Lomber disk hernisi olan kadınlarda üriner semptomlarının değerlendirilmesi
Evaluation of urinary symptoms in women with lumbar disc herniation
  1. Tez No: 891264
  2. Yazar: MERYEM EROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSEN ÇAYIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Sağlığı. Lomber Disk Hernisi, Üriner Semptomlar, Lumbar Disc Herniation, Urinary Symptoms, Women's Health
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Eroğlu, M. (2024). Lomber Disk Hernisi olan Kadınlarda Üriner Semptomların Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Biruni Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul. Bu araştırma, lomber disk hernisi olan kadınlarda üriner semptomların değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte yapıldı. Araştırma, İstanbul'da bir kamu hastanesinin ayaktan kadın fizik tedavi uygulama ünitesinde, Ekim 2022-Mart 2023 tarihleri arasında yapıldı. Örneklem seçimi için evreni bilinen örneklem analizi yapılarak minimal örneklem büyüklüğü 373 kadın olarak hesaplandı ve araştırmada 374 kadına ulaşıldı. Araştırmanın verileri, tanıtıcı bilgi formu, Bristol Kadın Alt Üriner Sistem Semptom İndeksi, İdrar Kaçırma Farkındalığı Ölçeği ve ağrı değerlendirmesi için Görsel Kıyaslama Ölçeği ile toplandı. Kadınların; 7.3 yıl önce bel fıtığı tanısı aldığı, %35.3'ünde idrar kaçırma şikâyetinin başlaması ortalama 3.6 yıl olduğu ve idrar kaçırma şikayetinin bel fıtığı tanısından 4.9 yıl sonra başladığı bulundu. İdrar kaçırma şikayeti olan kadınların sadece %11.5'inin tedavi olmak için sağlık kuruluşuna başvurduğu görüldü. Kadınların, bel fıtığı nedeniyle yaşadıkları ağrı ortalaması 5.70±2.63 olarak belirlendi. Bristol Kadın Alt Üriner Yol Semptomlari Soru Formu toplam puan ortalaması 12.85±10.87 olarak belirlendi. Ölçek alt boyutları olan depolama, inkontinans ve yaşam kalitesi semptomlarının daha şiddetli olduğu bulundu. İdrar Kaçırma Farkındalığı Ölçeğine göre kadınların sağlık sorunu olarak kabulünü engelleyen faktörler, kısıtlanma ve idrar kaçırma korkusu puan ortalamaları yüksek bulundu. Sonuç olarak, lomber disk hernisi olan kadınlarda üriner inkontinans şikayetinin de sık görüldüğü saptandı. Bu nedenle lomber disk hernisi olan kadınlarda üriner inkontinans varlığı sorgulanarak tedaviye yönlendirilmesi, yaşam kalitelerinin yükseltilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Eroğlu, M. (2024). Evaluation of Urinary Symptoms in Women with Lumbar Disc Herniation. Master's Thesis, Biruni University Graduate School of Education, Istanbul. This study was conducted in a descriptive and exploratory design to evaluate urinary symptoms in women with lumbar disc herniation. The research was conducted at an outpatient women's physical therapy unit of a public hospital in Istanbul between October 2022 and March 2023. Sample size calculation, utilizing known population sampling analysis, yielded a minimal sample size of 373 women, and 374 women were reached in the study. Data were collected using a descriptive information form, the Bristol Female Lower Urinary Tract Symptoms Index, the Urinary Incontinence Awareness Scale, and the Visual Analog Scale for pain assessment. It was found that women received a diagnosis of lumbar disc herniation on average 7.3 years ago, with urinary incontinence symptoms beginning on average 3.6 years after diagnosis, and occurring 4.9 years after the diagnosis of disc herniation. Only 11.5% of women with urinary incontinence sought medical treatment. The average pain experienced by women due to disc herniation was determined to be 5.70±2.63. The total score average of the Bristol Female Lower Urinary Tract Symptoms Questionnaire was 12.85±10.87, indicating that storage, incontinence, and quality of life symptoms were more severe. Factors hindering the acknowledgment of urinary incontinence as a health problem, such as restriction and fear of incontinence, were found to have high average scores on the Urinary Incontinence Awareness Scale. In conclusion, urinary incontinence complaints are also common in women with lumbar disc herniation. Therefore, questioning the presence of urinary incontinence in women with lumbar disc herniation and directing them towards treatment may contribute to improving their quality of life.