Kumar bağımlılığı ile depresyon arasındaki ilişki ve online kumar oynama davranışının bu ilişkiye etkisi
The relationship between gambling addiction and deoression and the impact of online gambling behavior on this relationship
  1. Tez No: 892047
  2. Yazar: ANIL AKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MANSUR BEYAZYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Depresyon, Kumar, Şans, Online Kumar, Addiction, Depression, Gambling, Online Gambling
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmada, kumar ve depresyon arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma, 18-60 yaş arası 162 katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler Sosyodemografik Bilgi Formu, South Oaks Kumar Tarama Testi (SOKTT) ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) kullanılarak toplanmış ve analizler SPSS 22.0 programı ile yapılmıştır. Araştırmada kumar oynayan katılımcıların %34,4'ü 36 yaş ve üzerindeyken, oynamayanların %58,7'si 18-25 yaş aralığında olduğu bulunmuştur. Araştırmada erkeklerin %73,7'sinin şans oyunlarına daha fazla ilgi duyduğu, kumar oynayanların %55,6'sının orta gelir seviyesinde olduğu belirlenmiştir. Kumar oynayan katılımcıların depresyon düzeyleri oynamayanlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırmada kumar oynayan katılımcıların minimal depresyon oranları düşükken (%24,2), şiddetli depresyon oranları (%46,5) daha yüksek olduğu ve araştırmada kumar oynayanların %52,5'inin olası patolojik kumarbazlık riski taşıdığı saptanmıştır. Araştırmanın bir diğer bulgusu ise BDÖ puanları ile SOKTT puanları arasında pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmasıdır. Araştırmada ayrıca kumar oynama davranışının depresyonun %33,3'ünü yordadığı, online kumar oynama davranışının ise depresyonu %33,4 oranında açıkladığı belirlenmiştir. Bulgular, kumar oynama davranışının belirli demografik ve psikolojik faktörlerle ilişkili olduğunu ve kumar oynayan bireylerde depresyon seviyelerinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between gambling and depression. The research was conducted with 162 participants aged between 18 and 60. Data were collected using the Sociodemographic Information Form, the South Oaks Gambling Screen (SOGS), and the Beck Depression Inventory (BDI). The analyses were performed using the SPSS 22.0 software. The findings indicate that 34.4% of the participants who gambled were aged 36 and over, while 58.7% of the non-gamblers were aged between 18 and 25. The study found that 73.7% of male participants showed a higher interest in games of chance, and 55.6% of those who gambled were of middle-income status. It was also determined that the levels of depression among gamblers were higher compared to non-gamblers. The research revealed that while the rate of minimal depression among gamblers was low (24.2%), the rate of severe depression was significantly higher (46.5%). Furthermore, 52.5% of the gamblers were found to be at potential risk for pathological gambling. Another significant finding was a positive and moderate correlation between BDI scores and SOGS scores. The study also determined that gambling behavior predicted 33.3% of the variance in depression, while online gambling behavior accounted for 33.4% of the variance in depression. The findings suggest that gambling behavior is associated with certain demographic and psychological factors and that depression levels are higher among individuals who gamble.