Environmental, social and governance (ESG) practices and financial performance, evidence from food producers of Southern African Development community (SADC)
Çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) uygulamaları ve finansal performans, Güney Afrika Kalkınma Topluluğunun (SADC) gıda üreticilerinden kanıtlar
  1. Tez No: 886725
  2. Yazar: WALID KHALID MITAWA
  3. Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. ARZU ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk (CSR), Çevresel, Sosyal, Yönetişim (ESG) Uygulamaları, Kurumsal Finansal Performans (CFP), Tobin Q, Gıda Endüstrisi, Gıda Üreticileri, Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC), Corporate Social Responsibility (CSR), Environmental, Social, Governance (ESG) Practices, Corporate Financial Performance (CFP), Tobin Q, Food Industry, Food Producers, Southern African Development Community (SADC)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, küresel çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) tartışmalarında genellikle yeterince temsil edilmeyen Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) bölgesini vurgulayarak ve bu bölge için kritik sektörlerden biri olan gıda üreticisi sektörüne odaklanarak, ESG uygulamalarının kurumsal finansal performansı etkileyip etkilemediğini araştırmaktır. Bu amaca ulaşmak için, konuyla ilgili teorik arka planın ardından ampirik bölümde, ESG uygulamalarına katılımın temel olarak Tobin Q ve alternatif olarak piyasa-defter değeri ile ölçülen finansal performansa katkıda bulunup bulunmadığı incelenmiştir. SADC bölgesinde halka açık 32 gıda üreticisi şirketin 2015 ve 2022 yılları arasındaki 8 yıllık panel verilerine panel veri modelleri, uygulanmıştır. Ayrıca sağlamlık testi için tahminler, Güney Afrika'da listelenen 14 gıda üreticisinden oluşan bir alt örneklem üzerinde tekrarlanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, SADC ve Güney Afrika örneklemlerinin her ikisinde de, ESG uygulamalarını açıklayan ve dolayısıyla bir ESG puanına sahip olan şirketler daha yüksek Tobin Q ve piyasa defter değeri oranı ile faaliyet göstermektedir. Bulgular, sosyal, çevresel ve yönetişim girişimlerine aktif olarak katılan ve sorumlu uygulamalarını şeffaf bir şekilde açıklayan şirketlerin üstün finansal performans sergileme eğiliminde olduklarını öne sürmektedir. Bu bulgu, firmaların uzun vadeli finansal performanslarını ancak tüm paydaşlara ve nihayetinde topluma karşı sorumluluklarını yerine getirerek artırabileceklerini öne süren paydaş teorisi ile tutarlıdır.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this research is to investigate whether Environmental, Social and Governance (ESG) practices influence corporate financial performance, by emphasizing the Southern African Development Community (SADC) region often underrepresented in global ESG discussions and focusing on the food producer sector that is one of the critical industries for this region. In order to achieve this aim, after the theoretical background on the subject, the empirical section examined whether engagement in ESG practices contributes to financial performance as measured by mainly Tobin Q and alternatively market-to-book value. The panel data models are employed for 8-year panel data of 32 publicly traded food producer companies of the SADC region between 2015 and 2022. Additionally, for the robustness test, the estimates were repeated on a subsample of 14 listed food producers in South Africa. According to the analysis results, companies disclosing ESG practices and so having an ESG score operate with higher Tobin Q and market-to-book value ratio, across both the SADC and South Africa samples. The findings suggest that companies actively involved in social, environmental, and governance initiatives, alongside transparent disclosure of their responsible practices, tend to exhibit superior financial performance. This finding is consistent with stakeholder theory, suggesting that firms can only enhance their long-term financial performance by fulfilling their responsibilities to all stakeholders and ultimately to society.