The effect of authentic leadership on job turnover ıntention, work engagement, and perceived stress: A study in hotels in Turkey
Otantik liderliğin işten ayrılma niyeti, işe bağlılık ve algılanan stres üzerindeki etkisi: Türkiye'deki otellerde bir araştırma
  1. Tez No: 890967
  2. Yazar: SARA ZAHEDI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİROL BAYSAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: liderlik, otantik liderlik, işe bağlılık, algılanan stres, işten ayrılma niyeti, leadership, authentic leadership, work engagement, perceived stress, job turnover intention
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Türkiye'de otelcilik sektörü, özellikle turist hareketliliğinin yüksek olduğu dönemlerde, ekonomik genişleme ve ilerlemenin desteklenmesinde hayati bir rol oynamaktadır. Bununla birlikte sektörde yüksek oranda personel devir oranı gözlenmekte ve bu durumda ciddi bir verimlilik kaybına neden olmaktadır. Bu çalışma kapsamında da otantik liderliğin çalışan stresi ve işe tutkunluğunun işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanıştır. Türkiye'de 4 ve üzeri yıldıza sahip otellerde çalışan 436 katılımcının oluşturduğu örneklemden elde edilen veriler SmartPLS 4.0 yazılımı ile analiz edilmiştir. Bulgular, otantik liderliğin çalışanların stres düzeyi ile negatif, işe tutkunluk düzeyleriyle ise pozitif ve anlamlı bir ilişkisi olduğunu ve çalışanların işten ayrılma niyetleri ile de negatif ve anlamlı bir ilişkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca, çalışma sonucunda hem çalışan stresi hem de çalışan işe tutkunluğunun otantik liderlik ile işten ayrılma niyeti arasında aracılık etkisi olduğu tespit edilmiştir. Çalışanları işlerini korumaya motive etmek, işe tutkunluklarını artırmak ve stres düzeylerini azaltmak için otantik liderliğin benimsenmesi önemli bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır. Otel yöneticileri ve turizm sektöründeki paydaşlar hem destekleyici hem de ilgi çekici bir çalışma iklimi oluşturmak için otantik liderlik özelliklerinin benimsenmesi ve geliştirilmesine öncelik vermelidir. Bu yöntem çalışan memnuniyetini ve performansını artırmakla birlikte, Türkiye'deki konaklama sektörünün genel refahına da katkıda bulunacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The hotel industry in Turkey plays a vital role in supporting economic expansion and progress, especially during periods of high tourist flows. However, there is a high staff turnover rate in the sector, and this causes a serious loss of profitability. Within the scope of this study, it is aimed at examining the effect of authentic leadership on employee stress and job commitment on turnover intention. The data obtained from a sample consisting of 436 participants working in hotels with 4 or more stars in Turkey were analysed with Smart PLS 4.0 software. The findings show that authentic leadership has a negative and significant relationship with employees' stress levels, a positive and significant relationship with employees' work engagement levels, and a negative and significant relationship with employees' turnover intentions. In addition, as a result of the study, it was determined that both employee stress and employee work engagement have a mediating effect between authentic leadership and turnover intention. The adoption of authentic leadership is an important issue in order to motivate employees to keep their jobs, increase their passion for work, and reduce their stress levels. Hotel managers and stakeholders in the tourism sector should prioritise the adoption and development of authentic leadership characteristics to create a work climate that is both supportive and engaging. It is considered that this method will not only increase employee satisfaction and performance, but also contribute to the overall well-being of the hospitality industry in Turkey.