İdiyopatik pulmoner fibrozis hastalarında çinko düzeyi ve hastalığın ağırlık düzeyine etkisi
Zinc level in idiopathic pulmonary fibrosis patients and its effect on disease severity
  1. Tez No: 891804
  2. Yazar: SAIDA MEHDIYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PELİN DURU ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Idiopathic pulmonary fibrosis, zinc, radiological involvement
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç ve Kapsam: İdiyopatik pulmoner fibrozis (İPF), olağan interstisyel pnömoninin (UIP) radyolojik ve histolojik özellikleri gösteren, nedeni bilinmeyen fibrozan interstisyel pnömonidir. İPF'nin spesifik nedeni bilinmemektedir. Çinko, organizma için esansiyel bir mineraldir. Çinko ayrıca anti-inflamatuar, antioksidan, anti-apoptotik molekül, kritik bir yara iyileştirme bileşeni ve solunum epitelinde DNA sentezi için bir kofaktör olarak da işlev görebilir. Bu çalışma ile amacımız İPF hastalarının serum çinko düzeyleri ile akciğerdeki fibrozis arasında ilişkisi olup olmadığını araştırmaktır. Materyal ve Yöntem: Çalışmamıza Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göğüs hastalıkları bölümünde İPF tanısı alan 37 hasta ve 38 kontrol hastası dahil edilmiştir. Prospektif vaka kontrol çalışmadır. Hastaların poliklinik başvurusunda demografik verilerine, kanındaki çinko değerine, solunum fonksiyon değerlerine, radyolojik tutulumlarına bakılmıştır. Çinko düzeyleri laboratuvarda kolorimetrik yöntem ile ölçülmüştür. Veriler SPSS programına girilmiştir. Bulgular: İPF hastaların %10,8'i kadın ve %89,2'si erkek yaş ortalaması 65,8±8,8 yıl; kontrol grubunun % 84,2'si erkek yaş ortalaması 64,4±7,5 yıl olup kontrol grubu ile İPF hastaları arasında da istatistiksel açıdan anlamlı farklılık görülmemiştir (p= 0,526; p=0,465). İPF grupundaki serum çinko düzeyi ortalama 135,6±35,8'di, kontrol grupu çinko düzeyi ortalama 142,7±33,9'du. Serum çinko düzeyi açısından gruplar arasında anlamlı fark olmamasına karşın İPF hastalarının çinko düzeyi daha düşük saptanmıştır (p=0,156). İPF hastalarında radyolojik tutulumu %50'nin üzerinde olanlarda çinko düzeyi 135±39,6 radyolojik tutulumu %50'nin altında olanlarda 136±32,5'dir. İPF hastalarında radyolojik tutulumlarıyla serum çinko düzeyi arasında anlamlı korelasyon saptanmasa da radyolojik tutulumu %50'nin üzerinde olanlarda çinko düzeyi daha düşük saptandı. Sonuç: Çalışmamızda İPF hastalarının serum çinko düzeyi ile kontrol grubu arasında anlamlı korelasyon saptanmasa da İPF hastalarının serum çinko düzeyi kontrol grubuna göre düşük saptanmıştır. Yine İPF hastalarının radyolojik tutulumu %50'nin üzerinde olanlarda çinko düzeyi istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte radyolojik tutulumu % 50'nin altında olanlardan daha düşük saptanmıştır. Çinko düzeyi İPF hastalarında kontrol grubundan ve İPF hastalığı daha kötü olan (radyolojik tutulumu daha fazla olan) grupta istatistiksel olarak fark saptanmasada daha düşük saptanmıştır. Ancak bu durum hasta ve kontrol sayısının az olmasından kaynaklanmış olabilir. Literatürde İPF hastalarında çinko düzeyi ile ilgili çalışma bulunmamaktadır. Çalışmamız da göstermektedir ki İPF hastalarında çinko düzeyinin araştırıldığı, daha fazla olgunun katıldığı çok merkezli çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır. Anahtar kelmeler: İdiyopatik pulmoner fibrozis, çinko, radyolojik tutulum
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Idiopathic pulmonary fibrosis (İPF) is a fibrosing interstitial pneumonia of unknown cause with the radiological and histological features of usual interstitial pneumonia (UIP). The specific cause of İPF is unknown. Zinc is an essential mineral for the organism. Zinc can also function as an anti-inflammatory, antioxidant, and anti-apoptotic molecule, a critical component of wound healing and a cofactor for DNA synthesis in the respiratory epithelium. The aim of this study was to investigate whether there is a relationship between serum zinc levels and pulmonary fibrosis in patients with İPF. Material and Method: Our study included 37 patients diagnosed with İPF from the Department of Chest Diseases, Balcalı Hospital, Cukurova University Faculty of Medicine, and 38 control patients. It is a prospective case-control study. During the patients' clinic visits, their demographic data, blood zinc levels, respiratory function values, and radiological findings were examined. Zinc levels were measured in the laboratory by the colorimetric method. The data were entered into the SPSS program. Results: Of the İPF patients, 10.8% were women and 89.2% were men, with an average age of 65.8±8.8 years. 84.2% of the control group was male, with a mean age of 64.4±7.5 years, and there was no statistically significant difference between the control group and İPF patients (p = 0,526; p = 0,465). The mean serum zinc level in the İPF group was 135.6±35.8, while the mean zinc level in the control group was 142.7±33.9. Although there was no significant difference between the groups in terms of serum zinc levels, İPF patients had lower zinc levels (p = 0.156). In İPF patients with radiological involvement of 50% or more, the zinc level was 135±39.6, whereas in those with radiological involvement of less than 50%, it was 136±32.5. Although a significant correlation between radiological involvement and serum zinc levels was not found in İPF patients, lower zinc levels were observed in those with radiological involvement of 50% or more. Conclusion: In our study, although there was no significant correlation between serum zinc levels of İPF patients and the control group, serum zinc levels of İPF patients were found to be lower than the control group. Similarly, the zinc levels of İPF patients with radiological involvement above 50% were found to be lower than those with radiological involvement below 50%, although it was not statistically significant. Zinc levels in İPF patients were found to be lower than in the control group and the more severe İPF group (where radiological involvement is greater), but the differences were not statistically significant. However, this may be due to the small number of İPF patients. There is no study in the literature investigating zinc levels in İPF patients. Our study shows that it is important to evaluate zinc levels in İPF patients in multicenter studies with more patients.