18-25 ve 26-33 yaş gruplarına göre gençlerin evliliğe hazır olma durumu
Readiness for marriage of young people according to age groups 18-25 and 26-33
- Tez No: 891083
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL ANER AKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evliliğe Hazır Olma Hali, İletişim Becerileri, Aile yaşamı, Cinsel Sağlık Çocuk Sahibi Olma Motivasyonu, Readiness for Marriage, Communication Skills, Family Life, Sexual Health Motivation to Have Children
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Daha sonra Bu çalışmada 18-25 26-33 yaş gruplarına göre gençlerin evliliğe hazır olma durumu incelenmiştir. Araştırmada tamamlayıcı ve ilişkisel tarama modeline dayalı betimsel bir çalışma yapılmış olup, Erzurum Atatürk Üniversitesinde eğitim gören, evli olmayan 18-25 ve 26-33 yaş aralığındaki gençlerin evliliğe hazır olma durumunu ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, yüz yüze anket yoluyla iki ayrı yaş grubuyla 250 si kadın 250 si erkek olarak toplam 500 öğrenciyle yapılmış olup istatistiksel analizler yapılarak çıkarımlar elde ede edilmiştir. Araştırma da aile yaşamı ve cinsel sağlık bilgisi ölçeği, çocuk sahibi olma motivasyonları ölçeği ve kişiler arası iletişim becerileri ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada 26-33 yaş grubu öğrencilerinin 18-25 yaş grubu katılımcılarına göre iletişim becerileri puanı yüksek olduğu belirlenmiştir. Aile yaşamı ve cinsel sağlık bilgisi puanlarının yaş gruplarına göre anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Araştırmada yaş ilerledikçe cinsel sağlık bilgi düzeyinin arttığı gözlenmiştir. Elde edilen bulgular genel anlamda üniversite öğrencilerinin çocuk sahibi olmaya yönelik olumlu düşüncelere sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the marriage readiness of young people according to the age groups of 18-25 26-33 was examined. A descriptive study based on the complementary and relational screening model was conducted in the research, with the aim of revealing the marriage readiness of young people between the ages of 18-25 and 26-33 who are unmarried and studying at Erzurum Atatürk University. The research was conducted through a face-to-face survey with a total of 500 students, 250 of whom were female and 250 of whom were male, in two different age groups, and inferences were obtained by performing statistical analysis. Family life and sexual health knowledge scale, childbearing motivation scale and interpersonal communication skills scale were used in the research. In the study, it was determined that students in the 26-33 age group had higher communication skills scores than the participants in the 18-25 age group. It was determined that there was no significant difference in family life and sexual health knowledge scores according to age groups. In the study, it was observed that the level of sexual health knowledge increased with age. The findings show that, in general, university students have positive thoughts about having children.