Yerli ve milli savunma araçlarında kullanılan marka ismi ve tüketici etnosentrizmi arasındaki ilişkinin marka imajına etkisi üzerine bir araştırma
The impact of the relationship between brand name usage in indigenous and national defense vehicles and consumer ethnocentrism on brand image: A study
  1. Tez No: 888502
  2. Yazar: BETÜL BENLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE FİGEN ERSOY ARCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici etnosentrizmi, Marka ismi, Marka imajı, Savunma sanayi, Consumer ethnocentrism, Brand name, Brand image, Defense industry
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Tüketici etnosentrizmi, kişinin kendi kültürünü, ait olduğu grubu diğerlerinden üstün görerek taraflı biçimde gruplar arası değerlendirme yapmasını ifade eden etnosentrizm kavramının tüketici özelinde daraltılmasıdır. Etnosentrik davranış gösteren tüketicilerin yerli ürün kullanımını daha çok tercih ettiği, yabancı menşeili ürün tercihini ekonomik ve etik açıdan uygun bulmadığı savunulurken etnosentrik eğilim göstermeyen tüketicilerin ürün menşeine dair bir kaygı gütmediği ortaya çıkmıştır (Shimp ve Sharma, 1987). Son dönemde ülkemiz sanayisinde öne çıkmaya başlayan savunma sanayii sektöründe de yerli üretim oranının ve uluslararası pazar payının arttırılması hedeflenmektedir. Marka adı, ürün menşei hakkında ipucu veren en önemli unsurlardan biri olduğundan savunma araçlarının isimlendirilmesinde Türk kültürünü anımsatan ifadelerin kullanılması başta kamuoyu olmak üzere işletme paydaşlarının araç hakkında fikir sahibi olmasına sebebiyet vermektedir. Bu doğrultuda çalışmamızın amacı, yerli ve milli savunma araçlarında kullanılan marka ismi ve tüketici etnosentrizmi arasındaki ilişkinin marka imajına etkisini ölçmektir. Aysuna tarafından (2010) Türkiye'ye uyarlanmış ve tüketici etnosentrizminin etkisini ölçmede kullanılan Cetscale, marka imajı (Yüce, 2010) ve marka adı (Grace ve O'cass, 2005) ölçeklerinin uyarlanması ile oluşturulan nihai ankette toplam 42 ifade yer almakta, savunma sanayi haberleri gündemde sıkça yer aldığından çalışma örneklemi 18 yaş üzeri 353 kişiden oluşmaktadır. Yapılacak istatistiksel analizler sonucu yerli ve milli savunma araçlarında kullanılan marka ismi ve tüketici etnosentrizmi arasında herhangi bir ilişki olup olmadığı ve varsa söz konusu ilişkinin yönü belirlenecek, marka imajı ve marka adı ile tüketici etnosentrizm düzeyi arasında anlamlı farklılık bulunup bulunmadığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Consumer ethnocentrism refers to the narrow application of the concept of ethnocentrism to consumers, wherein individuals exhibit biased intergroup evaluations by perceiving their own culture or group as superior to others. It has been argued that consumers demonstrating ethnocentric behavior tend to prefer the use of domestic products, while finding foreign-origin products economically and ethically unfavorable, whereas consumers not exhibiting ethnocentric tendencies do not harbor concerns about the origin of the product (Shimp and Sharma, 1987). In recent times, the defense industry sector, which has begun to stand out in our country's industry, aims to increase the proportion of domestic production and international market share. Since the brand name is one of the most important indicators regarding the origin of a product, the use of expressions reminiscent of Turkish culture in naming defense vehicles leads stakeholders, especially the public, to form opinions about the vehicle. In this context, the aim of our study is to measure the impact of brand name usage in indigenous and national defense vehicles and consumer ethnocentrism on brand image. The final questionnaire, adapted from Cetscale, which was adapted to Turkey by Aysuna (2010) and used to measure the impact of consumer ethnocentrism, along with scales for brand image (Yüce, 2010) and brand name (Grace and O'cass, 2005), comprises a total of 42 statements. Due to the frequent coverage of defense industry news in the agenda, the study sample consists of 353 individuals aged 18 and over. Through statistical analysis, the study aims to determine whether there is any relationship between brand name usage in indigenous and national defense vehicles and consumer ethnocentrism, and if so, to identify the direction of this relationship. Furthermore, it examines whether there is a significant difference between brand image, brand name, and consumer ethnocentrism levels.