7-10 yaş aralığındaki Türkçe konuşan tek dilli tipik gelişim gösteren çocukların kişisel anlatı becerilerinin global tales-TR aracılığıyla değerlendirilmesi
Evaluating the personal narrative skills of typically developing 7-10 year old monolingual Turkish speaking children through global tales-TR
  1. Tez No: 891792
  2. Yazar: ESRA YAŞAR GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMRA SELVİ BALO
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Dilbilim, Language and Speech Therapy, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Global TALES protokolü, Kişisel anlatı, Mikro yapı, SALT, Global TALES Protocol, Microstructure, Personal narrative, SALT
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkçe alanyazına kişisel anlatı değerlendirmesinde kullanılabilecek standart bir aracın kazandırılması ve 7-10 yaş aralığındaki tipik gelişim gösteren (TGG) çocukların değerlendirme sonuçlarının sunulmasıdır. Bu amaçla çalışmaya 7, 8, 9 ve 10 yaşlarından 20'şer çocuk olmak üzere tek dilli Türkçe konuşan TGG toplam 80 çocuk dahil edilmiştir. Türkçeye uyarlanan Global TALES-TR protokolü çocuklarla çevrim içi uygulanmıştır. Anlatılar, Türkçe Dil Örnekleri Analizi Programı (SALT) kullanılarak mikro yapı ölçümleri açısından değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizde SPSS 22.0 paket programı ve TURCOSA yazılımı kullanılmıştır. Analiz sonucunda, incelenen 6 mikro yapı ölçümünün 3 tanesinde 7-10 yaş arasında, birinde ise 8-9 yaş arasında farklılık gözlenmiştir. Cinsiyet bakımından yalnızca 9 yaş grubunda iki ölçüm parametresinde, tüm katılımcılar dikkate alındığında (n=80) ise bir parametrede anlamlı fark görülmüştür. Mikro yapı karşılaştırma sonuçları genel olarak çocukların 'sinirli/kızgın' anlatısının daha detaylı, 'gurur duymak' anlatısının daha kısa olduğuna işaret etmektedir. İpucu kullanımının ve yanıtlanamayan soruların sıklığı, çocukların en zorlandığı sorunun 'sorun/problem' anlatısı olduğunu göstermektedir. Anlatılar daha çok aile, arkadaş, okul ve başarı konularına odaklanmıştır. Sonuçlar, uyarlanmış protokolün kişisel anlatı değerlendirmesinde kullanılabileceğini göstermektedir. Bu sayede dil bozukluğu gibi gruplarda da daha geniş bilgiler edinilebilir. Bireylerin bu yönden desteklenmesi ise müdahale sürecine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to provide the Turkish literature with a standardized tool that can be used in personal narrative assessment and to present the assessment results of typically developing (TD) children aged 7-10 years. For this purpose, 80 monolingual Turkish-speaking TD children participated in the study including 20 for each age group (7, 8, 9 and, 10 years). The Turkish-adapted Global TALES-TR protocol was conducted online with the children. The narratives were assessed for microstructure measures using the Turkish Systematic Analysis of Language Transcripts (SALT) program. SPSS 22.0 package program and TURCOSA software were used for statistical analysis. As a result of the analysis, differences were observed in 3 of the 6 microstructure measures between the ages of 7-10 and one between the ages of 8-9. In terms of gender, a significant difference was observed in two measurement parameters only in the 9-year age group, and in one parameter when all participants (n=80) were taken into consideration. The microstructure comparison results indicate that in general, children's 'annoyed/angry' narrative is more detailed and their 'proud' narrative is shorter. The frequency of follow-up prompts use and unanswered questions indicate that the most difficult prompt for children is the 'problem' narrative. Narratives were mostly focused on the topics of family, friends, school and success. The results show that the adapted protocol can be used in personal narrative assessment. In this way, broader information can be obtained in groups such as language disorders also. Reinforcing individuals in this respect will contribute to the intervention process.