İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı K-760 numaralı şiir mecmuası (İnceleme-metin)
Istanbul Metropolitan Municipality Atatürk Library poetry collect numbered K-760 (Review-text)
- Tez No: 891529
- Danışmanlar: PROF. DR. GENCAY ZAVOTÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı Tarihi, Şiir, Mecmua, History of Turkish Literature, Poetry, Magazine
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Tezimize konu olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı, Belediye yazmalarında K-760 demirbaş numarası ile kayıtlı eser de bir şiir mecmuasıdır. Söz konusu mecmua farklı yüzyıllarda yaşayan 39 şairin şiirlerinden seçilerek tertib edilmiştir. Mecmuada yer alan 132 şiirin 130'u ilāhî türüne, 2'si şarkı nazım şekline örnek teşkil ederler. Çoğu tekke mensubu 13 ve 19. yüzyıl aralığında yaşamış şairlerin şiirlerinden seçki mahiyetindeki mecmuada Yunus Emre, Sezāî, Hüdāî v.b. şairlerin öğretici-eğitici (didaktik) mahiyette didaktik manzumeleri bir araya getirilmiştir. Son sayfalarındaki Namık Kemal şiiri ve vatan şiirlerinden anlaşılacağı üzere mecmua muhtemelen 19. yüzyıl sonu veya 20. yüzyıl başında başka bir şiirseverin eline geçmiş ve esere eklemeler yapılmıştır. Şiirlerde Allah ve peygamber sevgisi, şairlerin mensubu olduğu tarikat şeyhlerine övgü, tarikat adabına uyum ve tarikat kuralları gereği hizmet ve eğitim vb. temalar işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The work that is the subject of our thesis, registered with the inventory number K-760 in the Istanbul Metropolitan Municipality Atatürk Library, Municipality Manuscripts, is also a poetry collection. The magazine in question was compiled by selecting poems from 39 poets living in different centuries. Of the 132 poems in the magazine, 130 are examples of the hymn genre and 2 of them are examples of the song verse form. Yunus Emre, Sezāî, Hüdāî, etc. are included in the magazine, which is a selection of poems by poets who were mostly members of lodges and lived between the 13th and 19th centuries. The didactic poems of the poets that were instructive and educational (didactic) were brought together. As can be understood from Namık Kemal's poem and homeland poems on the last pages, the magazine probably passed into the hands of another poetry lover at the end of the 19th century or the beginning of the 20th century and additions were made to the work. In the poems, there is love for God and the Prophet, praise for the sheikhs of the sect to which the poets belong, compliance with the sect's etiquette, service and education in accordance with the rules of the sect, etc. themes are covered.