Akut akciğer ödemli hastalarda akciğer ultrasonografi bulgularınınkardiyak biyomarkerlarla ilişkisi
Lung ultrasonography findings in patients with acute lung edemarelationship with cardiac biomarkers
- Tez No: 886191
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akciğer ultrasonografisi, Akut akciğer ödemi, B çizgisi, Kardiyak biyomarkerlar, Lung ultrasonography, Acute lung edema, B line, Cardiac biomarkers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Akut Akciğer Ödemli Hastalarda Akciğer Ultrasonografi Bulgularının Kardiyak Biyomarkerlarla İlişkisi Amaç: Çalışmamızın amacı akut akciğer ödemi ile acile gelen hastalarda akciğer ultrasonografisindeki B çizgi sayısı ile NT-ProBNP, troponin, CKMB ve laktat biyomarkerlarının düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız prospektif klinik bir çalışmadır. Hastalar acil serviste değerlendirilirken eş zamanlı olarak vital bulgularına da bakıldı. Simpson metodu ve görsel değerlendirme ile hafif sol yan 45 derecelik pozisyonda sektör prob kullanılarak EKO yapıldı ve ejeksiyon fraksiyonu değerlendirildi. Yine 45 derecelik oturur pozisyonda lineer prob kullanılarak blue protokolüne uygun bir şekilde akciğer ultrasonu yapılıp B çizgileri tespit edildi. Ek olarak hastanın komorbiditeleri, vitalleri, NYKCS'na göre sınıflaması ve 3 aylık mortalitesi forma işlendi. Bulgular: Çalışmaya toplamda 100 hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 71,1±10,6 ve %63'ü (n=63) erkek idi. Hastaların 41'inin (%41) EF >50 idi ve NYKSC sınıflamasına göre hastaların yarısı sınıf 3 idi. 97 hastanın daha önceden tanı konulmuş kronik hastalıkları mevcuttu. En fazla konjestif kalp yetmezlik tanılı hasta mevcuttu (n=68). Hastaların %47'si (n=47) hastaneye yattı ve bütün hastaların 3 aylık takiplerinde sadece %10'unda (n=10) mortalite olduğu görülmüştür. Akciğer ultrasonografisinde B çizgi sayısı ile troponin ve CKMB pozitif korele ve istatistiksel olarak anlamlı idi. EF ise negatif korele ve istatistiksel olarak anlamlı idi.Ayrıca NTPro-BNP, troponin, CKMB, hospitalizasyon ve mortalite ile pozitif korele ve istatistiksel olarak anlamlı idi. Ancak akciğer ultrasonografisinde tespit edilen B çizgi sayısının mortaliteyi öngörmesi istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç: Akciğer ultrasonografisi acil serviste özellikle immobil hastalarda akut akciğer ödemini tespit etmede, ödemin gelişmesindeki kardiyak yükü öngörmede ve harici diğer nedenler üzerinde fikir edinme konusunda önemli bir yere sahiptir. Akciğer ultrasonografisinde tespit ettiğimiz B çizgi sayısının ve çalıştığımız biyomarker düzeylerinin genel anlamda hasta prognozu ile yakın ilişkili olduğu da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Relationship Between Lung Ultrasound Findings and Cardiac Biomarkers in Patients with Acute Pulmonary Edema Objective: Our study is to investigate the correlation between the number of B-lines in lung ultrasonography and the levels of NT-ProBNP, troponin, CKMB and lactate biomarkers in patients presenting to the emergency department with acute pulmonary edema. Materials and Methods: Our study is a prospective clinical study. While the patients were evaluated in the emergency department, their vital signs were simultaneously monitored. Using Simpson's method and visual assessment, ECHO was performed using a sector probe in a mild left lateral 45-degree position and ejection fraction was evaluated. Again, lung ultrasound was performed in a 45-degree sitting position using a linear probe in accordance with the blue protocol and B lines were detected. In addition, the patient's comorbidities, vitals, classification according to NYKCS and 3-month mortality were recorded on the form. Findings: A total of 100 patients were included in the study. The mean age of the patients was 71.1±10.6 years and 63% (n=63) were male. Forty-one (41%) of the patients had EF >50 and half of the patients were class 3 according to NYKSC classification. 97 patients had previously diagnosed chronic diseases. Congestive heart failure was the most common diagnosis (n=68). Forty-seven percent (n=47) of patients were hospitalized and only 10% (n=10) of all patients had mortality at 3-month follow-up. On lung ultrasonography, the number of B lines, troponin and CKMB were positively correlated and statistically significant. EF was negatively correlated and statistically significant. In addition, NTPro-BNP, troponin, CKMB were positively correlated and statistically significant with hospitalization and mortality. However, the prediction of mortality by the number of B lines detected on lung ultrasonography was not statistically significant. Conclusion: Lung ultrasonography has an important role in detecting acute pulmonary edema in the emergency department, especially in immobile patients, predicting the cardiac burden in the development of edema and gaining insight into other external causes. We also found that the number of B lines detected on lung ultrasonography and the biomarker levels we studied were closely related to patient prognosis in general.