Deneysel diyabet modeli oluşturulan sıçanlarda Omega-3'ün testis dokusuna etkileri
Effects of Omega-3 on testicular tissue in rats with an experimental diabetes model
- Tez No: 891255
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, Omega-3, Testis, Diabetes, Omega-3, Testis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu çalışmada, STZ ile deneysel diyabet modeli oluşturulan sıçanların testis dokusu üzerinde oluşan hasara karşı, Omega-3'ün muhtemel protektif etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: 28 adet Wistar Albino cinsi erkek sıçan, K, DM, DM+O ve O olarak her grupta 7 sıçan olacak şekilde gruplandırıldı. K grubu, ad libitum olarak beslendi. DM grubuna, tek doz SF içinde çözünmüş STZ i.p. olarak uygulandı ve enjeksiyonu takiben 4. gün kan-glukoz seviyeleri kontrol edilerek kan-glukoz düzeyleri ≥200 mg/dl olan sıçanlar DM kabul edildi. DM+O grubundaki sıçanlara STZ ile DM indüklenerek gün aşırı 500 mg/kg ω-3 verildi. O grubuna ise 500 mg/kg ω-3 verildi. 42 günlük deney sonunda sıçanlardan anestezi altında intrakardiyak kan ve testis doku örnekleri alınarak sakrifiye edildi. Testis dokuları, histopatolojik, immünohistokimyasal ve biyokimyasal yöntemlerle incelendi. Bulgular: K ve O gruplarının seminifer tübülleri normal histolojik yapı sergiledi. DM grubunda, bazal sınırları düzensiz seminifer epitelde yer yer dökülme, nekroz, interstisyel alanda vasküler konjesyon ve belirgin ödem gözlemlendi. ω-3, DM'nin sebep olduğu bu histopatolojik hasarları azalttı. K ve O gruplarında KAS-3 immünreaktivitesi en düşük seviyedeyken, VEGF ve TJP1 ekpresyonları en yüksektir. DM grubunda KAS-3 ekspresyonu fazla, VEGF ve TJP1 immünreaktiviteleri azalmıştır. ω-3'ün bu değerleri tersine regüle ettiği gözlendi. DM+O grubunda FSH, LH ve T seviyeleri DM grubundakine göre daha yüksek düzeyde tespit edilmiştir. O grubu, FSH, LH ve T seviyeleri açısından en yüksek değere sahiptir. Sonuç: Bu çalışma, STZ ile DM indüklenen sıçanlarda, DM'nin sebep olduğu testiküler hasara karşı ω-3'ün iyileştirici ve koruyucu etkileri olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the possible protective effect of Omega-3 against damage to the testicular tissue of rats in which an experimental diabetes model was induced with STZ. Material and Method: 28 male Wistar Albino rats were divided into groups K, DM, DM+O and O, with 7 rats in each group. Group K was fed freely, while blood sugar levels were checked by a single dose of STZ in the DM group; those ≥200 mg/dl were considered as DM. DM was induced with STZ in the DM+O group and 500 mg/kg ω-3 was given every other day. Group O was given 500 mg/kg ω-3. At the end of the 42-day experiment, blood and testicular tissue samples were taken from the rats; the tissues were examined by histopathological, immunohistochemical and biochemical methods. Results: Seminiferous tubules of groups K and O had normal histological structure. In the DM group, seminiferous epithelium was shed, necrosis, vascular congestion and significant edema were observed. ω-3 reduced these histopathological damages caused by DM. CAS-3 immunoreactivity was at the lowest level in groups K and O, while VEGF and TJP1 expressions were at the highest level. While CAS-3 increased in the DM group, VEGF and TJP1 decreased; ω-3 regulated these values inversely. FSH, LH and T levels were higher in the DM+O group than in the DM group, and group O had the highest values. Conclusion: This study showed that ω-3 has healing and protective effects against testicular damage caused by DM in rats induced by STZ.