Pazarlama faaliyetlerinde influencerların tüketicilerin satın alma süreçlerine etkisi: Nicel bir çalışma
The impact of influencers on consumers purchasing processes in marketing activities: A quantitative study'
- Tez No: 898881
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN BİLİŞLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketim, Tüketici, Sosyal Medya, Influencer, Influencer Etkisi, Pazarlama İletişimi, Tüketici Algısı, Sosyal Medya Pazarlaması, Consumption, Consumer, Social Media, Influencer, Influencer Effect, Marketing Communication, Consumer Perception, Social Media Marketing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı, influencerların kanaat önderliği rolünü ve bu rolün takipçilerin algıları üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde incelemektir. Influencer, modern pazarlama stratejilerinde önemli bir rol oynamakta ve geniş takipçi kitlesi üzerinde güçlü etkiler yaratmaktadır. Araştırma, influencerın takipçiler tarafından nasıl algılandığını, güvenilirlik ve otorite unsurlarının bu algılar üzerindeki rolünü ve influencerların pazarlama kampanyalarına katkılarını ortaya koymayı hedeflemektedir. Araştırmanın temel sorusu, influencerların takipçilerin satın alma süreçlerindeki etkisinin ne olduğunu araştırmaktadır. Veri toplama yöntemi olarak çevrimiçi anket kullanılmış ve 18 yaşını doldurmuş 385 tüketiciden veri toplanmıştır. Anket, katılımcıların influencerlara yönelik tutumlarını ve satın alma davranışlarını ölçmek amacıyla üç farklı ölçek içermektedir:“Sosyal Medya Fenomenlerinin Pazarlama Faaliyetlerine Yönelik Tutum Ölçeği”(İri, 2022) ,“Takipçiler Nezdinde SMF Kanaat Önderliği Ölçeği”( Tam, 2020) ve“Sosyal Medya Platformlarındaki Ürün ve Hizmetleri Satın Alma Niyeti Ölçeği”(Özçifçi, 2020). Veri analizi SPSS 22.0 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler, ortalama ve standart sapma değerleri ile sunulmuştur. Ölçeklerin güvenilirlikleri Cronbach's Alpha testi ile değerlendirilmiş ve tüm ölçeklerin güvenilir olduğu tespit edilmiştir. Faktör analizi ile ölçeklerin yapı geçerliliği incelenmiş ve ölçeklerin belirlenen alt boyutlar üzerinden anlamlı olduğu görülmüştür. Demografik ve sosyal medya özelliklerine göre farklılıkların incelenmesi amacıyla bağımsız t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Anlamlı bulunan grupların detaylı değerlendirilmesi için Sidak ikili karşılaştırma testi uygulanmıştır. Ölçekler arasındaki ilişkilerin incelenmesi için korelasyon analizi yapılmış ve çoklu düzeydeki ilişkilerin modellenmesi amacıyla regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda 0,05'ten küçük p değerleri anlamlı kabul edilmiştir. Araştırma bulguları, influencerların takipçiler üzerindeki etkisinin oldukça güçlü olduğunu ve bu etkinin pazarlama kampanyalarının başarısında kritik bir faktör olduğunu göstermektedir. Influencerların güvenilirlik ve otorite algıları, takipçilerin influencerlara olan güvenini ve bağlılığını artırmaktadır. Bu güven ve bağlılık, influencerların pazarlama kampanyalarının etkinliğini doğrudan etkilemekte ve takipçilerin satın alma niyetlerini olumlu yönde etkilemektedir.“Sosyal Medya Platformlarındaki Ürün ve Hizmetleri Satın Alma Niyeti Ölçeği”nin güvenilirlik düzeyi 0,81 olarak bulunmuş ve tek bir boyuttan oluştuğu tespit vi edilmiştir.“Takipçiler Nezdinde SMF Kanaat Önderliği Ölçeği”ise altı alt boyuttan oluşmakta ve güvenilirlik düzeyi 0,87 olarak belirlenmiştir. Çalışmanın sınırlılıkları arasında, araştırmanın belirli bir coğrafi bölge veya kültürel bağlamla sınırlı olması ve kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen katılımcıların temsiliyet oranının düşük olması yer almaktadır. Bu sınırlılıklar, bulguların genelleştirilebilirliliğini kısıtlamaktadır. Ancak, bu araştırma, influencerların modern iletişim ve pazarlama dünyasındaki artan rolünü anlamak açısından önemli katkılar sağlamaktadır. Sonuç olarak, influencerın takipçiler üzerindeki güçlü etkisi, pazarlama kampanyalarının başarısında kritik bir faktör olarak öne çıkmaktadır. Araştırmanın bulguları, hem akademik literatüre katkı sağlamakta hem de pazarlama profesyonelleri için değerli içgörüler sunmaktadır. Influencerların pazarlama stratejilerinde etkin bir şekilde kullanılabilmesi için, influencerların güvenilirlik ve otorite algılarının dikkate alınması ve bu unsurların pazarlama stratejilerine entegre edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to comprehensively examine the role of social media influencers as opinion leaders and their impact on followers' perceptions. Social media influencers play a significant role in modern marketing strategies and exert strong influences over large follower bases. The research aims to explore how social media influencers are perceived by their followers, the role of credibility and authority in these perceptions, and the contributions of influencers to marketing campaigns. The primary question of the study focuses on investigating the influence of social media influencers on followers' purchasing processes. Data were collected through an online survey from 385 consumers aged 18 and above. The survey included three scales to measure participants' attitudes towards social media influencers and their purchasing behaviors:“Attitude Scale towards Social Media Influencers' Marketing Activities,”“SMI Opinion Leadership Scale among Followers,”and“Intention Scale to Purchase Products and Services on Social Media Platforms.”Data analysis was conducted using SPSS 22.0. Descriptive statistics including means and standard deviations were presented. The reliability of the scales was assessed using Cronbach's Alpha test, confirming the reliability of all scales. Factor analysis examined the construct validity of the scales, indicating significant sub-dimensions within the scales. Independent t-tests and one-way ANOVA were employed to examine differences based on demographic and social media characteristics. Sidak pairwise comparison tests were used for detailed evaluation of significant groups. Correlation analysis was performed to examine relationships between scales, and regression analysis was conducted to model multi-level relationships, with p-values less than 0.05 considered statistically significant. The findings of the study demonstrate that social media influencers have a powerful impact on their followers, which is critical for the success of marketing campaigns. The credibility and authority perceptions of social media influencers enhance followers' trust and loyalty, directly influencing the effectiveness of influencer marketing campaigns and positively affecting followers' purchase intentions. The reliability coefficient for the“Intention Scale to Purchase Products and Services on Social Media Platforms”was found to be 0.81, indicating a viii single-dimensional structure. The“SMI Opinion Leadership Scale among Followers”consists of six sub-dimensions with a reliability coefficient of 0.87. Limitations of the study include its restriction to a specific geographic region or cultural context, and the use of convenience sampling, which limits the generalizability of the findings. Nonetheless, this research contributes significantly to understanding the increasing role of social media influencers in modern communication and marketing landscapes. In conclusion, the strong influence of social media influencers on their followers emerges as a critical factor in the success of marketing campaigns. The study's findings provide valuable insights for both academic literature and marketing professionals. To effectively utilize social media influencers in marketing strategies, it is essential to consider their credibility and authority perceptions and integrate these elements into marketing strategies.