THE EFFECT ON HISTO-MORPHOLOGY OF LUNGS IN FLUCONAZOLE ANDVITAMIN E TREATED SPRAGUE DAWLEY ALBINO RATS WITH SEPTIC SHOCK
FLUKONAZOL VE E VİTAMİNİ TEDAVİ EDİLMİŞ SPRAGUE DAWLEY ALBİNO SICANLARINDASEPTİK ŞOKLU AKCİĞERLERİN HİSTO-MORFOLOJİSİ ÜZERİNE ETKİSİ
- Tez No: 889838
- Danışmanlar: PROF. DR. KİSHWAR SULTANA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Lungs Histology, Fluconazole, Vitamin E, Septic Shock
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Baqaı Medıcal Unıversıty
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
Özet
Septik sok, organ yaralanmasina yol acan ciddi bir tibbi durumdur. Flukonazol, triazol mantarkiranlanin bir alt sınıfıdir ve oral tabletler, toz ve intravenöz uygulama için steril bir çozelti olarakmevcuttur. 24 ml damitilmiş su veya antilmis su ile sulandirmadan sonra, her bir ml yenidenyapilandinimiş süspansiyon 10 mg veya 40 mg flukonazol içerir. Hayvanlar 4 gruba ayrilir. Agrubu siçanlar kontrol grubu olarak alındı. B grubunda sıçanlar, Candida albicans s tarafindanseptik sok üretiminin indüklenmesinden 12 saat önce oral olarak sifir tutulu.C grubuhayvanlara,Candida albicans s tarafından üretilen septik şoktan sonra 3mg / kg,10mg/kg ve30mg / kg dozlarında flukonazol uygulanir. Daha yüksek dozda flukonazolün doku hasariniazalttiği açıkça gösterilmiştir. D grubunda flukonazol dozunu sabit tutmaya karar verdik ve Dgrubunda 10mg/100gm vücut ağırliği dozunda E vitamini uygulanacaktı. Her iki ilaç da septikşoka neden olduktan sonra uygulanır. Çalışmadan sonra, hayvanlar kurban edildi ve akciğerlerseptik şoktan sonraki 8 saat içinde elde edildi. Akciğerler kurban edilen hayvanlardan çıkarilir vedaha sonra parafin ilesabitlenir ve daha sonra eozin ve hemotoksilin ile kesitlenir ve boyanir.Kardiyak ponksiyon yardımı ile enfeksiyöz belirteçleri tahmin etmek için kan örnekleri alındi.CBC ve CRP çalışması yapıldı. Düzeyleri tahmin edilip kontrol ile karşılaştırıldi ve histolojikbulgularla korelasyon gösterdi. Akciğer histolojisi mukozal kalınlaşma ve inflamatuar hücrelertarafindan belirlenir. Tüm bu sonuçlar, tüm parametrelerde anlamli sonuçlar gösteren Evitamini ile birlikte D grubu flukonazol lehine idi. Kontrol ve flukonazol ile E vitamini tedavisigören grup arasinda anlamli korelasyon vardi, çünkü E vitamini akciğer parankimindekihistopatolojik değişiklikleri azaltir. Çalışmadan E vitamininin flukonazol kombinasyonu ile tedaviedildiğinde akciğer dokusu hasarıni ve oksidatif stresi azalttiği sonucuna varılmiştir. Bulgular: Bu çalışma, Candida albicans'ın akciğer mukozasi üzerindeki çarpitici etkilerinin veflukonazolün iyileştirici etkilerinin TLC, Lenfositler, CRP, nötrofillerin yüksek seviyeleriniazalttiğini ve akciğer hasarıni azalttiğini ortaya koymaktadir. Sonuç:Bu çalişmadan flukonazolün akciğer hasarını azalttiği, E vitamini ilavesiyle biyokimyasalve histopatolojik değişikliklerin daha iyi olduğu sonucuna varılmiştir. Çünkü güçlü antioksidanajan olarak işlev görür.
Özet (Çeviri)
Abstract Introduction Septic shock is a serious medical condition that leads to an organ injury. Fluconazole isasubclass of triazole antifungal agents, and is available as oral tablets, powder,and as asterile solution forintravenous administration. After reconstitution with 24 ml of distilledwater or purified water each ml of reconstituted suspension contains 10 mg or 40 mg offluconazole. Animals are divided into 4 groups. The rats of group A were taken as controlgroup. In group B rats are kept nil per orally at 12 hours prior to induction of septic shockproduce by Candida albicans s. Group C animals are admínistrated with fluconazole at dosesof 3mg/kg, 10mg/kg and 30mg/kg after the septic shock produce by Candida albicans s.Since fluconazole at a higher dose had clearly shown to decrease tissue injury. We decidedto keep fluconazole dose as constant and vitamin E would be administered in dose of10mg/100gm of body weight in group D. Both the drugs are administrated after inducingseptic shock.After the study, animals sacrificed and lungs obtained within 8 hours of septicshock. Lungs are taken out from sacrificed animals and then fixed with paraffin and thensectioned and stained by eosin and haemotoxylin. With the help of cardiac puncture bloodsamples were taken to estimate the infectious markers. Study of CBC and CRP was done.The levels were estimated and compared with control and correlated with histologicfindings. The lung histology is determined by mucosal thickening and inflammatory cells.All these results were in favor of group D fluconazole along with vitamin E that showssignificant results in all parameters. There was significant correlation between control andfluconazole along with vitamin E treated group because vitamin E reduces thehistopathological changes in lungs parenchyma. It is concluded from the study that vitaminE when treated with combination of fluconazole it decreases the lung tissue injury andoxidative stress. Results: The present study reveals that the distorting effects of Candida albicans s on lungmucosa and establish improved effects of fluconazole decrease the elevated levels of TLC,Lymphocytes, CRP, neutrophils and attenuate the lung injury. Conclusion: From this study it is concluded that the fluconazole attenuated lung injury andthe biochemical and histopathological changes were more improved by addition of vitaminE. Because it acts as potent antioxidant agent.