Sporcuların anne-baba bağlanma stilinin antrenör bağlanma stilini belirlemesinde, sporcu antrenör çalışma yılının düzenleyici etkisi
Moderatory effect of athlete coach working years on the determination of athletes' parental attachment style and coach attachment style
  1. Tez No: 887380
  2. Yazar: SELVA NUR AKKURT KÜÇÜKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK EMRE GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Egzersiz ve Spor Psikolojisi, Anne-Baba Bağlanma, Antrenör Sporcu Bağlanması, Sporcu-Antrenör Çalışma Süresi, Attachment, Exercise and Sports Psychology, Parental Attachment, Coach- Athlete Attachment, Athlete-Coach Working Time
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırma, spor yapan bireylerin antrenörleri ile kurdukları ilişkide bağlanma stillerinin anne ve baba bağlanma stilleri tarafından nasıl etkilediğini belirlemek ve bu süreçte sporcunun antrenörü ile çalışma süresinin belirleyici etkisine bakılması amaçlanmıştır. Araştırmanın temel hipotezi sporcuların antrenörleri ile kurdukları ilişkideki bağlanma stilleri ile anne ve baba bağlanma stilleri arasında pozitif yönlü bir ilişkinin varlığının araştırılması ve bu ilişkide antrenör ile çalışma süresinin düzenleyici rolünün incelenmesidir. Araştırma örneklemi 18-25 yaş arası, bireysel ve takım sporu yapan 184 sporcudan oluşmaktadır. Araştırma veri toplama aracı olarak '' Anne-Baba ve Akran Bağlanma Envanteri'' ve ''Antrenör-Sporcu Arasındaki İlişkilerde Bağlanma Stilleri Ölçeği'' anketleri uygulanmıştır. Sonuç, antrenör ile çalışma süresinin anne-baba bağlanma stilinin antrenör ile bağlanma stilinde düzenleyici etkisi kapsamında yeterli bir sonuç elde edilmemiş olup, sporcuların antrenörleri ile kurdukları ilişkide, bağlanma stilleri ile anne-babaları ile bağlanma stilleri arasında pozitif yönlü bir ilişkinin varlığını göstermektedir. Bu bulgular, literatür doğrultusunda tartışılarak sporcuların antrenör ile geçirdikleri sürenin bağlanma stillerinin etkisi olabildiği ve kurulan iletişimin başarılarına bir katkı sağladığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine how attachment styles of individuals who do sports affect their relationships with their coaches by their mother and father attachment styles and to examine the determining effect of the duration of working with the athlete's coach in this process. The basic hypothesis of the research is to investigate the existence of a positive relationship between the attachment styles of athletes in their relationships with their coaches and their mother and father attachment styles and to examine the moderating role of the duration of working with the coach in this relationship. The research sample consists of 184 athletes between the ages of 18-25 who do individual and team sports. The surveys“Mother- Father and Peer Attachment Inventory”and“Attachment Styles Scale in Relationships Between Coaches and Athletes”were applied as research data collection tools. The result shows that no sufficient result was obtained within the scope of the moderating effect of the duration of working with the coach on the attachment style of the mother-father attachment style and the attachment style of the athletes in their relationships with their coaches and their attachment styles with their parents. These findings are discussed in line with the literature, and it is thought that the time athletes spend with their coaches may have an effect on their attachment styles and that the communication established contributes to their success.