Muhasebe meslek mensuplarının e-belge özel entegratör kuruluşlarından aldıkları hizmetlerle ilgili algı düzeyleri: Adıyaman ili örneği
Perception levels of accounting professionals about the services received from e-document private integrator organizations: Adıyaman province example
  1. Tez No: 886934
  2. Yazar: MERVE ÇİTİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FETHİ DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Dijitalleşme, E-Belge Özel Entegratörleri, Bilgi Sistemleri, Accounting, Digitalization, E-Document Special Integrators, Information Systems
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojisindeki devrim, ekonominin, toplumun ve kültürün günlük alanlarında sürekli büyüme ve gelişmeye neden olmuştur. İnternetin varlığı, hem çevrede mevcut olan bilgi miktarını hem de bilgi hareketinin hızını artırarak küreselleşmeye katkıda bulunmuştur. Hızlı küreselleşme, ekonomik, sosyal ve teknolojik değişimler nedeniyle dünya genelinde hükümetler geleneksel hükümet yaklaşımından e-devlet yaklaşımına geçmekte, vatandaş odaklı, verimli, şeffaf ve etkili hizmetler sunmak için hem altyapılarına hem de yazılımlarına yatırım yapmaktadır. Tek noktadan, her an ve kesintisiz olarak, küreselleşme ve teknolojik gelişmeyle birlikte dijital gelişimin de gerçekleşmesi için son 20 yılda çok çalışmışlardır. Dijital gelişmeler her sektörde olduğu gibi muhasebe alanını da etkilemiş ve yeni teknolojileri beraberinde getirmiştir. Geliştirme sonucunda elektronik uygulamalar, gelir yönetimi, kitap bildirim sistemi gibi uygulamalar kullanılmaya başlanmıştır. Muhasebenin dijital dönüşümü muhasebecinin mesleğinde ve iş süreçlerinde değişikliklere neden olmuştur. Çalışmamızın temel amacı; e-belge özel entegratör kuruluşları ve kullanıcıları arasındaki ilişkileri inceleyip, algı düzeyleri hakkında somut verilere ulaşmaktır. Çalışmamızda Türk elektronik muhasebe uygulamaları, muhasebe bilgi sistemi ve vergi denetimi arasındaki etkileşim programının etkinliği araştırılmıştır. Bu bağlamda çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Muhasebe kavramı ve Muhasebe bilgi sistemi, dijital dönüşüm ve muhasebenin dijitalleşmesi ikinci bölümde ise bilgi sistemleri, e-belge uygulamaları ve e-belge özel entegratörleri kuruluşları, üçüncü bölümde ise e-belge özel entegratör kuruluşlarından alınan hizmetlerin algı düzeylerinin aktarılması hedeflenmiştir. Bu bağlamda çalışma da SPSS analizi yapılmış normallik testi ve frekans analiz testleriyle anlamlı sonuçlar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The revolution in information and communication technology has resulted in continuous growth and development in the daily spheres of economy, society and culture. The existence of the Internet has contributed to globalization by increasing both the amount of information available in the environment and the speed of information movement. Due to rapid globalization, economic, social and technological changes, governments around the world are shifting from the traditional government approach to the e-government approach and investing in both their infrastructure and software to provide citizen-oriented, efficient, transparent and effective services. They have worked hard in the last 20 years to realize digital development along with globalization and technological development, from a single point, at any time and without interruption. Digital developments have affected the accounting field as in every sector and brought new technologies. As a result of the development, applications such as electronic applications, income management and book notification system began to be used. The digital transformation of accounting has caused changes in the accountant's profession and business processes. In our study, the effectiveness of the interaction program between Turkish electronic accounting applications, accounting information system and tax audit was investigated. In this context, the study consists of three parts. In the first part, it is aimed to convey the concept of Accounting and Accounting information system, digital transformation and digitalization of accounting, in the second part, information systems, e-document applications and e-document private integrator organizations, and in the third part, the perception levels of the services received from e-document private integrator organizations. In this context, SPSS analysis was performed in the study and significant results were found with normality test and frequency analysis tests