The relationship between dietary fiber intake and depression, anxiety, stress levels and food addiction of individuals applying to a private diet clinic in Istanbul
İstanbul'da özel bir diyet kliniğine başvuran bireylerin diyet lif alımı ile depresyon, anksiyete, stres düzeyleri ve yeme bağımlılığı arasındaki ilişki
  1. Tez No: 886947
  2. Yazar: NAZMİYE DENİZ UZUNOĞLU KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ SERDAR ÖZTEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Diyet lifi, Depresyon, Anksiyete, Stres, Yeme Bağımlılığı, Dietary Fiber, Depression, Anxiety, Stress, Food Addiction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı, Ocak ve Haziran 2024 tarihleri arasında İstanbul'da özel bir diyet kliniğinde tedavi gören 102 yetişkinden (30 erkek ve 72 kadın) oluşan bir grupta diyet lifi tüketimi ile depresyon, anksiyete, stres ve gıda bağımlılığı arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Veriler, diyet lifi alımının hesaplandığı bir form ve üç günlük besin tüketim kaydı kullanılarak toplanmıştır. Çalışmada“Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği (DASS-21)”ve“Yale Gıda Bağımlılığı Ölçeği (YFAS)”kullanılmıştır. İstatistiksel analiz IBM SPSS 20.0 ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada bireylerin üç günlük diyet lifi tüketim ortalamaları 9,01±4,45 g, depresyon, anksiyete ve stres puan ortalamaları ise sırasıyla 7,34±3,30, 6,66±3,03 ve 7,75±3,47 olarak bulunmuştur. Katılımcıların %21.6'sında yeme bağımlılığı tespit edilmiş, bel çevresi, beden kütle indeksi ve vücut yağ oranı ile anlamlı ilişkiler saptanmış, ancak diyet lifi alımı ile anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Depresyon, anksiyete ve stres puanları ile yaş, bel çevresi, bel-kalça oranı ve vücut yağ oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif ilişkiler tespit edilirken, diyet lifi alımı ile anlamlı negatif bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, depresyon, anksiyete ve stres puanları ile fiziksel aktivite arasında da anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu çalışma, diyet lifi tüketiminin stres, depresyon ve anksiyete üzerinde olumlu etkileri olduğunu, ancak yeme bağımlılığı üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığını göstermektedir. Bu araştırmalara göre, diyet lifi fiziksel ve psikolojik sağlığı iyileştirebilir. Dolayısıyla, bu etkilerin ayrıntılı olarak incelenmesi için daha fazla araştırma yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to investigate the correlation between the consumption of dietary fiber and depression, anxiety, stress, and food addiction in a group of 102 adults (30 males and 72 females) who were seeking treatment at a specialized diet clinic in Istanbul between January and June 2024. Data was computed using a form and a three-day food record, from which dietary fiber intake was calculated. The study utilized the“Depression Anxiety Stress Scale (DASS-21)”and the“Yale Food Addiction Scale (YFAS).”IBM SPSS 20.0 was utilized to conduct statistical analysis. The study found that the average three-day dietary fiber consumption of the individuals was 9.01±4.45 g. Additionally, the average scores for depression, anxiety, and stress were 7.34±3.30, 6.66±3.03, and 7.75±3.47, respectively. Food addiction was detected in 21.6% of participants, with significant relationships to waist circumference, body mass index, and body fat ratio but no significant relationship with dietary fiber intake. Statistically significant positive relationships were detected between depression, anxiety, stress scores and age, waist circumference, waist-hip ratio, and body fat ratio, while a significant negative relationship was found with dietary fiber intake. Additionally, a significant correlation was found between physical activity and scores of depression, anxiety, and stress. This study shows that dietary fiber consumption has positive effects on stress, depression, and anxiety but no significant effect on food addiction. Dietary fiber may improve physical and psychological health, according to this research. Thus, more research is needed to understand these impacts fully.