Galangin ve kuersetinin nöroblastom hücrelerinde hücre canlılığına ve proliferasyona etkileri
Galangin and quercetin efects on cell viability and proliferation in neuroblastoma cells
  1. Tez No: 889295
  2. Yazar: EDA ALTIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Galangin, Kuersetin, Nöroblastoma, Hücre Proliferasyonu, Galangin, Quercetin, Neuroblastoma, Cell Proliferation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu araştırma galangin ve kuersetinin SHSY-5Y nöroblastoma kanser hücreleri üzerindeki hücre proliferasyonuna etkilerini incelemek amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırmada, SHSY-5Y nöroblastoma hücre hattı hücre kültürü yöntemi ile çoğaltıldı. Kullanılacak galangin ve kuersetin miktarları için uygun dozlar belirlenmiş ve toplam dört grup oluşturuldu. MTT klonojenite, matrijel invazyon ve immünfloresan in vitro deneyleri gerçekleştirildi. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edildi. Bulgular: MTT sonuçlarına göre uygun dozlar kombine tedavi grubu olarak belirlendi. Doz uygulamalarına bakılarak kueersetin 40 µM ve galangin 40 µM dozları hücre proliferasyonu üzerinde en etkili dozlar olarak kabul edilmiştir. Hücre proliferasyonunda %50 civarında azaltıcı etkisi olduğu gözlenmiştir bu yüzden kombine gruplarda bu dozlar kullanılmıştır. Yapılan klonojenite deneyinde kuersetin grubunda klon oluşumunun oldukça az olduğu gözlemlendi. Galangin grubunda daha fazla sayıda hücre perifere yerleşim gösterdi. Kombine tedavi grubunda ise hücrelerin tüm yüzeye yayıldığı gözlemlendi. İmmünfloresan deneyinde TCF8/ZEB1 proteininin galangin ve kuersetinin uygulanan gruplarda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ekspresyonu üzerine etkili olduğu gözlemlendi. İlaçların birlikte uygulandığı kombine tedavi grubunda ise protein ekspresyonunun tek tek ilaç uygulanan gruplara göre artış gözlendiği bulgusuna ulaşıldı. Matrijel invazyon deneyinde ilaç dozundaki artışa bağlı olarak hücreler üzerindeki etkinin de artış gösterdiği gözlendi. 40 µl kuersetinin en fazla etkiyi gösterdiği, ardından 40 µl galangin ve kombine tedavinin de kontrole kıyasla anlamlı bir fark oluşturduğu gözlemlendi. Sonuç: Kuersetin ve galangin kimyasallarının SHSY-5Y hücre hattında belirlenen dozlarda hücre proliferasyonunu azalttığı sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the effects of galangin and quercetin on cell proliferation in SHSY-5Y neuroblastoma cancer cells. Material and Methods: In this study, the SHSY-5Y neuroblastoma cell line was propagated using cell culture techniques. Appropriate doses of galangin and quercetin were determined, and a total of four groups were established. MTT assay, clonogenicity, matrix invasion, and immunofluorescence in vitro experiments were conducted. The collected data were analyzed using the SPSS program. Results: According to MTT results, appropriate doses were determined as the combined treatment group. Considering the dose applications, quercetin 40 µM and galangin 40 µM doses were accepted as the most effective doses on cell proliferation. It was observed that it had a 50% decreasing effect on cell proliferation, therefore these doses were used in the combined groups. In the clonogenicity experiment, it was observed that clone formation was quite low in the quercetin group. In the galangin group, more cells were located in the periphery. In the combined treatment group, it was observed that the cells spread to the entire surface. In the immunofluorescence experiment, it was observed that TCF8/ZEB1 protein was effective on the expression in the galangin and quercetin applied groups compared to the control group. In the combined treatment group, where the drugs were applied together, it was found that protein expression increased compared to the groups where the drugs were applied individually. In the matrigel invasion experiment, it was observed that the effect on the cells increased depending on the increase in the drug dose. It was observed that 40 µl quercetin showed the most effect, the 40 µl galangin treatment caused a significant difference compared to the control. Conclusion: Quercetin and galangin were found to reduce cell proliferation in the SH-SY5Y cell line at the determined doses.