Bethesda 3 sitolojisi tespit edilen tiroid nodüllü olgularda preoperatif hemogram parametrelerinin ve braf moleküler testin maligniteyi öngörmede prediktif değerinin ortaya konulması
Determining the predictive value of preoperatif hemogram parameters and braf molecular test in predicting malignity in cases with thyroid nodules detected by bethesda 3 cytology
  1. Tez No: 891254
  2. Yazar: HASAN BERK ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN YALÇIN, DOÇ. DR. UĞUR KESİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid, karsinom, Bethesda 3, BRAF, hemogram, Ortalama platelet volümü (MPV), nötrofil/lenfosit oranı (NLR), platelet/lenfosit Oranı (PLR), Lenfosit/Monosit Oranı (LMR), Thyroid, carcinoma, Bethesda 3, BRAF, hemogram, mean platelet volume (MPV), neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), platelet/lymphocyte ratio (PLR), lymphocyte/monocyte ratio (LMR)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Tiroid nodüllerinin malign ve benign ayrımında kullanılan ince iğne aspirasyon sitolojilerinde BETHESDA (Bethesda System for Reporting Thyroid Cytopathology) sınıflaması kullanılmaktadır. Bunlardan BETHESDA 3 sitoloji sonuçları belirsiz sitolojik bulgular olup tedavi kararı verilmesi oldukça zordur. Literatürde preoperatif hemogram parametrelerinin tiroid nodüllerinin tanı ve takibinde kullanılması ile ilgili çok sayıda çalışma olup sonuçları tartışmalıdır. Ancak BETHESDA 3 sitolojilerde kullanılması ile ilgili yalnızca 1 çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada Bethesda 3 sitolojisi tespit edilen hastalarda preoperatif hemogram parametrelerinin ve BRAF moleküler testinin maligniteyi öngörmede prediktif değerinin ortaya konulması planlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 01/01/2016-30/06/2024 tarihleri arasında Bethesda 3 (AUS/FLUS) sitoloji nedeniyle total tiroidektomi/lobektomi yapılan hastalar dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar tiroidektomi patolojilerinin malign ve benign olmasına göre 2 gruba ayrıldı. Grup B: Benign patoloji, Grup M: Malign patoloji. Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların yaş ve cinsiyetleri kaydedildi. Preoperatif hemogramlarında Ortalama Platelet Volümü (MPV), Nötrofil/lenfosit Oranı (NLR), Platelet/Lenfosit Oranı (PLR) ve Lenfosit/Monosit Oranı (LMR) hesaplanarak kaydedildi. Preoperatif Bethesda III sitoloji tespit edilen nodül boyutları kaydedildi. Tiroidektomi sonrası preoperatif AUS/FLUS sitolojisi olan nodüllerin patolojik inceleme sonucu tespit edilen boyutları kaydedildi. Malign sitoloji olan hastalar papiller tiroid karsinom (PTC), Foliküler Tiroid Karsinom (FTC) olarak ayrıldı ve tümör boyutları kaydedildi. Bu hastaların 21'inin preoperatif sitolojilerinde BRAF moleküler testi çalışıldı. İstatistik analizler MedCalc® Statistical Software version 22.009 (MedCalc Software Ltd, Ostend, Belgium; https://www.medcalc.org; 2023) programı ile gerçekleştirildi. Çalışmaya dahil edilme kriterleri; 18 -75 yaş ve preoperatif FNAC sonucu Bethesda III tespit edilip tiroidektomi kararı verilen hastalar olarak belirlendi. Bulgular: Bu çalışmada iki grup arasında preoperatif MPV değerleri açısından istatiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi (p=0.963). Grup M içinde FTC tespit edilen hastalarda ortalama tümör boyutu ile ortalama LMR değeri arasında negatif, kuvvetli ve istatiksel olarak anlamlı korelasyon tespit edildi (R.p=-0.975-0.005). Grup M içinde tümör boyutu ≤10 mm olan hastaların ortalama LMR değeri Grup B'ye göre göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek tespit edildi (p=0.040). Sonuç: Bethesda 3 tiroid nodül sitolojilerde ameliyat kararı ile ilgili net bir konsensus bulunmamaktadır. Çalışmamızda elde edilen sonuçlar doğrultusunda ≤10 mm Bethesda 3 sitolojilerde LMR yüksekliğinin malignite için biyobelirteç olarak kullanılabileceği tespit edildi. Ancak sadece ATA klavuzunda belirtilen risk kriterleri varlığında ≤10 mm tiroid nodüllerinde biyopsi kararı verilmesinde klinisyenlere sınırlı düzeyde yardımcı olabileceği düşüncesindeyiz. ATA klavuz önerisinde Bethesda 3 sitolojilerde moleküler testlerin yapılması önerilmekle birlikte çalışmamızda malign grupta BRAFV600E moleküler testini pozitiflik oranı çok düşük tespit edildiğinden tek başına BRAF v600E moleküler test çalışmasının maligniteyi öngörmede yeterli olmadığı ve maliyet etkin olmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: BETHESDA (Bethesda System for Reporting Thyroid Cytopathology) classification is used in fine needle aspiration cytologies used to differentiate malignant and benign thyroid nodules. Among these, BETHESDA 3 cytology results are ambiguous cytologic findings and it is very difficult to decide on treatment. There are many studies in the literature on the use of preoperative hemogram parameters in the diagnosis and follow-up of thyroid nodules and the results are controversial. However, there is only 1 study on the use of Bethesda 3 cytology. In this study, we planned to reveal the predictive value of preoperative hemogram parameters and BRAF molecular test in predicting malignancy in patients with Bethesda 3 cytology. Materials and Methods: Patients who underwent total thyroidectomy/lobectomy for Bethesda 3 (AUS/FLUS) cytology between 01/01/2016 and 30/06/2024 were included in this study. The patients included in the study were divided into 2 groups according to malignant and benign thyroidectomy pathologies. Group B: Benign pathology, Group M: Malignant pathology. Age and gender of all patients included in the study were recorded. Mean Platelet Volume (MPV), Neutrophil/Lymphocyte Ratio (NLR), Platelet/Lymphocyte Ratio (PLR) and Lymphocyte/Monocyte Ratio (LMR) were calculated and recorded in preoperative hemograms. Nodule sizes detected by preoperative Bethesda III cytology were recorded. After thyroidectomy, the sizes of nodules with preoperative AUS/FLUS cytology determined by pathologic examination were recordedPatients with malignant cytology were divided into papillary thyroid carcinoma (PTC) and follicular thyroid carcinoma (FTC) and tumor sizes were recorded. BRAF molecular test was performed in the preoperative cytology of 21 of these patients. Statistical analyses were performed with MedCalc® Statistical Software version 22.009 (MedCalc Software Ltd, Ostend, Belgium; https://www.medcalc.org; 2023). Inclusion criteria were defined as patients aged between 18 and 75 years with a preoperative FNAC result of Bethesda III who were decided to undergo thyroidectomy. Results: In this study, there was no statistically significant difference in preoperative MPV values between the two groups (p=0.963). There was a negative, strong and statistically significant correlation between mean tumor size and mean LMR value in patients with FTC detected in Group M (R.p=-0.975-0.005). The mean LMR value of patients with tumor size ≤10 mm in Group M was statistically significantly higher than that of Group B (p=0.040). Conclusion: There is no clear consensus regarding the decision for surgery in Bethesda 3 thyroid nodule cytologies. In line with the results obtained in our study, it was determined that LMR elevation in ≤10 mm Bethesda 3 cytologies can be used as a biomarker for malignancy. However, we think that it may be of limited help to clinicians in making the decision for biopsy in ≤10 mm thyroid nodules only in the presence of the risk criterias specified in the ATA guideline. Although molecular tests are recommended in Bethesda 3 cytologies in the ATA guideline recommendation, since the positivity rate of BRAFV600E molecular test was very low in the malignant group in our study, it was concluded that BRAF v600E molecular test study alone is not sufficient to predict malignancy and is not cost effective.