç olarak metinlerin uluslararası dolaşımında görülen“kaynak bağlamdan kopuşun”örnekleri bahsi geçen metinlerin kaynak kültürlerinden aktarımlarında da görülmüş ve İz Yayıncılık tarafından da ön plana koyulmuş olan İslamcı bilim anlatısı çerçevesinde erek kültürde yeniden çerçevelendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine how the translations are affected by ideological narratives. In this context, this research discusses Harman's“Küresel Zihniyet Değişimi”and Prigogine & Stengers'“Kaostan Düzene”which were translated by Iz Publishing as the units of the study. The theoretical framework of the study is based on the concepts of Baker's Narrative Theory of Translation and Bourdieu's article of“The Social Conditions of the International Circulation of Ideas”. After the determination of theoretical framework of the study, as an Islamist publishing house, Iz Publishing's publishing and translation policy is presented by indicating their published books and promoted writers. In the aftermath, Islamist narrative and its sub-narratives regarding the classical scientific approach are discussed. In this context, works of various Islamist authors promoted by Iz Publishing are examined with the purpose of demonstrating the qualities of Islamist narrative of science. Within the framework of these qualities, the narrative structure of the source and target texts, modifications conducted in the texts in the process of translation, and paratextual elements are analysed, and the parallelisms between these elements and Islamist narrative of science are demonstrated. Consequently, the examples of“detachment from the source context”seen in the international circulation of the texts are observed in the transfers of beforementioned texts from their source culture, and it is determined that they are reframed in the framework of Islamist narrative of science depicted by Iz Publishing in the target culture.