Üniversite personelinin rekreasyonel faaliyetlere katılımında sosyal medya bağımlılığının etkileri
The effects of social media addiction on university staff's participation in recreational activities
- Tez No: 891289
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMA ECE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Rekreasyon Aktiviteleri, Sosyal medya, Sosyal medya bağımlılığı, Recreation, Recreational Activities, Social Media, Social Media Addiction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rekreasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi personeli üzerinde yapılan bu çalışma, dijitalleşen dünyada sosyal medyanın boş zaman değerlendirme ve rekreasyonel aktiviteler üzerindeki etkisini incelemektedir. 350 katılımcıyla yüz yüze anket tekniği kullanılarak gerçekleştirilen bu nicel araştırma, 125 kadın ve 225 erkek olmak üzere toplam 350 üniversite personeli ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama sürecinde, katılımcılardan 11 maddelik bir kişisel bilgi formu doldurmaları istenmiştir. Ayrıca, Tütüncü ve diğerleri (2011) tarafından geliştirilen 28 maddeden oluşan Rekreasyon Faaliyetlerine Katılımı Etkileyen Unsurlar Anketi ile Ünal ve Deniz (2015) tarafından geliştirilen 28 maddelik Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği uygulanmıştır. Anketler IBM SPSS Statistics 23 programında analiz edilmiştir. Tüm katılımcılar anketleri ve demografik bilgi sorularını eksiksiz doldurmuş, anket programında herhangi bir eksik veri bulunmamıştır. Elde edilen veriler ışığında tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak analizler elde edilmiştir. ANOVA sonucunda grup ortalamaları arasında anlamlı farklılıklar tespit edildiğinde, farklı grupları saptamak için Tukey's HSD testi uygulanmıştır. Araştırma sonucuna göre, üniversite personelinin boş zaman değerlendirme alışkanlıklarında fiziksel aktivitelere katılımın düşük olduğunu, bunun yerine sosyal medya platformlarında oldukça uzun vakit harcadıkları saptanmıştır. Sosyal medya kullanımında, başlama zamanının kullanım süresini etkilemediği, farklı platformların benzer sıklıkta kullanıldığı ve kullanım süresi ile tercih edilen cihazlar arasında farklılıklar olduğu saptamıştır. Bu araştırma, üniversite personelinin boş zaman değerlendirme ve sosyal medya kullanımı alışkanlıklarını inceleyerek, dijitalleşen dünyada sosyal medyanın etkilerini anlamaya yönelik önemli bir katkı sağlamaktadır. Akademik açıdan, bu çalışma, dijitalleşmenin ve sosyal medyanın bireylerin günlük yaşamlarındaki etkilerini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak veriler sunmaktadır. Bu tür çalışmalar, gelecekte yapılacak araştırmalara temel oluşturabilir ve sosyal medya kullanımının psikolojik, sosyolojik ve fiziksel etkilerini daha derinlemesine inceleyen çalışmaların yolunu açabileceği düşünülmektedir. Katılımcılar açısından bakıldığında ise; üniversite yönetimleri, bu bulgular doğrultusunda personelin boş zamanlarını daha verimli ve sağlıklı geçirebilmeleri için çeşitli programlar ve destekler sunabilir. Üniversite personelleri için mesai içi rekreatif faaliyetler eğitimi düzenleyebilir. Bu bağlamda, araştırmanın hem akademik literatüre hem de pratik uygulamalara önemli katkılar sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study, conducted on the personnel of Sakarya University and Sakarya University of Applied Sciences, examines the impact of social media on leisure and recreational activities in a digitizing world. This quantitative research was carried out with 350 university personnel, including 125 women and 225 men, using face-to-face survey techniques. During the data collection process, participants were asked to fill out an 11-item personal information form. Additionally, the 28-item Questionnaire on Factors Affecting Participation in Recreational Activities developed by Tütüncü et al. (2011) and the 28-item Social Media Addiction Scale developed by Ünal and Deniz (2015) were applied. The collected data were analyzed using IBM SPSS Statistics 23. All participants completed the questionnaires and the personal information form thoroughly, resulting in a dataset without any missing data. The obtained data were analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA). In cases where significant differences were detected among group means, Tukey's HSD test was applied to identify the groups causing these differences. According to the research findings, university personnel have low participation in physical activities during their leisure time, instead spending more time on social media platforms. It was found that the time of starting to use social media does not affect the duration of use, different platforms are used with similar frequency, and there are differences between the duration of use and the preferred devices. This research makes a significant contribution to understanding the effects of social media in a digitizing world by examining the leisure and social media usage habits of university personnel. Academically, this study provides data that help us better understand the impacts of digitization and social media on individuals' daily lives. Such studies can form the basis for future research and are thought to pave the way for more in-depth studies examining the psychological, sociological, and physical effects of social media usage. From the perspective of the participants, university administrations can offer various programs and support to enable staff to spend their leisure time more efficiently and healthily, based on these findings. They can organize recreational activity training for university staff during working hours. In this context, it is believed that the research will make significant contributions to both academic literature and practical applications.