Yoğun bakım hemşirelerinin zihinsel iş yükü ile psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between mental workload and psychological well-being of intensive care nurses
  1. Tez No: 886984
  2. Yazar: EDANUR AŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEREN AYCANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım Hemşireliği, Psikolojik İyi Oluş, İş Yükü, Zihinsel İş Yükü, Intensive Care Nursing, Psychological Well-Being, Workload, Mental Workload
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma, bir kamu hastanesinde çalışan yoğun bakım hemşirelerinin zihinsel iş yükü ile psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı tipte bir çalışma olarak yapıldı. Araştırma evrenini bir kamu hastanesinde aktif olarak çalışan 380 yoğun bakım hemşiresi, örneklemini ise Mart-Nisan 2024 tarihleri arasında çalışmaya katılmayı kabul eden 204 hemşire oluşturdu. Araştırmanın verileri Demografik Tanıtım Formu, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği (PİOÖ) ve Zihinsel İş Yükü Ölçeği (CarMen-Q) kullanılarak yüz yüze anket yolu ile gönüllü olan hemşirelerin onamları alınarak tamamlandı. Elde edilen veriler sonucunda, Psikolojik İyi Oluş Ölçek Toplam puanı ile Zihinsel İş Yükü Ölçek Toplam puanı arasında negatif yönde ve düşük düzeyde anlamlı ilişki saptandı. Psikolojik İyi Oluş Ölçek Toplam puanı ile Zihinsel İş Yükü Ölçeğinin, Duygusal İş Yükü Alt Boyut puanı arasında negatif yönde ve orta düzeyde anlamlı ilişki bulundu. Psikolojik İyi Oluş Ölçek Toplam puanı ile Zihinsel İş Yükü Ölçeğinin, Bilişsel İş Yükü, Geçici İş Yükü ve Performansa Bağlı İş Yükü alt boyut puanları arasında anlamlı fark tespit edilmedi. Ön lisans eğitim düzeyine sahip hemşirelerin Psikolojik İyi Oluş Ölçek puanının yüksek olduğu saptandı. Yoğun bakım ünitesinde 11-15 yıl çalışan hemşirelerin Psikolojik İyi Oluş Ölçek puanının yüksek olduğu saptandı. Hemşirelerin Psikolojik İyi Oluş Ölçek puanı ile cinsiyet, medeni durum, meslekte geçirilen süre, çocuk varlığı, çalışma pozisyonu, çalışılan vardiya, elde edilen gelirin yeterlilik durumu, farklı vardiyalarda iş yükü durumu arasında anlamlı fark bulunmadığı tespit edildi. Kadın hemşirelerin Zihinsel İş Yükü puanı erkek hemşirelere göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Mesleği isteyerek seçmeyen hemşirelerin Zihinsel İş Yükü puanı isteyerek seçen hemşirelere göre anlamlı şekilde yüksek olduğu saptandı. Hemşirelerin Zihinsel İş Yükü Ölçek puanı ile medeni durum, eğitim durumu, meslekte geçirilen süre, çocuk varlığı, çalışma pozisyonu, meslek ile kişiliğin uygunluk durumu, çalışılan vardiya, yoğun bakım ünitesinde çalışma süresi, farklı vardiyalarda iş yükü durumu arasında anlamlı fark tespit edilmedi. Sonuç olarak, kamu hastanesinde çalışan yoğun bakım hemşirelerinin zihinsel iş yüklerinin azaltılması konusunda öneriler sunuldu.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive study to examine the relationship between mental workload and psychological well-being of intensive care nurses working in a public hospital. The study population consisted of 380 intensive care nurses actively working in a public hospital and the sample consisted of 204 nurses who accepted to participate in the study between March and April 2024. The data of the study were completed by obtaining the consent of the nurses who volunteered by face-to-face survey using the Demographic Presentation Form, Psychological Well-Being Scale (PWBS) and Mental Workload Scale (Carmen-Q). As a result of the data obtained, a negative and low level significant relationship was found between the Psychological Well-Being Scale Total score and the Mental Workload Scale Total score. A negative and moderately significant relationship was found between the Psychological WellBeing Scale Total score and the Emotional Workload Subscale score of the Mental Workload Scale. There was no significant difference between the Psychological Well Being Scale Total score and the Cognitive Workload, Temporary Workload and Performance Related Workload sub-dimension scores of the Mental Workload Scale. It was found that the Psychological Well-Being Scale score of nurses with associate degree education level was high. Nurses who worked in the intensive care unit for 11-15 years were found to have high Psychological Well-Being Scale scores. It was determined that there was no significant difference between the Psychological Well Being Scale score of nurses and gender, marital status, time spent in the profession, presence of children, working position, working shift, adequacy of income, workload in different shifts.Mental Workload score of female nurses was significantly higher than male nurses. The Mental Workload score of nurses who did not choose the profession willingly was found to be significantly higher than nurses who chose the profession willingly.There was no significant difference between the Mental Workload Scale score of the nurses and marital status, educational status, time spent in the profession, presence of children, working position, compatibility of the profession and personality, shift worked, working time in the intensive care unit, and workload in different shifts. As a result, recommendations were presented to reduce the mental workload of intensive care nurses working in public hospitals.