A corpus-based study on the use of evidentiality and epistemic modality in the written and spoken production of Turkish L2 learners of English
Türk İngilizce öğrencilerinin yazılı ve sözlü üretimlerinde kanıtsallık ve bilgi kipliğinin kullanımı üzerine derlem tabanlı bir çalışma
  1. Tez No: 890906
  2. Yazar: FATMA ÇİLOĞLAN KONUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN KİLİMCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Derlem Dilbilimi, Öğrenci Derlemleri, Kanıtsallık, Bilgi Kipliği, Türk İngilizce Öğrenicileri, Corpus Linguistics, Learner Corpora, Evidentiality, Epistemic Modality, Turkish EFL Learners
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışma, İngilizce öğrenen Türk öğrenciler ve ana dili İngilizce olan Amerika'lı öğrencilerin kanıtsallık ve bilgi kipliği kullanımlarını araştırmaktadır. Kanıtsallık, konuşucunun bilgilerin kaynağını belirtmek için kullandıği dilsel stratejilere işaret eder ve bu stratejiler doğrudan gözlemden çıkarıma veya duyuma kadar değişebilir. Bilgi kipliği ise, konuşucunun ifadelerinin doğruluğuna olan güvenini ifade etme şekline işaret eder ve kesinlikten spekülasyona kadar değişebilir. Bu dilsel özellikler, etkili iletişim için çok önemlidir ve İngilizceyi ikinci dil bağlamında öğrenenler için kullanımı özellikle zorludur. Bu çalışma, Türk öğrenicilerin yazılı ve sözlü İngilizce üretimlerini analiz etmek için bir derlem temelli metodoloji kullanarak, bunları ana dili İngilizce olan kullanımları ile karşılaştırmaktadır. Araştırma, bilgi kipliği ve kanıtsallık belirleyicilerinin farklı türler ve dil kullanımı bağlamlarındaki sıklığını ve kullanımını incelemek için LOCNESS, TICLE, LOCNEC ve LINDSEI gibi birkaç yerleşik derlemden yararlanmaktadır. Araştırmanın ana bulguları, Türklerin ikinci dil olarak İngilizce öğreniminde, kanıtsallık ve bilgi kipliği belirleyicilerin kullanımında ana dil konuşurlarından farklı kalıplar sergilediğini göstermektedir. Çalışma, Türk öğrenicilerin bu dilsel özellikleri uygun şekilde kullanma konusunda karşılaştıkları zorlukları ve İngilizce öğretimi için olası pedagojik çıkarımları vurgulamaktadır. Bu araştırma, kanıtsallık ve bilgi kipliğinin yazılı ve sözlü İngilizce'de nasıl faydalanıldığına dair ayrıntılı bir karşılaştırmalı analiz sunarak ikinci dil edinimi alanına önemli katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study explores the linguistic phenomena of evidentiality and epistemic modality within the context of second language acquisition by Turkish learners of English and American native speakers. Evidentiality pertains to the linguistic strategies speakers use to indicate the source of their information, which can vary from direct observation to inference or hearsay. Epistemic modality, on the other hand, relates to the expression of the speaker's confidence in the truth of their statements, which can range from certainty to speculation. These linguistic features are crucial for effective communication and are particularly challenging for non-native speakers to master in a second language context. The study utilizes a corpus-based methodology to analyze both written and spoken productions of English by Turkish learners, comparing these with the linguistic patterns of native English speakers. The research draws on several established corpora, including LOCNESS, TICLE, LOCNEC, and LINDSEI, to examine the frequency and use of epistemic and evidential markers across different genres and contexts of language use. Key findings of the research indicate that Turkish L2 learners of English exhibit distinct patterns in the use of evidential and epistemic markers compared to native speakers. The study highlights the challenges Turkish learners face in employing these linguistic features appropriately and the potential pedagogical implications for teaching English. The research contributes significantly to the field of second language acquisition by providing a detailed comparative analysis of how evidentiality and epistemic modality are managed by non-native speakers in both written and spoken English.