E-belediyecilik uygulamaları kapsamında belediyecilik hizmetleri ve halkın tutumu: Mardin ve Şanlıurfa büyükşehir belediyeleri örneği
Municipal services and public attitides within the scope of e-munucipality applications: the case of Mardin and Şanlıurfa metropolitan munucipalities
  1. Tez No: 888950
  2. Yazar: İSMAİL MARDİNLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi İletişim Teknolojileri, E-Belediye, Mardin Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Information Communication Technologies, E-Municipality, Mardin Metropolitan Municipality, Şanlıurfa Metropolitan Municipality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bilgi iletişim teknolojilerinde (BİT) yaşanan gelişmeler ile birlikte yerel hizmet sunumunun dijital ortama taşındığı çağda, belediyelerin hizmet sunumunda verimlilik, etkinlik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve kesintisiz hizmet sunumu gibi amaçlar için dijital araçlardan yararlanma isteği e-belediyecilik kavramını ortaya çıkarmıştır. Vatandaş odaklı hizmet ve katılımcı bir yönetim anlayışı için hayati öneme sahip e-belediyecilik uygulamaları Türkiye'de 2000'li yıllardan itibaren yaşanan dijital dönüşüm ile ortaya çıkmıştır. Başlangıçta merkezi projeler ile hizmetlerini dijital ortama taşıyan belediyeler zamanla kendi web sitelerini oluşturarak e-belediyecilik hizmetlerini kendi web sayfaları ve çeşitli e-belediyecilik uygulamaları üzerinden halkın erişimine sunmuştur. Bu çalışmada Mardin ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyelerinin BİT destekli olarak sundukları yerel hizmetleri e-belediyecilik bağlamında çeşitli değişkenler üzerinden analiz etmek ve bu illerdeki halkın söz konusu bu hizmetlere ilişkin tutumlarını ortaya koymak amaçlanmıştır. Nicel araştırma yönteminin benimsendiği bu çalışmada Mardin ve Şanlıurfa illerinin merkez ilçelerinde yaşayan 452 kişiye anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel analiz programı SPSS'de belirlenen hipotezler bağlamında analiz edilmiştir. Ayrıca araştırmaya konu olan büyükşehir belediyelerinin web siteleri,“içerik”,“kullanılabilirlik”,“hizmet/servis”,“gizlilik/güvenlik”,“yurttaş ve sosyal etkileşim”ile“operasyonel”,“formel”,“enformasyonel”ve“stratejik yeterlilik”değişkenleri açısından analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda her iki büyükşehir belediyesinin de e-belediyecilik bağlamında çeşitli değişkenler açısından bazı temel eksikliklere sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, vatandaşların e-belediyecilik uygulamalarına ilişkin tutumlarının çeşitli değişkenler bağlamında farlılıklar arz ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the age when local service provision has moved to the digital environment with the developments in information and communication technologies (ICT), the desire of municipalities to benefit from digital tools for purposes such as efficiency, effectiveness, transparency, accountability and uninterrupted service delivery in service delivery has led to the concept of e-municipalities. E-municipality applications, which are vital for citizen-oriented services and a participatory management approach, have emerged with the digital transformation in Turkey since the 2000s. Municipalities, which initially transferred their services to the digital environment with centralised projects, created their own websites in time and offered e-municipal services to the public through their own web pages and various e-municipal applications. In this study, it is aimed to analyse the ICT-supported local services provided by Mardin and Şanlıurfa Metropolitan Municipalities in the context of e-municipalism through various variables and to reveal the attitudes of the people in these provinces towards these services. In this study, in which quantitative research method was adopted, a questionnaire was applied to 452 people living in the central districts of Mardin and Şanlıurfa provinces. The data obtained were analysed in the context of the hypotheses determined in the statistical analysis programme SPSS. In addition, the websites of the metropolitan municipalities subject to the study were analysed in terms of“content”,“usability”,“service/service”,“privacy/security”,“citizen and social interaction”,“operational”,“formal”,“informational”and“strategic competence”variables. As a result of the study, it was determined that both metropolitan municipalities have some basic deficiencies in terms of various variables in the context of e-municipalities. In addition, it has been observed that citizens' attitudes towards e-municipalisation practices differ in terms of various variables.