Çalışma hayatı kalitesinin sosyolojik bakımdan incelenmesi (Tokat ili örneği)
Examining the quality of working life from a sociological perspective (Tokat province example)
  1. Tez No: 890609
  2. Yazar: BERRU DALDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma Sosyolojisi, Çalışma Hayatı, Kalite, Yaşam Kalitesi, Çalışma Hayatı Kalitesi, Sociology of Work, Working Life, Quality, Quality of Life, Quality of Working Life
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çalışma hayatı kalitesinin artırılması hem çalışanlar açısından hem de işletmeler açısından önemli bir konudur. Çalışanlar açısından, işin daha anlamlı ve işlevsel hale getirilmesi, iş verimliliği üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Çünkü işin anlamını görmek ve işlevselliğini anlamak, çalışanların motivasyonunu artırmakta ve işlerini daha verimli bir şekilde yapmalarını sağlamaktadır. Çalışanlar, işletmelerin başarısında kritik bir rol oynarlar ve işletmelerin geleceği için önemli bir varlıktır. İşletmeler, başarılı bir gelecek için adımlar atarken, insan faktörünü göz önünde bulundurmalıdırlar. Çalışanların başarısı, verimliliği, motivasyonu iş yerinin verimliliği ve devamlılığını doğrudan etkilemektedir. Bu çalışmada çalışma hayatı kalitesini etkileyen faktörler üzerinde durulmuştur. Çalışma hayatı kalitesi; yaş, cinsiyet, sosyal güvence, yerleşim yeri, aylık gelir gibi değişkenler açısında ele alınmış ve etkileri üzerinde durulmuştur. Tokat'ta kamu ve özel sektörde çalışanların cinsiyet, yaş, medeni durum, çocuk sahibi olma durumu, eğitim durumu, aylık gelir, çalışma yılı, pozisyon ve sosyal güvence gibi değişkenler açısından çalışma hayatı kalitesinin araştırılmasıdır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini temsil eden örneklemini gönüllülük esasına dayalı rastgele seçilmiş Tokat ilinde çalışan 410 kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın amaçları doğrultusunda çalışma hayatı kalitesi verileri toplamak için Macit, Eren, Karaman ve Demir (2019) tarafından geliştirilen Çalışma Yaşamı Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma Yaşam Kalitesi Ölçeği“Bağlılık”,“Etkinlik”,“Gelişim”,“Atmosfer”ve“Yönetim”olmak üzere 5 alt boyuttan oluşmaktadır. Cinsiyet değişkeninin çalışma hayatı kalitesine etkisine bakıldığında anlamlı farklılık görülmemiştir. Çalışma hayat kalitesi cinsiyete göre değişkenlik göstermemektedir. Yaş faktörü incelendiğinde, yaş ilerledikçe çalışma hayatı kalitesinin de arttığı sonucuna ulaşılmıştır. İleri yaştaki deneyimli bir işçi daha fazla özgüvene ve bilgi birikimine sahip olabilmekte ve işe farklı bir bakış açısıyla yaklaşabilmektedir. Bu şekilde de ileri yaş grubu çalışma hayatının kaliteli ve verimli geçmesine katkı sağlayabilmektedirler. Medeni durumun çalışma hayatı kalitesine etkisine bakıldığında anlamlı farklılık görülmektedir. Çalışma kalitesi açısından çocuk sahibi olma durumu incelendiğinde ise anlamlı farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Eğitim durumu açısından incelendiğinde; ilköğretim, lise, ön lisans ve lisans gibi değişkenler arasında anlamlı farklılık olmamıştır. Aylık gelir değişkeninin çalışma hayatı kalitesine etkisi incelendiğinde; çalışma hayatı kalitesine etkisi değişkenler arasında benzer etkiye sahiptir. Çalışma yılı değişkeni açısından bakıldığında; çalışma hayatında geçirilen yılın çalışma hayatı kalitesine etkisi değişkenler arasında söz edilebilecek farklılık yoktur. Ankete SSK lı , BAĞ-KUR lu ve emekli sandığına bağlı çalışanların çalışma hayatına etki konusuna bakıldığında değişkenler arasında birbirine yakın sonuçlar elde edilmiştir. Yönetici ve çalışan olarak iki ayrı değişken ele alındığında, yönetici konumunda çalışanların çalışma hayatı kalitesine etkileri çalışan kesimin çalışma hayatı kalitesine etkisine göre daha fazladır.
Özet (Çeviri)
Improving the quality of working life is an important issue for both employees and businesses. For employees, making work more meaningful and functional has a significant impact on work efficiency. Because seeing the meaning of the job and understanding its functionality increases the motivation of employees and enables them to do their jobs more efficiently. Employees play a critical role in the success of businesses and are an important asset to the future of businesses. Businesses should take the human factor into consideration when taking steps for a successful future. The success, productivity and motivation of employees directly affect the efficiency and continuity of the workplace. This study focused on the factors affecting the quality of working life. Quality of working life; It was discussed in terms of variables such as age, gender, social security, place of residence and monthly income, and its effects were emphasized. The aim is to investigate the quality of working life of employees in the public and private sectors in Tokat in terms of variables such as gender, age, marital status, having children, educational status, monthly income, working years, position and social security. The survey model, one of the quantitative research methods, was used in the research. The sample representing the population of the research consists of 410 people working in Tokat province, randomly selected on a voluntary basis. For the purposes of the research, the Quality of Working Life Scale developed by Macit, Eren, Karaman and Demir (2019) was used to collect data on quality of working life. Quality of Working Life Scale consists of 5 sub-dimensions:“Commitment”,“Effectiveness”,“Development”,“Atmosphere”and“Management”. When looking at the effect of gender variable on the quality of working life, no significant difference was observed. Quality of working life does not vary by gender. When the age factor is examined, it is concluded that the quality of working life increases with age. An older, experienced worker can have more self-confidence and knowledge and can approach the job from a different perspective. In this way, older age groups can contribute to a quality and productive working life. When looking at the effect of marital status on the quality of working life, a significant difference is observed. When the status of having children was examined in terms of study quality, it was concluded that there was no significant difference. When examined in terms of educational status; There was no significant difference between variables such as primary education, high school, associate degree and undergraduate education. When the effect of monthly income variable on the quality of working life is examined; The effect on the quality of working life has a similar effect among the variables. When looked at in terms of the working year variable; There is no significant difference between the variables that affect the quality of working life of the year spent in working life. When we look at the impact of the survey on the working life of employees with SSK, Bağ-Kur and pension funds, similar results were obtained among the variables. When two separate variables, manager and employee, are considered, the impact of those working in managerial positions on the quality of working life is greater than the impact of working people on the quality of working life.