The relationship between digital literacy and TPACK levels of Turkish EFL instructors in preparatory schools of foundation universities
Vakıf üniversitelerinin hazırlık okullarında görev yapan Türk İngilizce öğretim görevlilerinin dijital okuryazarlık ve TPAB düzeyleri arasındaki ilişki
  1. Tez No: 1008280
  2. Yazar: BERKE KUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE BETÜL TOPLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: dijital okuryazarlık, TPAB, teknoloji entegrasyonu, yabancı dil olarak İngilizce (EFL), digital literacy, TPACK, technology integration, English as a Foreign Language (EFL)
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda dijital okuryazarlık ve Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPAB), teknoloji destekli etkili öğretimin temel bileşenleri olarak giderek daha fazla ilgi görmektedir. Dil eğitiminde dijital teknolojilerin etkili bir şekilde kullanımı, öğretmenlerin dijital okuryazarlık düzeylerine ve Teknolojik Pedagojik Alan Bilgilerine (TPAB) bağlıdır. Karma yöntem araştırması olan bu çalışma, Türkiye'deki vakıf üniversitelerinin hazırlık okullarında görev yapan Türk İngilizce öğretim görevlilerinin dijital okuryazarlık ve TPAB düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Nicel veriler, Dijital Okuryazarlık Ölçeği ve TPAB Ölçeği aracılığıyla 50 İngilizce öğretim görevlisinden toplanmış ve ardından SPSS ile analiz edilmiştir. Nitel veri toplama aşamasında ise, öğretim görevlilerinin teknoloji entegrasyonu deneyimlerine dair daha derinlemesine bilgi edinmek amacıyla 10 öğretim görevlisiyle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bulgular, öğretim görevlilerinin hem dijital okuryazarlık hem de TPAB düzeylerinin nispeten yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Dijital okuryazarlık ile genel TPAB arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki saptanmış; bu durum, yüksek dijital okuryazarlığın daha güçlü bir teknoloji destekli pedagojik yetkinlik ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Ancak nitel sonuçlar; zaman kısıtlılığı, teknik ve altyapısal engeller, öğrenci kaynaklı zorluklar ve kurumsal desteğin sınıf içi uygulamaları etkilediğini göstermiştir. Çalışmanın sonuçları, pedagojik temelli teknoloji eğitiminin yanı sıra öğretim görevlilerinin dijital okuryazarlığının geliştirilmesinin önemini vurgulamakta ve İngilizce öğretimi bağlamında sürdürülebilir teknoloji entegrasyonunu desteklemede kurumsal koşulların rolüne dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
TPACK) have gained increasing attention as key components of effective technology-integrated teaching in recent years. The effective integration of digital technologies in language education depends on teachers' digital literacy levels and their Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK). This mixed methods study investigates the relationship between digital literacy and TPACK levels of Turkish EFL instructors working at preparatory schools of foundation universities in Türkiye. Quantitative data were collected from 50 EFL instructors through the Digital Literacy Scale and TPACK scale, which were later analysed via SPSS. In qualitative data collection phase, semi-structured interviews were conducted with 10 instructors to gain deeper insights into their experiences with technology integration. The findings revealed that instructors reported relatively high levels of both digital literacy and TPACK. There was a significant positive relationship between digital literacy and overall TPACK, indicating that higher digital literacy is associated with stronger technology-integrated pedagogical competence. However, qualitative results showed that time limitations, technical and infrastructural barriers, student-related challenges and institutional support affected classroom implementation. The findings of the study highlight the importance of developing instructors' digital literacy together with pedagogically grounded technology training and emphasizes the role of institutional conditions in supporting sustainable technology integration in EFL contexts.