Pamukkale'de faaliyette bulunan termal otel işletmelerinde dijital pazarlama uygulamaları
Digital marketing applications in thermal hotel establishments operating in Pamukkale
  1. Tez No: 891981
  2. Yazar: MİNE ÇİMENCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHU YAZICI AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Pazarlama, Pamukkale, Sağlık Turizmi, Termal Otel, Digital Marketing, Pamukkale, Health Tourism, Thermal Hotel
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Turizmi (Disiplinlerarası) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Amaç: Dijital pazarlama, tüketicilere ulaşan, ürün veya hizmetlerini dijital kanallar aracılığıyla tanıtan veya satan tüm faaliyetleri kapsamaktadır. Bu nedenle dijital pazarlama; bir markanın, ürünün, hizmetin veya işletmenin internette tanıtılması sürecidir. Günümüzde, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte dijital pazarlama kavramı ön plana çıkmaktadır. Son yıllarda öne çıkan sağlık turizmi alanında da dijital pazarlama faaliyetleri önemli hale gelmiştir. Bu nedenle bu çalışma da Denizli Pamukkale ilçesinde bulunan termal otellerin dijital pazarlama uygulamalarının neler olduğunu ve bu çalışmanın amacı dijital pazarlama araçlarını ne ölçüde etkin ve verimli kullandıklarını tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: Denizli ilindeki Pamukkale ilçesindeki termal otellerdeki yetkili kişiler araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışmasına göre desenlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak uzman görüşü alınarak araştırmacı tarafından yarı yapılandırılmış sorular hazırlanmıştır. Veriler bölgede faaliyet gösteren 11 adet termal otel işletmesinde nitel araştırma yöntemlerinden derinlemesine görüşme tekniği ile katılımcılarla görüşmeler yapılmıştır. Yüz yüze yapılan görüşmeler kayıt altına alınmıştır. Kayıt altına alınan veriler tablolaştırılarak içerik analizi yöntemine göre analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmada otellerin kullandığı dijital pazarlama araçlarında en çok kullanılanların internet, sosyal ağ, arama motoru optimizasyonu, arama motoru pazarlaması, yeniden pazarlama, affialite(satış ortaklığı), içerik pazarlama, görüntü reklamları, mobil pazarlama olduğu sonucuna ulaşılmıştır Otel işletmelerinin en çok kullandıkları sosyal medya uygulamaları ise, Instagram, WhatsApp, Facebook olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Twitter, Youtube ve Linkedin sosyal medya uygulamalarının ise daha az tercih edildiği tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmanın sonuç bölümünde ise tablolardan elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonucunda Pamukkale termal otellerin pazarlama stratejisi olarak dijital pazarlamadan yararlandıkları ama bu konu ile ilgili otellerde yetkili departmanın olmadığı tespit edilmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda otel yöneticilerinin dijital pazarlamanın önemini vurguladığı ve kullanmaktan yana oldukları görülmüştür. Gelişen teknoloji çağında otellerde dijital pazarlama ile ilgili personelin yeterli bilgiye sahip olmaması ayrı bir departmanın olmaması sonucu doğrultusunda otel personellerine bu konu ile ilgili yeterli eğitimin verilmesi ve teşvik edilmesi konusunda çalışmalar yapılması önerilir. Araştırmalar içerisinde bu alan da çalışmalar azınlıkta olduğu için gerçekleştirilecek olan çalışma yol göstereceği öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: Digital marketing encompasses all activities that reach consumers and promote or sell products or services through digital channels. Therefore, digital marketing is the process of promoting a brand, product, service or business on the internet. Today, with the advancement of technology, the concept of digital marketing comes to the forefront. Digital marketing activities have become important in the field of health tourism, which has become prominent in recent years. For this reason, this study aims to determine the digital marketing practices of thermal hotels in Denizli Pamukkale district and to determine to what extent they use digital marketing tools effectively and efficiently. Materials and Method: Authorized persons in thermal hotels in Pamukkale district of Denizli province constitute the study group of the research. The research was designed according to case study, one of the qualitative research methods. Semi-structured questions were prepared by the researcher by taking expert opinion as a data collection tool. The data were collected from 11 thermal hotels operating in the region and interviews were conducted with the participants using in-depth interview technique, one of the qualitative research methods. Face-to-face interviews were recorded. The recorded data were tabulated and analyzed according to the content analysis method. Findings: In the study, it was concluded that the most commonly used digital marketing tools used by hotels are internet, social networking, search engine optimization, search engine marketing, remarketing, affiality (affiliate marketing), content marketing, display ads, mobile marketing. It was concluded that the most commonly used social media applications of hotel businesses are Instagram, WhatsApp, Facebook. Twitter, Youtube and Linkedin social media applications were found to be less preferred. Conclusion In the conclusion section of the study, the results obtained from the tables are evaluated. As a result of this evaluation, it was determined that Pamukkale thermal hotels benefit from digital marketing as a marketing strategy, but there is no authorized department in the hotels on this subject. As a result of the interviews, it was seen that hotel managers emphasized the importance of digital marketing and were in favor of using it. In the age of developing technology, it is recommended that studies should be carried out to provide adequate training and encouragement to hotel staff on this subject in line with the result that the staff do not have sufficient knowledge about digital marketing in hotels in the absence of a separate department. Since the studies in this field are in the minority in the researches, it is predicted that the study to be carried out will lead the way.