Pelvik organ sarkması olan ve kolporafi anterior yapılan hastalarda preop ve postop dönem klitoral arter kanlanması ve cinsel hayata etkisi
Preop and postop period clitoral artery blood flow and its effect on sexual life in patients with pelvic organ prolapse and colporaphy anterior surgery
- Tez No: 889274
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAZİYE TOKSÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel işlev bozukluğu, Klitoral arter doppleri, FSFI ölçeği, Sexual dysfunction, Clitoral artery Doppler, FSFI scale
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışma ile POP Q evreleme sistemine göre evre 3 4 olup Kolporafi Anterior cerrahisi uygulanan hastalarda klitoral arter kanlanması FSFI skorlaması ile değerlendirilerek cinsel yaşam üzerine etkisi araştırılacaktır. Tanısal anlamlılığı yüksek bulunması halinde cinsel işlev bozukluğuna tanısal katkı sağlaması beklenmektedir. Gereç ve Yöntem: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Jinekoloji Kliniği'ne Aralık 2023 ve Mayıs 2024 tarihleri arasında başvuracak olan çalışmamıza katılmak için gönüllü POP Q evreleme sisteminde Evre 3 4 olan ve Kolporafi Anterior cerrahisi olan 24 adet kadını, klitoral kan akışı Doppler ultrason ile ölçülerek, Klitoral arterlerin resistans indeksi (RI), pulsatilite indeksi (PI), Pik sistolik hız (PSV) ve diyastol sonu hızı (EDV) ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 3. ayda ölçerek FSFI skorlaması ile inceleyeceğiz. Bulgular: Yaptığıız çalışmada preop ve postop klitoral arter doppler bulgularını inceledik. Postop 3. Ayda klitoral arter PI ve RI değerleri, preoperatif bakılan klitoral arter PI ve RI değerleri ile karşılaştırıldığında anlamlı düşük bulunmuştur. Bulgularımızda preoperatif EDV ölçümleri postoperatif ölçümlerden anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur, PSV değerleri ise her iki ölçüm arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Preoperatif FSFI puanı ortalaması postoperatif 3. ay FSFI puanı ortalaması ile kıyaslandığında anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmamızda 3.ayda klitoral arter direncinde anlamlı bir azalma izledik. FSFI değerlerinde postoperatif anlamlı düşüş vardı. Bu durum FSFI skorlamasının hastanın kendi kendine değerlendirmesinden kaynaklı subjektivite sebepli olabileceği gibi klitoral arterdeki direnç azalması kadın cinsel işlev bozukluklarına objektif bir yöntem sağlayabilmesi için daha fazla çalışma gerektirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate the impact of clitoral artery blood flow assessed through FSFI scoring, on sexual function in patients undergoing Anterior Colporrhaphy for Stage 3 4 Pelvic Organ Prolapse according to the POP Q staging system. Materials and Methods: Twenty four voluntary female participants with Stage 3 4 POP according to the POP Q staging system who underwent Anterior Colporrhaphy between December 2023 and May 2024 at Ankara Bilkent City Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, were included in our study. We evaluated clitoral artery blood flow using Doppler ultrasound, measuring Resistance Index (RI), Pulsatility Index (PI), Peak Systolic Velocity (PSV), and End Diastolic Velocity (EDV) preoperatively and at 3 months postoperatively, alongside FSFI scoring. Results: In our study, we examined preoperative and postoperative Doppler findings of the clitoral artery. At 3 months postoperatively, significant decreases were observed in clitoral artery PI and RI values compared to preoperative values. We found significantly higher preoperative EDV measurements compared to postoperative measurements, while PSV values did not show a significant difference between the two measurements. Mean preoperative FSFI scores were significantly lower compared to mean postoperative 3 month FSFI scores. Conclusion: We observed a significant decrease in clitoral artery resistance at 3 months postoperatively. There was a significant decrease in FSFI values postoperatively. This suggests that while subjective aspects of FSFI scoring may be due to self assessment bias in patients, the reduction in clitoral artery resistance indicates the need for further studies to establish it as an objective method for assessing female sexual dysfunction.