Kooperatiflerde denetim sistemi ve dinamikleri
Audit system and dynamics in cooperatives
- Tez No: 889991
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KARĞIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kooperatif, Kooperatif Tarihi, Kooperatif Denetimi, Kooperatif Mevzuatı, Kooperatif Ve Üst Kuruluşlarının Denetimine Dair Yönetmelik, Kooperatiflerde Bağımsız Denetim, Sınırlı Bağımsız Denetim Standardı, Kooperatifler Kanunu, Kooperatifçilik, Denetim, Cooperative, Cooperative History, Cooperative Audit, Cooperative Legislation, Regulation on Audit of Cooperatives and Superiors, Independent Audit in Cooperatives, Limited Independent Audit Standard, Cooperatives Law, Cooperativeism, Audit
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Kooperatif, bireylerin ortak ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gönüllü olarak bir araya geldikleri ve demokratik bir şekilde yönettikleri bağımsız kuruluşlardır. Kooperatifler, üyelerinin eşit haklara sahip olduğu ve her üyenin bir oy hakkına sahip olduğu, katılımcı ve şeffaf bir yönetim yapısına dayanır. Temel ilkeleri arasında gönüllü ve açık üyelik, demokratik üye kontrolü, üyelerin ekonomik katılımı, özerklik ve bağımsızlık, eğitim, öğretim ve bilgi paylaşımı, kooperatifler arası işbirliği ve topluma karşı sorumluluk yer alır. Bu ilkeler, kooperatiflerin sürdürülebilirlik, sosyal adalet ve ekonomik demokrasi hedeflerine ulaşmasını sağlar. Kooperatifler, kar amacı güden şirketlerden farklı olarak, elde edilen gelirin üyeler arasında adil bir şekilde dağıtılmasını veya topluluğun faydasına kullanılmasını hedefler, bu da onların toplumsal ve ekonomik açıdan daha kapsayıcı ve adil bir yapı sunmasını sağlar. Bu çalışmada 1 Şubat 2022 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından yürürlüğe koyulan“Kooperatif ve Üst Kuruluşlarının Denetimine Dair Yönetmelik”kapsamındaki örnek bir kooperatif üzerinden örnek olay yöntemi kullanılarak örnek denetim çalışması yapılmıştır. Teorik bilgilerin pratikte nasıl uygulanabileceği gösterilmiş, denetim sürecinin aşamaları ve bu süreçte dikkat edilmesi gereken hususlar detaylandırılmıştır. Bu amaçla kooperatif denetimi ile ilgili son yıllarda yapılan oldukça karmaşık olduğu düşünülen mevzuat değişimlerinin incelenerek kullanıcılara anlaşılabilir bir yol haritası sunulması amaçlanmıştır. Bu amaçla kooperatif denetim sistematiği ve dinamikleri tablolaştırılarak örnek bir denetim uygulaması sunulmuştur. Tablo 19 ile kooperatif dış denetimi beş aşamalı olarak tasarlanmıştır. Birinci aşamada kooperatifin dış denetim kapsamında olup olmadığı ikinci aşamada seçilen denetçinin şartları karşılayıp karşılamadığı, üçüncü aşamada denetim uygulama aşamasında hangi yöntemlere başvurulabileceği, dördüncü aşamada denetim raporunun içeriği ve beşinci aşamada denetim raporunun sonuçlanması sunulmuştur. Nihayet son kısımda ise Tablo 13.1, 13.2 ve 13.3 ile örnek uygulama sistematik bir şekilde hazırlanarak ilgili tüm paydaşların kullanımına sunulmuştur. Yapılan denetim simülasyonu, yönetmeliğin uygulanabilirliğini test etmeyi ve kooperatif denetiminde karşılaşılabilecek olası zorlukları tespit etmeyi amaçlamaktadır. Sonuçlar, kooperatiflerde şeffaflık ve hesap verebilirliğin artırılmasına yönelik olarak bağımsız denetimin önemini vurgulamaktadır. Bu çalışmanın, kooperatif denetimi yapacak denetçilere ve kooperatif üyelerine rehber niteliğinde katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Cooperatives are independent organizations in which individuals come together voluntarily to meet their common economic, social and cultural needs and are managed democratically. Cooperatives are based on a participatory and transparent governance structure in which members have equal rights and each member has one vote. Their core principles include voluntary and open membership; democratic member control; member economic participation; autonomy and independence; education, training and information sharing; inter-cooperative cooperation; and responsibility to the community. These principles enable cooperatives to achieve the goals of sustainability, social justice and economic democracy. Unlike for-profit companies, cooperatives aim to ensure that income is distributed fairly among members or used for the benefit of the community, making them more socially and economically inclusive and equitable. In this study, a practical audit study was conducted on a sample cooperative within the scope of the“Regulation on the Audit of Cooperatives and Superiors”, which was put into force by the Presidency on February 1, 2022. It is shown how the theoretical knowledge can be applied in practice, and the stages of the audit process and the issues to be considered in this process are detailed. For this purpose, it is aimed to provide users with an understandable road map by examining the recent changes in the legislation on cooperative auditing, which is considered to be quite complex. For this purpose, the systematics and dynamics of cooperative audits are tabulated and a sample audit application is presented. With Table 19, the external audit of a cooperative is designed in five stages. The first stage is whether the cooperative is within the scope of external audit, the second stage is whether the selected auditor meets the requirements, the third stage is the methods that can be used during the audit implementation phase, the fourth stage is the content of the audit report, and the fifth stage is the finalization of the audit report. Finally, in the last part, Tables 13.1, 13.2 and 13.3 and the sample application were prepared in a systematic manner and presented for the use of all relevant stakeholders. The audit simulation aims to test the applicability of the regulation and identify potential challenges in cooperative audits. The results emphasize the importance of independent audits to increase transparency and accountability in cooperatives. This study is expected to provide guidance to auditors and cooperative members who will conduct cooperative audits.