Üniversite kütüphaneleri mekânlarında malzeme ve aydınlatma sistemlerinin seçili örneklerle incelenmesi: Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi için bir tasarım önerisi
Examination of materials and lighting systems in university libraries with selected examples: A design proposal for library of Çukurova University
- Tez No: 890329
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNÇ ASLAN TÜLÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Kütüphane, malzeme, doğal ve yapay aydınlatma sistemleri, Library, material, artificial and natural lighting systems
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Günümüzde bilgi erişimi ve öğrenme süreçlerinin merkezi olan üniversite kütüphaneleri, öğrencilere geniş bir bilgi kaynağı sunmanın yanı sıra etkili bir çalışma ortamı sağlar. Üniversite kütüphanelerinin aydınlatma sistemleri kullanıcılara bilgiye erişimini ve öğrenme süreçlerini desteklemek için bir araçtır. Bu tez çalışması ile farklı üniversitenin kütüphanelerinde kullanılan iç mekân yapı malzemeleri ve aydınlatma sistemleri incelenmiş ve onların kullanılabilirlik özellikleri ele alınmıştır. Çünkü kütüphane ortamları öğrenme ve çalışma ortamlarında fonksiyonellik, estetik ve konforun dengeli bir şekilde bir araya getirilmesini gerektirir. Mevcut kütüphane ortamlarının ihtiyaçlarını karşılamak ve kullanıcı deneyimini geliştirmek için uygun malzeme seçimi ve aydınlatma tasarımı gibi unsurlar ele alınmıştır. Kütüphane iç mekanlarında kullanılan yapı malzemeleri ve aydınlatma sistemleri, kullanıcıların çalışma performanslarını artırmak ve konforunu sağlamak için önemli bir rol oynamaktadır. Doğru yapı malzemeleri seçimi ve etkili aydınlatma düzenlemeleri, öğrencilerin odaklanma yeteneklerini artırabilir ve çalışma verimliliklerini optimize edebilir. Araştırma, üniversite kütüphanelerindeki aydınlatma sistemlerinin mevcut durumunu ortaya koyarak gelecekteki geliştirmeler için yönlendirici bir rol oynar. Analizlere göre, incelenen tüm üniversitelerin kütüphane binalarında yer alan okuma salonları ve ortak dinlenme alanlarının aydınlatma sistemlerinin uygun olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
University libraries, which are central to access to information and learning processes, provide students with a wide range of information sources and an effective working environment. Lighting systems in university libraries are a tool to support users' access to information and learning processes. This thesis studies interior building materials and lighting systems used in libraries of different universities and their usability features are discussed. Because library environments require a balanced combination of functionality, aesthetics, and comfort in learning and working environments. Elements such as appropriate material selection and lighting design are addressed to meet the needs of existing library environments and improve the user experience. The building materials and lighting systems used in library interiors are important in increasing user's work performance and ensuring comfort. Proper selection of building materials and effective lighting arrangements can improve students' ability to focus and optimize their study efficiency. The research has revealed the current state of lighting systems in university libraries and has a guide for future developments. According to analyses, it is determined that the lighting systems of the reading rooms and common rest areas in the library buildings of all the universities examined are suitable.