İnan Çetin'in hikâyelerinde yapı, tema ve anlatım özellikleri
Structure, theme and expression features in İnan Çetin's stories
  1. Tez No: 889361
  2. Yazar: ŞEYMA ERSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN BULDUKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İnan Çetin, hikâye, Türk hikâyeciliği, hikâye tahlili, Inan Çetin, story, Turkish storytelling, story analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Geleneksel hikâye anlatıcılığından müstakil ve modern bir edebî bir tür hâline gelen hikâye, günümüzde de pek çok yetkin eserle varlığını sürdürmektedir. 1980 sonrası Türk edebiyatında hikâyeleri ile öne çıkan isimlerden biri de İnan Çetin'dir. 1990 yılı itibariyle edebiyat dünyasına adım atan yazar; roman, hikâye, kurmaca-biyografi gibi pek çok türde eser vermiştir. Uzun süre dergicilikle uğraşan yazarın, hikâyeleri de ilk olarak dergilerde yayımlanmıştır. Bu çalışma; İnan Çetin'in üç hikâye kitabını yapı, tema ve anlatım özellikleri bakımından incelemek amacıyla oluşturulmuştur. Eserlerinde, bireyin toplum içindeki konumunu ve yalnızlığını en gerçekçi hâliyle ortaya koyan İnan Çetin'in pek çok hikâyesi, kendi hayatından izler taşımaktadır. Yazarın ödüllü eseri Kureyş'in Kurtları, büyüdüğü çevrenin inanışlarını, gelenek ve göreneklerini yansıtmakla birlikte babasının ona anlattığı hikâyeleri de aktarmaktadır. İnsanın toplum içinde yer edinme ya da bazen edinememe sorununu, kısaca birey olma çabasını farklı temalarla ortaya koyan yazar, bunu yaparken belli bir üslup çizgisinde gitmez ve kedine ait bir tarz belirlemez. Konu ve anlatım zenginliği, İnan Çetin'in hikâyelerinde en çok dikkat çeken özelliklerdir. Bu çalışmanın en büyük gayesi, tüm bu özellikler ışığında İnan Çetin'in hikâyelerini belli bir plan dâhilinde ele almak ve bilimsel çalışma imkânlarıyla sunmaktır.
Özet (Çeviri)
The story, which has become a separate and modern literary genre from traditional storytelling, continues to exist today with many competent works. One of the names that stands out with their stories in Turkish literature after 1980 is İnan Çetin. The writer stepped into the world of literature in 1990; He has produced works in many genres such as novels, stories, fiction-biography. The author, who has been involved in magazine publishing for a long time, had his stories first published in magazines. This work; It was created to examine İnan Çetin's three story books in terms of structure, theme and narrative features. Many of the stories of İnan Çetin, who reveals the individual's position and loneliness in society in the most realistic way in his works, bear traces of his own life. The author's award-winning work, The Wolves of Quraysh, reflects the beliefs, customs and traditions of the environment in which he grew up, and also tells the stories his father told him. The author, who reveals the problem of man finding a place in society or sometimes not being able to do so, in short, his effort to become an individual, with different themes, does not follow a certain style and does not determine his own style. The richness of subject and narrative are the most striking features of İnan Çetin's stories. The biggest aim of this study is to discuss İnan Çetin's stories within a certain plan in the light of all these features and to present them with scientific study opportunities.